Πώς οι πρόσφυγες «έσωσαν» τη Γερμανία από την ύφεση

Μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) στη Γερμανία συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για το Προσφυγικό.

Ο πρόεδρος της CSU Χορστ Ζέεχοφερ δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, αν εκείνη εκλεγεί και πάλι καγκελάριος, θέτοντας ως προϋπόθεση να θεσπιστεί όριο στον αριθμό των προσφύγων σε 200.000

ετησίως. «Θα συγκυβερνήσουμε στο Βερολίνο εάν πραγματοποιηθεί αυτό. Το εγγυώμαι στο κόμμα μου», ήταν το σχόλιό του στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Σύμφωνα ωστόσο με την εφημερίδα Welt, η σημαντική ώθηση στους δείκτες ανάπτυξης της χώρας φαίνεται πως ήρθε από την αξιοσημείωτη αύξηση των δημοσίων δαπανών για τους πρόσφυγες. Επικαλούμενη στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Welt αναφέρει πως οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1% και το ΑΕΠ κατά 0,2% από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τα νέα δεδομένα ανατρέπουν την εικόνα της Γερμανίας ως μία χώρα που δεν αξιοποιεί τα οικονομικά περιθώρια που διαθέτει. Η συντήρηση ενός πρόσφυγα κοστίζει στους φορολογούμενους Γερμανούς περί τα 11.800 ευρώ κάθε χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

REUTERS

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τα έξοδα διαμονής, τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, τη μέριμνα για τους ανήλικους (αν πρόκειται για οικογένεια προσφύγων), την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας αλλά και το στήσιμο των καταλυμάτων.

Πρόκειται μάλιστα για ποσό που διαρκώς αυξάνεται, αφού από τον Ιανουάριο ως και τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου συνολικά 694.000 πρόσφυγες. Διαφορετικά, τονίζει η Welt, το πρόσημο της ανάπτυξης θα ήταν αρνητικό.

Πέρα από τις δημόσιες δαπάνες, η ώθηση στην ανάπτυξη προήλθε και από την αύξηση στην κατανάλωση αγαθών, σημειώνεται στο ίδιο άρθρο. Η ευρεία απασχόληση εργαζομένων, οι υψηλοί μισθοί –σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα- και η μικρή άνοδος τιμών σε βασικά αγαθά ωθούν τους καταναλωτές σε αγορές άφοβα.

Οι καταναλωτικές δαπάνες εκτιμάται πως το τελευταίο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 0,4%.

The post Πώς οι πρόσφυγες «έσωσαν» τη Γερμανία από την ύφεση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα