Το δύσκολο ménage à trois στα Μνημόνια

06:45 4/4/2017 - Πηγή: Protagon

«Ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη θεσμική του ιδιότητα ή να σταματήσει να πολιτικολογεί. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης. Εχετε ακούσει ποτέ τον κ. Ντράγκι να πολιτικολογεί;».

«Ουάου», όπως θα έλεγε κι ο Γιάνης Βαρουφάκης, αντί άλλης απάντησης για τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κλιμακώνοντας την επίθεση των τελευταίων δύο – τριών εβδομάδων κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος

Το ζήτημα όμως, δεν είναι αν είναι δεξιός ή αριστερός

ο Γιάννης Στουρνάρας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στον… ΣΥΡΙΖΑ, στον βαθμό που ο πατέρας του ήταν μέλος του ΚΚΕ, ο ίδιος ήταν σε θέσεις κλειδιά την εποχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και εκ των πρωταγωνιστών της κυβέρνησης Σημίτη στη διαδρομή ένταξης της χώρας στο ευρώ.

Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή. Εκλήθη από την κυβέρνηση Παπαδήμου και εν συνεχεία ΣαμαράΒενιζέλου προκειμένου να συμβάλλει στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Από αυτό όμως το σημείο μέχρι να κατηγορείται, από την κυβέρνηση, για νεοφιλελευθερισμό και «υπονόμευση» υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Το μεγάλο ερώτημα για το Μαξίμου είναι πώς θα αντιμετωπίσει τη στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καλέσει τον συγκάτοικό του στα φοιτητικά χρόνια της Οξφόρδης Γιάννη Στουρνάρα, στο τηλέφωνο και θα του πει να συνυπογράψουν την επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου θα ζητούν να εγκρίνει το νέο –18μηνο κατά πάσα πιθανότητα– πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το οποίο μάλιστα θα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αυτό θα αποτελεί την εγγύηση, τη «βίζα» για την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.

Και τι θα πει το Μαξίμου όταν μετά το τέλος της αξιολόγησης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, εκ του θεσμικού τους ρόλου, θα κληθούν να υπογράψουν τη νέα συμφωνία που θα έχει τον χαρακτήρα επικαιροποιημένου Μνημονίου;

Φαντάστηκε κανείς στην κυβέρνηση πού μπορεί να φτάσει και τι θα σημάνει για την οικονομία το σενάριο της ρήξης με τον κεντρικό τραπεζίτη;

Μάλλον κανείς. Γι’ αυτό άλλωστε τραβάνε το σχοινί σε μια πολιτική αντιπαράθεση που λειτουργεί περισσότερο ως προπέτασμα καπνού.

Γι’ αυτό κι ο κ. Τζανακόπουλος ίσως προετοιμάζεται από τώρα για τις απαντήσεις που θα δώσει στα ερωτήματα που έθεσε ο ίδιος αυτές τις ημέρες.

Τι είπε λοιπόν ο κ. Τζανακόπουλος στον αέρα των ραδιοφώνων και της TV με αφορμή την καθυστέρηση της αξιολόγησης, το καυτό θέμα των συντάξεων και την πρόταση Στουρνάρα για ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης:

1. «Αυτό που θέλω, λοιπόν, να πω είναι ότι ο κ. Στουρνάρας υιοθέτησε μια πολιτική ανάλυση η οποία ταυτίζεται 100% με την ανάλυση της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή, ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση και ότι η ελληνική κυβέρνηση οδηγεί την ελληνική οικονομία στην αβεβαιότητα και την αποσταθεροποίηση και τόνισε ότι πρέπει άμεσα να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό το οποίο δεν μας είπε, βεβαίως, είναι αν θα πρέπει να πάρουμε τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση ή αν θα πρέπει με κάποιο τρόπο να προσπαθήσουμε να εξορθολογίσουμε το δημοσιονομικό πακέτο».

2. «Ο κ. Στουρνάρας πριν από λίγες ημέρες στο Συνέδριο του Economist υπερασπίστηκε μια ιδεολογική γραμμή, η οποία θέλει την πλήρη αποδιάρθρωση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, έτσι όπως σήμερα αυτό δομείται στη χώρα. Και στη συνέχεια, μας είπε ότι ακόμα και για τις φυσικές καταστροφές θα πρέπει να αφήσει το κράτος τον πατερναλισμό και να υπάρξει μια υποχρεωτική ρύθμιση με ιδιωτική ασφάλιση για να μπορούν οι πολίτες να προστατεύονται, εν πάση περιπτώσει, ακόμα και από τις θεομηνίες, από τις φυσικές καταστροφές. Εδώ έχουμε μια 100% ιδεολογική τοποθέτηση. Δεν είναι στο πλαίσιο της θεσμικής του ιδιότητας, δεν είναι σε καμία περίπτωση τεχνοκρατική, είναι ιδεολογική και πολιτική».

Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα είναι ότι ο κ. Στουρνάρας δέχεται ταυτόχρονα επίθεση και από «υπόγεια ρεύματα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχουν εκεί οι καραμανλικοί που δεν του συγχωρούν δηλώσεις, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, για την κατάσταση στην οποία άφησε τη χώρα η τελευταία αμιγής κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίες οι φωνές που αναφέρουν με νόημα: «Ας φτιάξει ο Γιάννης Στουρνάρας από τώρα το κόμμα των “ορφανών” του Σημίτη. Και ας μετρηθεί στην κάλπη. Η ιστορική συνείδηση της Κεντροδεξιάς δεν ξεχνά και δεν ανέχεται όσα έκαναν εναντίον της ΝΔ. Οσο κι αν προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το “αντιΣΥΡΙΖΑ” μένος που επικρατεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία».

The post Το δύσκολο ménage à trois στα Μνημόνια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα