Πρώτη «χίμαιρα» από ανθρώπο – χοίρο δημιουργήθηκε σε μελέτη ορόσημο

Έχουν περάσει περισσότερα από είκοσι χρόνια από τότε που οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα ζωτικά όργανα του χοίρου ταιριάζουν και μπορούν να μεταμοσχευτούν σε άνθρωπο. Θα ήταν η πιο εύκολη λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ωστόσο, η «σπαζοκεφαλιά» της ιστοσυμβατότητας, που είναι συχνό φαινόμενο ακόμη και μεταξύ ανθρώπινων οργάνων, δεν το έχει επιτρέψει. Τη λύση φέρονται να δίνουν ειδικοί από το πανεπιστήμιο La Jolla της Καλιφόρνιας.

Οι επιστήμονες

τροποποίησαν γενετικά χοίρους χρησιμοποιώντας ανθρώπινα γονίδια και δημιούργησαν μια «Χίμαιρα», όπως αναφέρουν. Δηλαδή το τέρας της ελληνικής μυθολογίας με σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού και ουρά φιδιού. Τα πρώτα «χιμαιρικά» έμβρυα των χοίρων έχουν 001% ανθρώπινο DNA. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να παράξουν ανθρωποποιημένα και κατά παραγγελία ζωτικά όργανα που θα χρησιμοποιηθούν για μεταμόσχευση.

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να αναπτύξουμε πλήρως λειτουργικά όργανα προς μεταμόσχευσή όπως είναι η καρδιά, το πάγκρεας, το ήπαρ κ.ά. Βέβαια αυτή η προοπτική είναι ακόμη μακρινή, καθώς υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες», αναφέρει ο υπεύθυνος της μελέτης Χουάν Κάρλος Ιζπισούα Μπελμόντε από το Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών Salk. Ο ίδιος παραδέχεται στον Guardian ότι εμπνεύστηκε τη μέθοδο από την ελληνική μυθολογία και όχι από τα πειράματα που προηγήθηκαν τα περασμένα χρόνια.

Στο πλαίσιο του πειράματος αφαιρέθηκαν έμβρυα που αναπτυσσόταν σε μήτρα χοίρου, εισήχθησαν σε αυτά βλαστοκύτταρα από άνθρωπο και στη συνέχεια τα εμφύτευσαν και πάλι στο χοίρο. Επειτα από ένα μήνα, και πριν τον τοκετό, τα έμβρυα αφαιρέθηκαν για μελέτη. Από τα 2.075 έμβρυα που εμφυτεύθηκαν, μόνο τα 186 συνέχισαν να αναπτύσσονται μέσα στους θηλυκούς χοίρους. Τα υπόλοιπα αποβλήθηκαν.

Παρά τη μικρή στατιστική επιτυχία, οι ειδικοί «είδαν» σαφείς ενδείξεις ότι τα ανθρώπινα κύτταρα ήταν λειτουργικά στη μήτρα των χοίρων, αναφέρουν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση Cell. Όπως εξήγει ο δρ Μπελμόντε «πέτυχαμε το πρώτο σημαντικό βήμα. Θα χρειαστεί όμως αρκετός χρόνος και πολλά πειράματα μέχρι να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη ανθρωπίνων οργάνων μέσα σε ζώα». Μέχρι τότε η δημιουργία χιμαιρών θεωρείται χρήσιμη για τη δοκιμή νέων φαρμάκων σε ζώα προτού δοκιμασθούν σε ασθενείς, καθώς οι γενετικά τροποποιημένοι χοίροι αποτελούν τα καλύτερα πειραματόζωα μετά τα τρωκτικά (είναι πιο κοντά στο ανθρώπινο DNA). Σε αυτό το πλαίσιο οι ειδικοί «βλέπουν» ως υποψήφια ζώα και τις αγελάδες, επειδή η κύησή τους διαρκεί επίσης περίπου εννέα μήνες, ενώ η κύηση των χοίρων διαρκεί λιγότερο από τέσσερις.

«Όταν ο κόσμος ακούει τη λέξη χίμαιρα, τη συσχετίζει πάντα με την ελληνική μυθολογία και υπάρχει πάντα ο φόβος της δημιουργίας ενός τέρατος. Όμως και οι άγγελοι είναι χίμαιρες και υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να υπάρξει και η θετική πλευρά για αυτά τα πλάσματα. Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα τέρας, αλλά να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση», κατέληξε ο ίδιος.

Δείτε το βίντεο (στα αγγλικά) του Ινστιτούτου Salk:

The post Πρώτη «χίμαιρα» από ανθρώπο – χοίρο δημιουργήθηκε σε μελέτη ορόσημο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα