Πώς το «σπίτι» του Τσε Γκεβάρα έγινε καταφύγιο για σέρφερ

Τον καιρό της κουβανικής επανάστασης και λίγο αφότου οι εξεγερμένοι απέκτησαν δύναμη στην Αβάνα, ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα «χτυπήθηκε» από κρίση άσθματος. Ετσι, όπως σημειώνει το BBC πήρε την μεγάλη απόφαση να μετακομίσει σε ένα μικρό θέρετρο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Στο μικρό χωριό Ταράρα.

Οι πανέμορφες παραλίες της Καραϊβικής με τα καταγάλανα νερά και ο καθαρός αέρας της περιοχής ήταν το καλύτερο αντίδοτο στα προβλήματα υγείας του επαναστάτη που τους προηγούμενους μήνες πολεμούσε τις στρατιές του δικτάτορα

Φουλχένσιο Μπατίστα. Παρ’ όλα αυτά ο Τσε δεν επαναπαύτηκε αρκετά αφού τα συμβούλια με τους συντρόφους του κρατούσαν αρκετές ώρες κάθε βράδυ.

Η γυναίκα του, Αλέιντα Μαρτς δεν έχει ξεχάσει τον καιρό που έζησε στο απομακρυσμένο χωριό Ταράρα:

«Ζήσαμε σε αυτό το μέρος για δύο μήνες και παρ’ όλο που δεν το νοιώσαμε ποτέ πραγματικά σαν δικό μας σπίτι, διατηρώ πολύ όμορφες αναμνήσεις από εκείνες τις ημέρες» γράφει η ίδια στην αυτοβιογραφία της.

Ο Ερνέστο Γκεβάρα με τη γυναίκα του Αλέιντα Μαρτς

Το χωριό Ταράρα χτίστηκε μεταξύ του 1940 και 1950 και έγινε γρήγορα ένα παραθαλάσσιο θέρετρο για τους πλούσιους πολίτες της Αβάνας αλλά και την ελίτ των στρατιωτικών της κυβέρνησης Μπατίστα. Για την ακρίβεια το σπίτι στο οποίο έζησε ο Γκεβάρα στο παρελθόν ανήκε «σε ανθρώπους που συνδέονταν με το καθεστώς Μπατίστα» όπως λέει η Μάρτς.

Μετά την επανάσταση όμως οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής έφυγαν ή εξορίστηκαν. Σήμερα τα περισσότερα από τα 500 σπίτια ανήκουν στο κράτος ενώ αρκετά μοιάζουν ανεπηρέαστα από το πέρασμα των χρόνων. Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το χωριό φιλοξένησε μέλη του Σοβιετικού μπλοκ και συμβούλους της κυβέρνησης της Κούβας. Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου όμως, στο θέρετρο μεταφέρθηκαν αρκετοί άποροι της Σοβιετικής πλευράς.

Η παραλία της Ταράρα στην Κούβα / wikipedia

Παράλληλα, μετά το 1986, στην Ταράρα μετακόμισαν και εκατοντάδες παιδιά που επέζησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ και συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα θεραπείας της κουβανικής κυβέρνησης. Τα επόμενα χρόνια, το παιδιατρικό νοσοκομείο της περιοχής, γέμισε με παιδιά από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία που έπασχαν από καρκίνο και άλλες ανίατες παθήσεις. Αυτά τα παιδιά θεωρήθηκε ότι θα βοηθούνταν από τον καθαρό αέρα, την αλμύρα της θάλασσας και την ηρεμία της περιοχής. Ολα αυτά που κάποτε βοήθησαν και τον διάσημο επαναστάτη «Τσε».

Τα τελευταία χρόνια όμως όποιος κάνει μια βόλτα στο θέρετρο Ταράρα δεν θα βρει κανένα παιδί να κάνει θεραπείες. Θα βρει μόνο λάτρεις του σερφ και άλλων αθλημάτων, που επισκέπτονται την περιοχή από όλες τις γωνιές του κόσμου. Η περιοχή άλλοστε έχει τις ιδανικές καιρικές συνθήκες για θαλάσσια αθλήματα και ο κόσμος δείχνει να το εκμεταλλεύεται.

«Υπάρχει πολύ μέλλον για το θαλάσσιο σκι στην Κούβα και ειδικά στην πόλη Ταράρα» λέει ο 40χρονος Ματέο Γκάτι από την Ιταλία και συνεχίζει: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε εδώ ένα κοσμοπολίτικο αθλητικό χωριό όπου θα έρχοναι οι άνθρωποι για να κάνουν την ημέρα θαλάσσιο σκι και το βράδυ να μπορούν να διασκεδάσουν, να φάνε έξω και να χορέψουν. Εξάλλου η Αβάνα είναι μόνο δέκα λεπτά μακριά».

Ο Ιταλός Ματέο Γκάτι στην παραλία της Ταράρα

Φυσικά, δεν είναι τόσο εύκολο ο Ματέο να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να μετατραψεί το χωριό σε ένα θέρετρο της Καραϊβικής με θαλάσσια αθλήματα. Παρ΄όλο που οι περιστάσεις είναι με το μέρος του, αφού πλέον η Κούβα πραγματοποιεί άνοιγμα σε ξένους επενδυτές στον χώρο του τουρισμού, η γραφειοκρατία δεν καθιστά εύκολο οποιοδήποτε επιχειρηματικό «άνοιγμα».

«Εμείς έχουμε άδεια από την κυβέρνηση επειδή απασχολούμε ντόπιους κατοίκους» εξηγεί ο Ματέο σε δημοσιογράφο του BBC ενώ ανακοινώνει πως τον επόμενο χρόνο θα διοργανωθεί ένας παγκόσμιος διαγωνισμός θαλάσσιου σκι.

Τι θα έλεγε άραγε ο Ερνέστο Γκεβάρα άμα ήξερε ότι η αγαπημένη του Ταράρα θα φιλοξενούσε παγκόσμιο τουρνουά θαλάσσιου σκι; Και βασικά τι θα είχε να πει για όλες τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στην Κούβα;

The post Πώς το «σπίτι» του Τσε Γκεβάρα έγινε καταφύγιο για σέρφερ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα