Προνακριτική Novartis: Το «άει στο διάολο» της Τασίας άναψε το φυτίλι

Στις 9.20 άρχισε η πολυαναμενόμενη συζήτηση στη Βουλή για το αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, με την αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, να ανακοινώνει στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Από τα πρώτα λεπτά της διαδικασίας, η συνεδρίαση άρχισε με αντεγκλήσεις καθώς η αξιωματική

αντιπολίτευση έθεσε σειρά ζητημάτων ε πί της διαδικασίας και ειδικότερα για το «σόου» με τις δέκα κάλπες, τις κατηγορίες που θα προσδιοριστούν σε περίπτωση που περάσει η πρόταση περί Προανακριτικής, ενώ τέθηκε και ζήτημα κάλπης για την εμπλοκή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην υπόθεση

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ζήτησε μάλιστα και τον λόγο επί προσωπικού, με αφορμή επιφώνημα αγανάκτησης της αντιπροέδρου της Βουλής προς το πρόσωπό του («άει στο διάολο»), το οποίο συμπεριλήφθηκε στα πρακτικά της Βουλής.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στον κ. Αθανασίου που είχε ζητήσει το λόγο, η Τασία Χριστοδουλοπούλου πριν κλείσει το μικρόφωνο ακούστηκε να λέει τη φράση «άει στο διάολο», με την φράση να καταγράφεται και στα πρακτικά.

Επικαλούμενος αντίγραφο των πρακτικών της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ζήτησε αμέσως από την προεδρεύουσα να δώσει το λόγο επί προσωπικού στον κ. Αθανασίου και παράλληλα για να μην σπιλώνεται -όπως είπε- το κοινοβούλιο, να διαγραφεί η φράση από τα πρακτικά.

«Εγώ το ‘πα;», διερωτήθηκε η κυρία Χριστοδουλοπούλου και έσπευσε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι αν ακούστηκε -και κατεγράφη στο πρακτικά- θα ζητήσει τη διαγραφή της συγκεκριμένης αναφοράς.

Ζητώντας τον λόγο επί προσωπικού -και αφού η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν του τον έδινε- ο κ. Αθανασίου είπε τελικά ότι θεωρεί το θέμα λήξαν, με την αντιπρόεδρο της Βουλής να μην απαντά αν τελικά ανακαλεί ή όχι. Αίσθηση πάντως, προκάλεσε ο ισχυρισμός της ότι δεν είχε πει κάτι τέτοιο, αλλά όπως είπε, μια που «το άκουσαν τα πρακτικά», ήταν πρόθυμη να ανακαλέσει!

Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τις δέκα κάλπες δεν δεσμεύει την Ολομέλεια, υποστήριξε νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι στη πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».

«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» είπε ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η Προανακριτική. Γι΄αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη.

Κατήγγειλε παράλληλα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Παναγιώτη Κουρουμπλή και έτσι εξηγείται η επιμονή της για δέκα κάλπες και όχι έντεκα όπως θα ήταν λογικό.

«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» παρατήρησε και κατήγγειλε απόπειρα σπίλωσης πολιτικών προσώπων από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε όπως η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, αποφασίσει για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική», του απάντησε η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε μάλιστα στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης: το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία, όταν είχαν στηθεί δύο κάλπες, στην υπόθεση Βατοπεδίου με έξι κάλπες και για τη λίστα Λαγκάρντ, τέσσερις κάλπες.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής.

Όσο για το θέμα Κουρουμπλή που τέθηκε απο την αξιωματική αντιπολίτευση, αρκέστηκε να πει πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει, αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία που στηρίχθηκε στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως Διαφθοράς.

Τελικά κατόπιν ψηφοφορίας δι εγέρσεως το αίτημα για μία κάλπη απερρίφθη κατά πλειοψηφία.

The post Προνακριτική Novartis: Το «άει στο διάολο» της Τασίας άναψε το φυτίλι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα