Πώς προδόθηκαν «δύο όμορφοι άνθρωποι»

Η κατοικία του ηλικιωμένου ζεύγους Τζόουνς είναι περιτριγυρισμένη από ένα ατσάλινο τείχος ύψους δύο μέτρων που έχει τοποθετήσει η βρετανική Αστυνομία. Ο Ρόναλντ και η Πενέλοπε, 71 ετών εκείνη, 88 εκείνος, δεν βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες εκεί. Ο Ρον και η Πένι για τους φίλους τους έχουν καταφύγει σε γνωστούς τους, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον εφιάλτη που ζουν. Οχι γιατί παρανόμησαν, αλλά γιατί προδόθηκαν. Τη στιγμή που αναγκάστηκαν να βγουν από το σπίτι τους με τα χέρια υψωμένα σαν κακοποιοί, πιθανότατα ήταν και εκείνη που κατάλαβαν ότι οι προσπάθειες μιας ζωής να δημιουργήσουν έναν

καλύτερο κόσμο είχαν αποτύχει. Διότι ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στο Parsons Green ήταν ένας από τους ανήλικους που είχαν βρει καταφύγιο στο σπίτι τους, μεταξύ αυτών στους οποίους το ζευγάρι είχε «ανοίξει την καρδιά του».

Οι Times δημοσίευσαν αυτή τη φωτογραφία των Τζόουνς από τη βράβευσή τους το 2010 όταν τιμήθηκαν από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τη φιλανθρωπική δράση τους

Το ηλικιωμένο ανδρόγυνο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του για αρκετές ημέρες, μέχρι να ολοκληρώσει η βρετανική Αστυνομία τις έρευνές της.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι βρετανικές εφημερίδες ο δεκαοκτάχρονος νεαρός ο οποίος συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στο Ντόβερ, ήταν από τους πιο πρόσφατους φιλοξενούμενους της οικίας Τζόουνς όπου ο Ρον και η Πένι προσέφεραν στέγη κυρίως σε πρόσφυγες.

Η Αλισον Γκρίφιθς, μία δημοτική σύμβουλος στο Σάρεϊ τους χαρακτήρισε «πυλώνες της κοινότητας». «Κάνουν κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πράξουν», ανέφερε στον «Guardian». Οι Τζόουνς, που έχουν και έξι δικά τους παιδιά, εδώ και τέσσερις δεκαετίες έχουν προσφέρει υπηρεσίες ανάδοχης οικογένειας σε περισσότερα από 268 παιδιά, ενώ τελευταία έχουν φιλοξενήσει οκτώ πρόσφυγες.

«Είναι δύο όμορφοι άνθρωποι» είπε ένας άλλος γείτονας μιλώντας για αυτούς στον «Guardian», ενώ μία γνωστή της οικογένειας είπε: «Η Πένι είναι μία καταπληκτική ανάδοχη μητέρα. Φιλοξενούσε τους πάντες, και δεν έδιωχνε κανέναν». «Το τελευταίο διάστημα στο σπίτι ζούσαν δύο νεαροί, ο ένας ήσυχος, ο άλλος ήταν συνέχεια σε μπελάδες» είπε σε βρετανικά Μέσα μία άλλη γειτόνισσα.

Σε μία παλαιότερη συζήτησή τους με μέλη της φιλανθρωπικής οργάνωσης Elmbridge Can – η οποία βοηθά πρόσφυγες να εγκατασταθούν στη Βρετανία, η Πένι Τζόουνς είχε παραδεχτεί ότι η φιλοξενία είχε και τις καλές και τις κακές στιγμές της αλλά όπως είχε δηλώσει τότε, «είναι όλα παιδιά, δεν έχει σημασία το χρώμα τους. Το μόνο που τους χρειάζεται είναι αγάπη».

Για τη φιλανθρωπική του δράση μάλιστα το ζεύγος είχε τιμηθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 2010. Μιλώντας με εκείνη την ευκαιρία στο BBC, είχαν εξηγήσει ότι η φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ανάγκη προσέφερε στους ίδιους ηθική ικανοποίηση. Και η Πένι Τζόουνς προσέθεσε: «τους φέρομαι όπως θα ήθελα να φερθούν και σε εμένα αν βρισκόμουν σε ανάλογη κατάσταση».

«Εχουν ζήσει άσχημες καταστάσεις. Ο κόσμος νομίζει ότι η γλώσσα αποτελεί πρόβλημα στην επικοινωνία. Δεν είναι. Απλώς έχουν διαφορετικές ανάγκες. Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε μαζί και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο».

Σύμφωνα με υπάλληλο του δήμου ο νεαρός ήταν Ιρακινός που είχε μείνει ορφανός και κατοικούσε στη Βρετανία εδώ και τρία χρόνια. Παρότι η βρετανική Αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες, οι Αρχές φαίνεται ότι έφτασαν στον νεαρό αφού τον αναγνώρισαν από τις εικόνες που έλαβαν οι κάμερες ασφαλείας. Φέρεται ότι είναι εκείνος που κατασκεύασε τον εκρηκτικό μηχανισμό και τον τοποθέτησε στο τρένο. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από τους γείτονες οι Αρχές εντόπισαν στον κήπο της κατοικίας εκρηκτικά.

Μετά και τη σύλληψη ενός 21χρονου στο Χάνσλοου οι βρετανικές αρχές μείωσαν κατά μία βαθμίδα το επίπεδο του συναγερμού. Ενα νέο χτύπημα είναι πιθανό, αλλά δεν θεωρείται πλέον επερχόμενο.

H υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ρουντ, απέκλεισε το ενδεχόμενο ο νεαρός να έδρασε μόνος του ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις για άμεση εμπλοκή του ISIS. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα πρέπει να είναι ένα βαρύ πλήγμα για δύο ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να προσφέρουν σε όσους έχουν ανάγκη.

«Η Πένι και ο Ρον έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για αυτά τα παιδιά», αναφέρει μία οικογενειακή φίλη τους. «Η Πένι τα συνόδευε στις δημόσιες υπηρεσίες για να τακτοποιήσουν τα έγγραφά τους παρότι δεν είχε υποχρέωση να το κάνει».

«Τους γνωρίζω για μια ολόκληρη ζωή. Είναι βέβαιος ότι θα έχουν καταρρακωθεί», δήλωσε ο φίλος της οικογένειας Νίκι Ράιντερ. Παρότι και οι δυο τους είναι πιστοί χριστιανοί δεν επιχείρησαν ποτέ, σύμφωνα με όσα λένε όσοι τους γνωρίζουν, να επηρεάσουν τα παιδιά που φιλοξενούσαν. Αλλά τελικά το ζευγάρι με τη χρυσή καρδιά και την απέραντη διάθεση να προσφέρει αγάπη και αποδοχή προδόθηκε. Ισως γιατί μερικές φορές ούτε αυτό είναι αρκετό μπροστά στην καταστροφική δύναμη του φανατισμού.

The post Πώς προδόθηκαν «δύο όμορφοι άνθρωποι» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα