Πόσα μετάλλια θα πάρουμε στο Βερολίνο;

11:04 6/8/2018 - Πηγή: Protagon

Το 24ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου ξημερώνει σήμερα (Δευτέρα 6/8) στο Βερολίνο. Η Ελλάδα, που δεν απουσίασε ποτέ από το ραντεβού, θα εκπροσωπηθεί από 37 αθλητές: 15 άνδρες και 22 γυναίκες. Στο σύνολο θα λάβουν μέρος 829 αθλητές και 744 αθλήτριες από 51 χώρες της Ευρώπης. Η παροιμιώδης γερμανική οργάνωση φιλοδοξεί, αυτοί οι αγώνες να αποτελέσουν σημείο αναφοράς. Την επιτυχία τους, όμως, απειλεί -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις- ο ασυνήθιστος για την πόλη καύσωνας: την Τετάρτη ο υδράργυρος θα

σκαρφαλώσει στους 41 βαθμούς Κελσίου.

Επειδή οι Ελληνες ενδιαφερόμαστε πρωτίστως για την επιτυχία και δευτερευόντως για τα σπορ, ας μπούμε κατευθείαν στο θέμα: πόσα μετάλλια μπορούμε να κατακτήσουμε στο Βερολίνο; Οχι πολλά, αλλά περισσότερα -ίσως- από τα δύο που κερδίσαμε πριν από δύο χρόνια στο Αμστερνταμ (το «χρυσό» της Κατερίνας Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ και το «χάλκινο» της Βούλας Παπαχρήστου στο τριπλούν).

Το 2016 σταθήκαμε άτυχοι, σε πολλές περιπτώσεις. Η Νικόλ Κυριακοπούλου αγωνίστηκε με σοβαρό πρόβλημα στη μέση – ήρθε τέταρτη. Εάν δεν πονούσε, σίγουρα θα ανέβαινε στο βάθρο. Ο Κώστας Φιλιππίδης πήγαινε για το «χρυσό», όμως έπαθε… μπλακ-άουτ και τερμάτισε έβδομος, με τρία άκυρα άλματα. Ο Τσάκωνας και ο Δουβαλίδης έδειχναν ικανοί για σπουδαία πράγματα, αλλά δεν τους βγήκαν. Αρκετοί αθλητές και αθλήτριές μας είχαν προκριθεί στους τελικούς των αγωνισμάτων τους και έχασαν μετάλλια στις ανθυπολεπτομέρειες.

Ετσι είναι τα ατομικά αθλήματα. Μια «κακιά στιγμή» μπορεί να τα καταστρέψει όλα. Τότε, στο Αμστερνταμ, το… Οσκαρ ατυχίας το είχε κερδίσει ο Μιχάλης Μερτζιανίδης. Θυμάστε τι είχε συμβεί; Ανοιξε μια παραμάνα από αυτές που συγκρατούν το πανί με τον αριθμό του αθλητή στη φανέλα του, το bip number (όπως λέγεται) «τσάκισε» και άφησε ίχνος στο σκάμμα του μήκους, 20 πόντους πίσω από το σημείο στο οποίο ο Μιχάλης προσγειώθηκε! Ετσι έχασε την πρόκρισή του στον τελικό. Η τύχη κάτι μας χρωστάει, εφέτος.

Στα ύψη! Από αριστερά οι επικοντίστριες Ελεν Κλαούντια Πολακ και Κατερίνα Στεφανίδη, ο άλτης του ύψους Κώστας Μπανιώτης και οι επίσης επικοντιστές, Νικόλ Κυριακοπούλου και Κώστας Φιλιππίδης

Τώρα, στο Βερολίνο, η Στεφανίδη και η Παπαχρήστου είναι, πάλι, τα πιο δυνατά μας χαρτιά για ένα μετάλλιο. Η Κατερίνα θα επιδιώξει να γράψει ιστορία: να γίνει η πρώτη εκπρόσωπος του ελληνικού στίβου, σε γυναίκες και άνδρες, που θα υπερασπιστεί τον τίτλο της. Δηλαδή, το χρυσό μετάλλιο που είχε κατακτήσει το 2016 στο Αμστερνταμ, το οποίο υπήρξε η αφετηρία ενός μυθικού «τρεμπλ» (μερικές εβδομάδες αργότερα στέφτηκε Ολυμπιονίκης στο Ρίο και, πέρυσι, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Λονδίνο). Ποτέ άλλοτε στα χρονικά του ελληνικού στίβου, ένας αθλητής ή μια αθλήτρια δεν κατόρθωσε να επαναλάβει τον θρίαμβό του, είτε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μόνον η Μιρέλα Μανιάνι πλησίασε: είχε πάρει χρυσό μετάλλιο (στον ακοντισμό) στη Σεβίλλη, το 1999, όμως στο αμέσως επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το 2001 στο Εντμοντον, περιορίστηκε στη δεύτερη θέση.

Ο τελικός του άλματος επί κοντώ αναμένεται να είναι μια από τις μεγάλες ατραξιόν αυτής της εβδομάδας. Ολοι «βλέπουν» μια τιτανομαχία της Στεφανίδη -που έφτασε στο Βερολίνο με τη δεύτερη καλύτερη εφετινή επίδοση στην Ευρώπη (4,82 μέτρα)- με την Αντζέλικα Σιντόροβα. Η Ρωσίδα θα μπει στον αγώνα με την πρώτη καλύτερη επίδοση (4,85μ.) ανάμεσα στις 28 συμμετέχουσες. Η Σιντόροβα, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2014 στη Ζυρίχη με την Στεφανίδη στη δεύτερη θέση, έχει προβλέψει ότι για τη νίκη στο Βερολίνο θα χρειαστεί ένα άλμα γύρω στα 4,90μ. Η Στεφανίδη αποφεύγει τέτοιες προβλέψεις. Τονίζει μόνο ότι «το ευρωπαϊκο πρωτάθλημα είναι ο Νο 1 στόχος της για το 2018».

Η Βούλα (Παπαχρήστου), στο τριπλούν, είναι η μόνη Ελληνίδα που πηγαίνει στο Βερολίνο με την καλύτερη εφετινή επίδοση στο αγώνισμά της: τα 14,60μ. που σημείωσε πριν από λίγες μέρες στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα της Στάρα Ζαγόρα. Η πρωταθλήτριά μας έχει (στη θεωρία) περισσότερες ελπίδες να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, απ’ όσες στο Αμστερνταμ που πήρε το «χάλκινο».

Στη… δεύτερη ταχύτητα των ελληνικών ελπίδων για μια θέση στο βάθρο συναντάμε τη Νικόλ Κυριακοπούλου, τον Κώστα Φιλιππίδη, τον Μίλτο Τεντόγλου (είναι ο νεαρότερος αθλητής της αποστολής) και τη Μαρία Μπελιμπασάκη. Η Νικόλ, στο άλμα επί κοντώ, έχει εφέτος 4,72μ. και βρίσκεται στην έβδομη θέση της σχετικής κατάταξης. Ο Φιλιππίδης, σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης το απόγευμα της Δευτέρας, έχει καλύτερη εφετινή επίδοση στο επί κοντώ τα 5,71μ. Εάν είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου, αυτό οφείλεται, κυρίως, στη μεγάλη του κλάση – και λιγότερο στις προηγούμενες επιδόσεις του. Τη μεγάλη του ευκαιρία την έχασε το 2016 – εφέτος τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Ο Τεντόγλου, με 8,24 μ. εφετινό ρεκόρ, έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους 31 αθλητές που δηλώθηκαν στο μήκος (πίσω από τα 8,27μ. του Ράντεκ Γιούσκα). Και η Μπελιμπασάκη, με την έκτη καλύτερη εφετινή επίδοση στα 400 μέτρα, είναι αουτσάιντερ επειδή… είναι Κρητικιά, όπως λέει η ίδια χαριτολογώντας.

Συμμετοχές σε τελικούς περιμένουμε πολλές. Ο Κώστας Δουβαλίδης έχει τη 13η επίδοση ανάμεσα στους 31 αθλητές των 110 μέτρων με εμπόδια. Μαζί με την Ελισάβετ Πεσιρίδου (100 μέτρα εμπόδια) ανήκουν, πλέον, στην ελίτ του ευρωπαϊκού στίβου. Ο Κώστας Μπανιώτης, στο ύψος, έχει ξεπεράσει εφέτος τα 2,31μ. που είναι η πέμπτη επίδοση. Ο Λυκούργος Τσάκωνας, στα 200 μέτρα, έχει τη 15η επίδοση.

Ο Μιχάλης Αναστασάκης είναι ο πρώτος Ελληνας που θα αγωνιστεί στο Βερολίνο, στις 17:05 ώρα Ελλάδας, στο πρώτο προκριματικό γκρουπ της σφυροβολίας. Θα ρίξει δωδέκατος. Το όριο πρόκρισης να είναι τα 76μ. και ο Μιχάλης έχει εφετινό ρεκόρ 76,53μ. Είναι 14ος στις επιδόσεις, όμως θεωρείται αθλητής αγώνων – στο Αμστερνταμ ήρθε τέταρτος.

Θα ακολουθήσουν, σήμερα, άλλες τέσσερις ελληνικές συμμετοχές σε προκριματικούς. Στις 17:30 θα τρέξει στα 100 μέτρα ο Γιάννης Νυφαντόπουλος. Στις 17:35 θα αρχίσουν τα άλματα στο μήκος ανδρών, σε δύο γκρουπ, με τον Μίλτο Τεντόγλου πρώτο στο δεύτερο γκρουπ. Στις 18:35 έχει σειρά ο προκριματικός της σφαιροβολίας, με τη συμμετοχή του Νίκου Σκαρβέλη. Και στις 18:45 η Ραφαέλα Σπανουδάκη θα τρέξει στους προκριματικούς των 100μ. γυναικών.

Oι λάτρεις του στίβου έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τους αγώνες (θα διαρκέσουν έως την Κυριακή), είτε από τις συχνότητες της ΕΡΤ2, είτε από τα κανάλια του Eurosport. Υπάρχει και μια αξιοπρόσεκτη καινοτομία: η σφαιροβολία των Ανδρών θα διεξαχθεί έξω από το στάδιο. Στο κέντρο του Βερολίνου, στην Μπραϊτσάιντπλατς, όπου θα φιλοξενηθούν όλες οι εκτός Ολυμπιακού Σταδίου εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους, οι απονομές στους νικητές και η τελετή έναρξης, σήμερα το απόγευμα. Οι Γερμανοί θέλουν να ζήσει αυτή τη γιορτή ολόκληρη η πόλη.

The post Πόσα μετάλλια θα πάρουμε στο Βερολίνο; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα