Πρόταση Λαφαζάνη στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ με στόχο την είσοδο στη Βουλή

Μολονότι στην πολιτική το 2+1 δεν κάνει πάντα τρία, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ με στόχο κοινή συμπόρευση, προφανώς εν όψει των επόμενων εκλογών και με στόχο το 2,8% + 0,85% να κάνει κάτι παραπάνω από 3%.

Η ΛΑΕ έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα επιστολή που απέστειλε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την οποία την καλεί σε

κοινή δράση και κεντρική πολιτική συνεργασία. Ο στόχος προφανής: να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική αριστερή αντιπολίτευση προς τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να επιτευχθεί κοινοβουλευτική παρουσία, την οποία η ΛΑΕ είχε χάσει τον Σεπτέμβριο του 2015 για λίγες χιλιάδες ψήφων.

Στις τελευταίες εκλογές η Λαϊκή Ενότητα είχε λάβει 155.242 ψήφους (ποσοστό 2,87%) και οι 46.096 ψήφοι (0,85%) της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α) μοιάζουν ικανές να δώσουν την είσοδο στη Βουλή. Ενα θέμα βέβαια είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, ο κ. Λαφαζάνης ήταν μεν τυπικά επικεφαλής, αλλά κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και τώρα η πρώην Πρόεδρος της Βουλής έχει χαράξει τη δική της (αυτόνομη) πορεία με την Πλεύση Ελευθερίας. Ισως πάλι να είναι και αυτός ένας τρόπος να πειστεί και η κυρία Κωνσταντοπούλου να συμπαραταχθεί.

Στην πρόσκλησή της προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ η ΛΑΕ τονίζει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη της προοπτικής μιας κεντρικής πολιτικής συνεργασίας, «που θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς και του κινήματος στη χώρα μας».

Στην επιστολή υπενθυμίζεται η επταετής μνημονιακή περίοδος την οποία βιώνει η χώρα και στην οποία, όπως αναφέρει η ΛΑΕ, λεηλατήθηκαν εργατικά και λαϊκά εισοδήματα και περιουσίες αλλά και η δημόσια περιουσία.

«Μία χώρα με ένα λαό όμως που ξεσηκώθηκε, πάλεψε, πίστεψε και προδόθηκε αυτή την 7ετία και σήμερα αναζητά, μουδιασμένος και επιφυλακτικός πλέον, μία νέα ελπίδα για μία φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, τα μνημόνια και τη λιτότητα» προστίθεται στην επιστολή.

Η ΛΑΕ τονίζει ότι «στο έδαφος της απογοήτευσης και της αμαύρωσης της Αριστεράς από τις κυβερνητικές πολιτικές, επιχειρείται σήμερα μια μεγάλη ιδεολογική και πολιτική στροφή προς τα δεξιά. Τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, με τον εθνικιστικό τόνο που έλαβαν, παραμέρισαν τα κεντρικά προβλήματα της χώρας και ενδεικτικά το μεγάλο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που συμβαίνει σήμερα τόσο στη Μακεδονία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα (λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι, κοινωνικά αγαθά, ΔΕΚΟ). Το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis απονευρώνεται, καθώς αποκρύπτεται το κοινωνικό του υπόβαθρο, με την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τις πολυεθνικές του φαρμάκου, των ιατρικών προσθέτων και τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και με την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Επιχειρείται η αποστείρωση της πολιτικής ατζέντας από τα μνημόνια, τη μόνιμη επιτροπεία και τη συνεχή λιτότητα, που θα επιβληθούν στο λαό μας και μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».

Στην επιστολή της προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ χαρακτηρίζει καθήκον όσων θέλουν να συνεχίσουν να λέγονται αριστεροί, να δράσουν από κοινού στα κοινωνικά μέτωπα της περιόδου, αλλά και να συνεργαστούν σε πολιτικό επίπεδο χωρίς πρωτοκαθεδρίες και ηγεμονισμούς σε όλες τις πολιτικές μάχες που έρχονται.

Απαιτείται μία ριζική επανίδρυση και επαναθεμελίωση της Αριστεράς, για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό του 21ου αιώνα, τονίζεται στην επιστολή, και προστίθεται ότι «δεν αρκεί ο πρακτικισμός της δύναμης της συνήθειας όλων μας, ούτε ένας αφηρημένος αναστοχασμός πέρα και έξω από την πολιτική δράση. Η διαδικασία της επανίδρυσης θα γίνει με νέα αναβάπτιση της Αριστεράς στα σύγχρονα κινήματα και στην προσπάθεια οικοδόμησης μίας νέας πολιτικής προοπτικής».

Τέλος, η ΛΑΕ σημειώνει πως η επιτακτική προοπτική της πολιτικής συνεργασίας συμπυκνώνεται σε αιτήματα-κρίκους ενός σύγχρονου ριζοσπαστικού μεταβατικού προγράμματος με σοσιαλιστικό στόχο και σοσιαλιστική κατεύθυνση.

Θέτει δε αιτήματα όπως: η κατάργηση μνημονίων και λιτότητας, η διαγραφή του δημόσιου χρέους, η σεισάχθεια των χρεών των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, η εθνικοποίηση των τραπεζών, η αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος των εργαζόμενων και λαϊκών τάξεων, η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και η επανεθνικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων, η στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας, καθολικής και δωρεάν υγείας και παιδείας, της μικρομεσαίας αγροτιάς και της νεολαίας.

Η ΛΑΕ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι για την υλοποίηση ενός φιλολαϊκού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικού μετασχηματισμού απαιτείται έξοδος από την ευρωζώνη και αποδέσμευση από την ΕΕ.

«Με αυτές τις σκέψεις σάς απευθύνουμε πρόσκληση για να βρεθούμε και να συζητήσουμε για όλα αυτά πιο συγκεκριμένα. Θα βρεθούμε στους δρόμους των αγώνων, ελπίζουμε να βρεθούμε και στο δρόμο συγκρότησης ενός ριζοσπαστικού μετώπου και της νέας πολιτικής προοπτικής που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία μας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

The post Πρόταση Λαφαζάνη στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ με στόχο την είσοδο στη Βουλή appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα