«Πρόεδρε, παραιτήσου»/Το γράμμα στον Σι που προκαλεί σάλο στην Κίνα
Κι όμως, δεν ήταν ένα μεγάλο γράμμα, μόλις 920 λέξεις, και εμφανίστηκε για λίγο σε έναν κινέζικο ιστότοπο. Εφτανε και περίσσευε, όμως, για να σηκώσει… σκόνη στην Κίνα. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο ανώνυμος συντάκτης ζητούσε από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί. Αρχικά υπήρξε διάσταση απόψεων για το αν ήταν φάρσα ή ένα κακόγουστο αστείο – κάτι που δείχνει και την πραγματική διχόνοια που θάλλει στα ενδότερα του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Το πράγμα θα μπορούσε να λήξει σιωπηλά, ωστόσο στην Κίνα τέτοιου είδους ενέργεια δεν μπορούν να περάσουν αβρόχοις ποσίν.
Είναι προφανές πως πολλά μέλη του κόμματος «διάβασαν» το γράμμα ως πραγματική απειλή. Αυτό επισημαίνουν ορισμένοι εμπειρογνώμονες. Κάπως έτσι εξηγείται και το ανθρωποκυνηγητό που έχει ξεκινήσει για να βρεθεί η άκρη του νήματος. Ο Μπιλ Μπίσοπ, συντάκτης του ενημερωτικού δελτίου Sinocism, το οποίο παρακολουθεί την κινεζική πολιτική, αναφέρει: «Στην αρχή το γράμμα δεν ήταν τίποτα το φοβερό, αλλά τώρα, με δεδομένη την αντίδραση, έχει γίνει πολύ σημαντικό. Κυνηγούν πλέον ανθρώπους μέσα και έξω από την Κίνα».
Η συγκυρία
Η συγκυρία δεν είναι τυχαία, καθώς ο Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται αντιμέτωπος με προκλήσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται επικίνδυνα και η κρατική βιομηχανία αντιστέκεται σθεναρά στα προεδρικά κελεύσματα για μεταρρυθμίσεις. Εντός του κόμματος, πολλοί αντιδρούν με τη σταυροφορία του Γινπίνιγκ κατά της διαφθοράς, καθώς θεωρούν ότι είναι ένας τρόπος για να εδραιώσει την εξουσία του.
Στην επιστολή, ο άγνωστος συγγραφέας (η υπογραφή που φέρει είναι «τα πιστά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος») κάνει ενδελεχή κριτική στις αποτυχίες της ηγεσίας.
Γράφει μεταξύ άλλων: «Σύντροφε Ξι Τζινπίνγκ, έχουμε την αίσθηση ότι δεν διαθέτεις τις ικανότητες να οδηγήσεις το κόμμα και το έθνος στο μέλλον, και πιστεύουμε ότι δεν είσαι ο πλέον κατάλληλος για τη θέση του γενικού γραμματέα. Για το κόμμα, την μακροπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα της χώρας, καθώς και για την προσωπική σας ασφάλεια και της οικογένειάς σας, σάς ζητάμε να παραιτηθείτε από όλες τις θέσεις».
Κάποιος εκτός Κίνας
Ο Γουίλι Λαμ, καθηγητής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, που ειδικεύεται σε θέματα πολιτικής της χώρας, επισημαίνει ότι η επιστολή δεν προέρχεται α από το κόμμα. Αντίθετα, το στυλ και οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο συντάκτης παραπέμπουν σε άνθρωπο που ζει μακριά από τη χώρα. Ωστόσο, σημειώνει ότι η επιστολή είναι μια αντανάκλαση των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ των Κινέζων που ανήκουν στην ελίτ και οι οποίοι έχουν να λένε πολλά για τους προεδρικούς χειρισμούς σε θέματα οικονομίας και εξωτερικών υποθέσεων. Ισως γι’ αυτό και ο Τζινπίνγκ αισθάνεται ότι απειλείται και αναζητεί τους υπεύθυνους.
«Μιλάει για την παράνοια του περιβάλλει την ηγεσία του Ξι. Η αλήθεια είναι ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους εχθρούς σε σχέση με τους προκατόχους του. Ετσι φτάνουμε στο σημερινό παράδοξο: όσο μεγαλύτερη δύναμη αποκτά, τόσο πιο παρανοϊκός γίνεται».
Ανθρωποκυνηγητό
Τη στιγμή που η ηγεσία του κόμματος προσπαθεί να προβάλει μια εικόνα εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης, εμφανίστηκε αυτό το γράμμα για να χαλάσει την εικόνα. Η επιστολή δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον ιστότοπο Canyu (έχει έδρα στις ΗΠΑ υπό μια ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα).
Η επιστολή, στη συνέχεια, εμφανίστηκε στις 4 Μαρτίου στο Wujie, μια κινεζική ιστοσελίδα ειδήσεων και μέχρι να προλάβουν οι πράκτορες να «ρίξουν» το σάιτ, το γράμμα είχε μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο. Οι κινεζικές Αρχές έθεσαν ευθύς εξαρχής υπό κράτηση το προσωπικό του ιστότοπου, ενώ συνέλαβαν και τον κινέζο δημοσιογράφο Ζια Ζια, ο οποίος φέρεται να είχε προειδοποιήσει το Wujie να μην αναδημοσιεύσει την επιστολή. Εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος.
Κατά την τελευταία εβδομάδα, δύο εξόριστοι κινέζοι δημοσιογράφοι λένε ότι έχουν γίνει στόχοι του κυβερνητικού ανθρωποκυνηγητού. Πρόκειται για τους Γουέν Τζιουνκάο που ζει στη Νέα Υόρκη και Τσανγκ Πινγκ που είναι εξόριστος στη Γερμανία. Αρκετά μέλη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ξένα ΜΜΕ έχουν καταφερθεί κατά της κινεζικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι τους έχει βάλει στο στόχαστρο, ενώ αρκετοί αναλυτές σημειώνουν με νόημα ότι η διεθνής φήμη της Κίνας έχει ήδη υποστεί ζημιά για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα.
The post «Πρόεδρε, παραιτήσου»/Το γράμμα στον Σι που προκαλεί σάλο στην Κίνα appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καμμένος: Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο το Πάσχα
- Τα Πρωταπριλιάτικα αστεία στο διαδίκτυο
- Νέα εταιρεία δολοφόνων και ληστών στην Αττική
- Ο ΠΑΟΚ απέναντι σε Μπάγερν, Γιουβέντους και Λίβερπουλ
- Ελένη Μενεγάκη: Έτοιμη για τη μεγάλη αλλαγή (φωτό)
- 3.000 Έλληνες εκατομμυριούχοι έφυγαν από την χώρα το 2015
- Ένοχη η σύζυγος του Ολυμπιονίκη που δολοφονήθηκε
- Φρίκη: Βίασαν μέρα μεσημέρι 15χρονη στην Πάτρα
- Ποιοι είναι οι ψεύτες του ζωδιακού κύκλου;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Τελευταία Νέα Protagon
- «Πρόεδρε, παραιτήσου»/Το γράμμα στον Σι που προκαλεί σάλο στην Κίνα
- H Ριάνα δίνει νέο ορισμό στον αισθησιασμό
- Πού βαδίζουμε κύριοι δικαστές;
- Σπεύδουν βραδέως; Σοφό, αλλά άχρηστο…
- Ο (πρωτόγονος) σοσιαλισμός βλάπτει σοβαρά τη Βενεζουέλα
- Επιστρέφουν τα αμερικανικά «Κονκόρντ» που δεν πέταξαν ποτέ
- Γεωπόνε, πώς ζωηρεύουν ξανά οι πιπερίτσες;
- Κρέμα λεμονιού για άφθαστες τάρτες
- Γιουβέτσι με φρέσκια σουπιά και το μελάνι της
- Τι να σπείρω τον Απρίλη;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μητσοτάκης για Φαμπρ: Ο Τσίπρας αποδέχτηκε τον αφελληνισμό του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών
- Ισχυρή έκρηξη σε κτίριο στο Παρίσι - Τουλάχιστον πέντε οι τραυματίες (updated)
- Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το βυθό της Μήλου
- Έκρηξη στο κέντρο του Παρισιού
- Τις προτάσεις των τραπεζών εξετάζει η Forthnet
- Κέντρο αποκατάστασης στην Αμφιλοχία μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες
- Το αιρετικό Mount Olympus του Φαμπρ στην Επίδαυρο. Αντιδράσεις για τα 'παλλόμενα πέη'
- Κύρτσος: Η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο
- Αναστολή διαπραγμάτευσης για Πήγασος, PC Systems και ΑΕΓΕΚ
- Τρία βραβεία για τη Nestlé Hellas στα «Corporate Affairs Excellence Awards»