Πώς θα σώσει ο Σκλαβενίτης τον Μαρινόπουλο

Οι δύο εταιρείες, η χρεοκοπημένη (Μαρινόπουλος) και η επενδυτής (Σκλαβενίτης) τα έχουν ήδη «βρει» μεταξύ τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα, σύμφωνες με το σχέδιο διάσωσης είναι και οι τέσσερις τράπεζες που συμμετέχουν σε αυτό. Τώρα το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας «Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ», καθώς και των εταιρειών «Ξυνός», «Express M» και «Πειραϊκόν» κατατέθηκε την Παρασκευή στη γραμματεία του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το σχέδιο περιγράφει μία πορεία 21 χρόνων για τη νέα εταιρεία η οποία θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο του Σκλαβενίτη. Μάλιστα, ο στόχος είναι η εταιρεία αυτή να κάνει να κάνει τζίρο 1,03 δισ. ευρώ ήδη μετά τον πρώτο χρόνο από την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας και να επιστρέψει στην κερδοφορία μετά τον τέταρτο χρόνο.

Αναμένεται λοιπόν η εκδίκαση της εν λόγω αίτησης, η οποία έχει οριστεί για τη 19η Οκτωβρίου 2016. Πάντως, το ποσοστό των πιστωτών που τελικώς συναίνεσε στη συμφωνία εξυγίανσης ανήλθε σε 70,2%, αρκετά πάνω από το 60% που απαιτείται για την κατάθεση της σχετικής αίτησης, ενώ το ποσοστό των ενέγγυων πιστωτών που συναίνεσαν ανέρχεται σε 64,5%.

Οι τέσσερις υπό εξυγίανση εταιρείες θα ενοποιηθούν σε μία νομική οντότητα, ενώ οι «Κρόνος, «Μαρκέτα», «Αρβανίτης» και «Παλαμάρης» θα συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόνομα ως ξεχωριστές εταιρείες. Η «Ζεύξη» δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό σχέδιο λόγω των συγκριτικά μη σημαντικών αποτελεσμάτων που εμφανίζει. Το επιχειρηματικό σχέδιο της Cash & Carry είναι ξεχωριστό.

Σύμφωνα με το σχέδιο, λοιπόν, η νέα εταιρεία θα ακολουθήσει το μοντέλο λειτουργίας του ομίλου Σκλαβενίτη, οδηγώντας έτσι στην επίτευξη παρόμοιου επιπέδου μεικτού κέρδους σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ένταξη της νέας εταιρείας στον όμιλο. Η τιμολογιακή πολιτική προβλέπεται να είναι ενιαία για όλα τα καταστήματα του ομίλου Σκλαβενίτη και της νέας εταιρείας, ωστόσο η νέα εταιρεία θα μπορεί να έχει την επιλογή περισσότερων προωθητικών ενεργειών στα καταστήματα της επαρχίας όπου ο όμιλος Σκλαβενίτη δεν δραστηριοποιείται.

Για τη νέα εταιρεία το σχέδιο προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών σε 1,03 δισ. ευρώ το πρώτο έτος μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης. Για το δεύτερο έτος ο συνολικός κύκλος εργασιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 17%. Για το τρίτο έτος αναμένεται μια ετήσια αύξηση της τάξεως του 9% στον συνολικό κύκλο εργασιών, ενώ για το τέταρτο και πέμπτο έτος αναμένεται μια ετήσια αύξηση της τάξεως του 2%, για το έκτο και έβδομο έτος αναμένεται αύξηση της τάξεως του 1% και από το όγδοο έτος και έπειτα εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών θα παραμείνει σταθερός στα επίπεδα του έβδομου έτους μέχρι και τη λήξη του επιχειρηματικού σχεδίου.

Ας σημειωθεί ότι το πρώτο έτος ξεκινά με πρόβλεψη καθαρών ζημιών 82,78 εκατ. ευρώ ενώ για το 21ο έτος γίνεται η πρόβλεψη για καθαρά κέρδη 22,19 εκατ. ευρώ. Λειτουργική κερδοφορία αναμένεται σε όρους κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων από το δεύτερο έτος, στα 6,23 εκατ. ευρώ, ενώ από το έβδομο έτος αναμένεται αυτά να σταθεροποιηθούν σε 48,2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η διοίκηση αναμένει θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 21,7 εκατ. ευρώ και 28,2 εκατ. ευρώ το τρίτο και τέταρτο έτος αντιστοίχως, ενώ αναμένει σωρευτικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 667 εκατ. ευρώ περίπου από το 5ο έως το 21ο έτος.

Οι όροι του υπάρχοντος δανεισμού

Οι βασικοί όροι αναδιάρθρωσης του υπάρχοντος δανεισμού ο οποίος ανέρχεται σε 189 εκατ. ευρώ προβλέπουν επιτόκιο Euribor περιόδου +1,5%. Η διάρκεια του δανείου ορίζεται σε 20 έτη, προβλέπεται πενταετής περίοδος χάριτος από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ενώ η αποπληρωμή κατανέμεται σε 14 άνισες δόσεις με πληρωμή δόσης balloon (στη λήξη δηλαδή) ίσης με το 70% του αρχικού κεφαλαίου. Σε περίπτωση που η τελευταία δόση δεν μπορεί να αποπληρωθεί από τη ρευστότητα της νέας εταιρείας, τότε ο επενδυτής, ήτοι ο Σκλαβενίτης, και οι τράπεζες δεσμεύονται να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε μετρητά ή/και αναχρηματοδότηση της εναπομείνασας δόσης με όρους αγοράς.

Νέα χρηματοδότηση με ομολογιακό δάνειο

Για τις ανάγκες της νέας εταιρείας θα εκδοθεί κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 352 εκατ. ευρώ με εταιρική εγγύηση του Σκλαβενίτη. Το επιτόκιο ορίζεται σε euribor +1,5%, η διάρκεια σε 15 έτη, ενώ δίνεται τετραετής περίοδο χάριτος από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η αποπληρωμή κατανέμεται σε 10 ισόποσες ή άνισες δόσεις και προβλέπεται επίσης δόση balloon (δηλαδή στη λήξη θα καταβληθεί το 70% του αρχικού κεφαλαίου). Το δάνειο αυτό θα εκταμιευθεί 20 ημέρες μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

The post Πώς θα σώσει ο Σκλαβενίτης τον Μαρινόπουλο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
σκλαβενιτης
Τυχαία Θέματα