Πόσο μοναχικοί είναι οι «μοναχικοί λύκοι»;

Κι αν οι μοναχικοί λύκοι δεν είναι και τόσο μοναχικοί; Κι αν πριν τους οδηγήσουν στο έγκλημα, το μίσος, ο φανατισμός και οι ψυχώσεις τούς έχουν οδηγήσει στο Χαλιφάτο; Τα τελευταία χτυπήματα συνηγορούν υπέρ αυτής της δεύτερης υπόθεσης. Ο δολοφόνος της Νίκαιας, ο δράστης της επίθεσης στη Βαυαρία, ο βομβιστής αυτοκτονίας στο Ανσμπαχ είχαν ένα κοινό ανάμεσα στα άλλα: είχαν έρθει σε επαφή με το Ισλαμικό Κράτος. Είχαν δηλαδή επικοινωνήσει μυστικά με κάποιους που τους είχαν παράσχει οδηγίες, συμβουλές και – κυρίως – έναν λόγο για να

κάνουν ό,τι έκαναν.

Και πώς είχαν επικοινωνήσει; Μέσω Dιαδικτύου ασφαλώς. Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για το συμβατικό δίκτυο, αλλά για το darknet, το Tor και το Virtual Private Network (VPN), για μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με διπλούς κωδικούς πρόσβασης, για λογισμικά που ξεγελούν το GPS το κινητού δείχνοντας ότι βρίσκεσαι σε άλλο σημείο από αυτό που είσαι στην πραγματικότητα. Οι τζιχαντιστές δεν είναι μουγγοί – μιλούν τη γλώσσα των νέων τεχνολογιών ή μάλλον του πιο σκοτεινού προσώπου της κρυμμένοι πίσω από ψηφιακές ασπίδες.

Η As-Sahab, την οποία χρησιμοποιούσε η Αλ Κάιντα για να στέλνει τα μηνύματά της στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν το 2001, είναι πλέον αρχαιολογία. Σήμερα υπάρχει η Opera. Και τι είναι η Opera; Ενα πρόγραμμα περιήγησης που σου επιτρέπει να σερφάρεις ανώνυμα στο διαδίκτυο. Από την Opera κατεβάζουν οι επίδοξοι τις οδηγίες για την κατασκευή βομβών. Τον περασμένο Απρίλιο – σημειώνει η Repubblica – οι αναλυτές της Flashpoint, εταιρίας που ειδικεύεται στο πεδίο, ανακάλυψαν ένα φόρουμ στο οποίο φανατικοί ισλαμιστές μοιράζονταν πληροφορίες για τη χρήση του Opera και του Tor.

Οι συμβουλές προς τους επίδοξους χρήστες αποδεικνύουν, σημειώνουν οι ίδιοι, τον βαθμό εξειδίκευσης των «πληροφορικάριων» του Ισλαμικού Κράτους: «Κατεβάστε το λογισμικό του Tor σε ένα usb και χρησιμοποιήστε μόνο σε ίντερνετ καφέ, αλλά ποτέ δύο φορές στο ίδιο μέρος, ποτέ δυο φορές στον ίδιο υπολογιστή». Μια υπόδειξη έχουν και για το VPN: «Δεν είναι απολύτως ασφαλές, αφήνουν ίχνη από τον σειριακό αριθμό του σκληρού δίσκου και από εκεί μπορούν κάποιοι να φτάσουν σε εμάς».

Από αυτήν την άποψη, η παρακολούθηση των τηλεφώνων ισοδυναμεί ακόμη και με χάσιμο χρόνου. Οι τζιχαντιστές επικοινωνούν είτε από το βαθύ Ιντερνετ είτε από εφαρμογές που κρυπτογραφούν τα μηνύματα όπως είναι το Whatsapp και το Telegram. Οι ιταλικές αρχές – υπενθυμίζει η Repubblica – κατάφεραν τον περασμένο Απρίλιο να φτάσουν σε έναν τζιχαντιστή που είχε στείλει ένα φωνητικό μήνυμα από το Whatsapp. Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών; Όχι, με έναν κοριό που είχαν τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του.

The post Πόσο μοναχικοί είναι οι «μοναχικοί λύκοι»; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα