Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι μετά τη Ζάκυνθο – Τσελέντης: Γιατί κοιτάμε τον Κορινθιακό

Δύο νέες σεισμικές δονήσεις, μεγέθους αντίστοιχα 4,4 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή του Ιονίου, νότια της Ζακύνθου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι δύο νέοι σεισμοί έγιναν με διαφορά επτά λεπτών, στις 05:04 και στις 05:11, με το επίκεντρο του πρώτου να εντοπίζεται 78 χιλιόμετρα νότια της Ζακύνθου (298 χλμ.

δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας) και του δεύτερου 59 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου (299 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας).

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Πρόκειται, είπε, για μετασεισμούς μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ενώ κάλεσε τους κατοίκους της Ζακύνθου να οπλιστούν με υπομονή.

«Η μετασεισμική ακολουθία έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να έχει συνολική διάρκεια 1-2 μήνες, με φθίνουσα πορεία, αλλά μπορεί να εμφανίζονται και πιο ισχυρά μεγέθη όπως έγινε τώρα. Δεν μπορούν να τους βλάψουν όμως αυτοί οι μετασεισμοί», θέλησε να διαβεβαιώσει, άλλωστε, όπως σημείωσε, «δεν τους έβλαψε ούτε ο πολύ ισχυρός κύριος σεισμός».

«Το Ιόνιο είναι απρόβλεπτο, μας έχει εκπλήξει πάρα πολλές φορές. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κύριος μετασεισμός έχει γίνει», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

«Ένας μετασεισμός 5,5 Ρίχτερ των προηγούμενων ημερών δεν με ικανοποιεί. Η ακολουθία θα κρατήσει πάρα πολύ καιρό και είναι πιθανό το διάστημα αυτό να έχουμε και μεγάλους μετασεισμούς που μπορεί να φτάσουν τα 5,8- 5,9 Ρίχτερ», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, και εξέφρασε τον προβληματισμό του τόσο για τη μετασεισμική ακολουθία της ισχυρότατης δόνησης στη Ζάκυνθο, αλλά και για τυχόν μετατόπιση σε κοντινό μεγάλο ρήγμα μετά τα 6,4 Ρίχτερ της 26ης Οκτωβρίου.

«Κοιτάμε πάρα πολύ την περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού, επειδή έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από το σεισμό της Αθήνας», αποκάλυψε στη συνέντευξή του ο κ. Τσελέντης, για να προσθέσει σχετικά με τον σεισμό της Ζακύνθου: «Εκείνο που με προβληματίζει είναι μήπως έχουμε μετατόπιση σε ένα κοντινό μεγάλο ρήγμα».

Σύμφωνα πάντως με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται όπως αναμενόταν. «Έχουμε πει ότι για αρκετούς μήνες μπορεί να έχουμε φαινόμενα ισχυρών μετασεισμών», είπε και εξήγησε πως «ένας μετασεισμός της τάξεως 5 Ρίχτερ δεν μας ικανοποιεί γιατί μεταξύ 5 και 6, ένας σεισμός της τάξεως 6 Ρίχτερ είναι 33 φορές πιο μεγάλος».

Όσο για περί πρόβλεψης του σεισμού και την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο κ. Τσελέντης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός έναντι του συναδέλφου του λέγοντας : «Αν είχαμε 2 ή 3 ή 5 νεκρούς, θα έβγαινε να μας πει ότι τον είχαμε προβλέψει;».

«Υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα στα οποία πρωτοστατεί και ο κύριος αυτός με τις προγνώσεις, ότι δεν δουλεύει τίποτα, ότι το Γεωδυναμικό δεν έχει όργανα, ότι οι σταθμοί δεν δουλεύουν. Αυτά δεν ισχύουν. Το Γεωδυναμικό είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Μολονότι εγώ ποτέ δεν ήμουν κυβερνητικός υπόλογος ούτε χαϊδεύω την κυβέρνηση, το τελευταίο καιρό έχουν πέσει μεγάλα ποσά χρηματοδότησης τα οποία μας βοηθούν όχι μόνο να αντικαταστήσουμε όργανα τα οποία έχουν υποστεί βλάβες, αλλά να αγοράσουμε και καινούρια όργανα. Δεν καταλαβαίνω πώς αυτός ο κύριος κάθεται και λέει αυτά τα πράγματα», τόνισε ο κ. Τσελέντης δείχνοντας ότι η αντιπαράθεση των επιστημόνων με αφορμή το ζήτημα της πρόβλεψης συνεχίζεται και αφορά την ευρύτερη λειτουργία του Ιντιστούτου.

The post Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι μετά τη Ζάκυνθο – Τσελέντης: Γιατί κοιτάμε τον Κορινθιακό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα