Σαράντα τρία ματωμένα χρόνια πάνω σε σοβιετικές (και ρωσικές) ράγες μετρό

17:43 3/4/2017 - Πηγή: Protagon

Τα σχέδια για την κατασκευή τού μετρό που θα κάλυπταν την ευρύτερη περιοχή της Μόσχας ξεκίνησαν στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά έπαψε να είναι μακέτα τη δεκαετία του ’30, κατά τα χρόνια της παντοδυναμίας του Στάλιν. Ηταν 15 Μαΐου 1935 όταν η «κόκκινη γραμμή» παραδόθηκε προς χρήση στους επιβάτες τής σοβιετικής πρωτεύουσας.

Ομως, αυτό το -δεύτερο σε μέγεθος στον κόσμο- μετρό αρκετές φορές έχει

βαφτεί με αίμα. Αλλεπάλληλες εκρήξεις βομβών και επιθέσεις αυτοκτονίας το έχουν ανεβάσει στην πρώτη θέση επικινδυνότητας ανάμεσα στα μετρό του κόσμου.

Ετσι, η βομβιστική ενέργεια τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 στην Αγία Πετρούπολη δεν ήταν η πρώτη που συνέβη επί σοβιετικού (υπ)εδάφους. Η πρώτη στην ιστορία του έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1974, όταν εξερράγη μια μικρής ισχύος βόμβα, αλλά χωρίς να υπάρξουν θύματα, στον σταθμό «Πλότσαντ Ρεβολούτσι» («Πλατεία Επανάστασης»), στη Μόσχα. Τότε, οι σοβιετικές αρχές απέκρυψαν το γεγονός.

Στις 8 Ιανουαρίου 1977 θα γίνει μια νέα τρομοκρατική επίθεση στο μετρό, ανάμεσα στους σταθμούς «Ισμαϊλόφσκαγια» και «Περνομέισκαγια». Η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα αιχμής και υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί. Η ενέργεια αποδόθηκε σε 3 αρμένιους αυτονομιστές οι οποίοι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο – εκτελέστηκαν, τελικά, το 1979.

11 Ιουνίου 1996, μεταξύ των σταθμών «Τουλά» και «Ναγκατίνσκαγια», εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Επιτόπου σκοτώθηκαν 4 άτομα και 14 τραυματίστηκαν σοβαρά.

8 Αυγούστου 2000, ισχυρή έκρηξη βόμβας στην υπόγεια διάβαση που συνδέει δύο σταθμούς κάτω από την πλατεία Πούσκιν είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άτομα και να τραυματιστούν σοβαρά 118.

5 Φεβρουαρίου 2001, τρομοκρατική επίθεση στην πλατφόρμα του σταθμού «Μπελορούσκαγια». Η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος, αλλά σημειώθηκε σε ώρα αιχμής. Τραυματίστηκαν 15 άτομα.

6 Φεβρουαρίου 2004, επίθεση αυτοκτονίας την ώρα που ο συρμός βρισκόταν ανάμεσα στους σταθμούς «Αβτοζαβόντσκαγια» και «Παβελέτσκαγια» και ήταν κατάμεστος από επιβάτες. Εχασαν τη ζωή τους 41 και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 250.

31 Αυγούστου 2004, επίθεση αυτοκτονίας στον σταθμό «Ρίζχσκαγια». Από την ισχυρότατη έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 10 επιβάτες και 46 τραυματίστηκαν.

29 Μαρτίου 2010, διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας. Η πρώτη σημειώθηκε στις 07:56 στον σταθμό «Λουμπιάνκα» και η δεύτερη 41 λεπτά αργότερα, στον σταθμό «Παρκ Κουλτούρι». Οι εκρήξεις ήταν ισχυρότατες και έγιναν σε ώρα αιχμής -οι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας πήγαιναν στις δουλειές τους- με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 41 επιβάτες και να τραυματιστούν σοβαρά περισσότεροι από εκατό. Υπεύθυνες για την αιματηρή επίθεση ήταν δύο γυναίκες καµικάζι από τη µουσουλµανική πλειονότητα του Νταγκεστάν.

The post Σαράντα τρία ματωμένα χρόνια πάνω σε σοβιετικές (και ρωσικές) ράγες μετρό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα