Σεμνά και ταπεινά με πολλά ερωτήματα υπογράφηκε η σύμβαση για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ήταν δεδομένο ότι κανείς δεν ήθελε να την ξαναπατήσει όπως την περασμένη Παρασκευή. Ούτε το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ούτε η γαλλική πρεσβεία. Όλοι ήταν απίκο προκειμένου να υπογράψουν με την κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, αλλά την τελευταία στιγμή είχε εμφανιστεί πρόβλημα με τη ρωσική τράπεζα που είχε εκδώσει την εγγυητική επιστολή

κι η τελετή ακυρώθηκε μισή ώρα πριν αρχίσει.

Οπότε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, που ήταν η νέα ημερομηνία για την υπογραφή, όλα κύλησαν σε χαμηλούς τόνους. Κανείς δεν βιάστηκε να στείλει δελτίο Τύπου, να θριαμβολογήσει, να ανακοινώσει. Είδαμε μια οικογενειακή φωτογραφία με τους εκπροσώπους των εταιριών που μετέχουν στην κοινοπραξία με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, τον γάλλο πρεσβευτή και κάπου εκεί και τον κύριο Κουρουμπλή ως υπουργό της Ναυτιλίας. Όλοι μουδιασμένοι.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, αν και όλοι έλεγαν ότι η διαδικασία υπογραφής θα εξελιχθεί ομαλά, κανείς δεν ρίσκαρε να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Θυμόταν τον εφιάλτη της περασμένης Παρασκευής, με το catering που δεν χρειάστηκε, τα κρασιά που δεν ανοίχτηκαν, τα αναλόγια που είχαν στηθεί και κανείς δεν βρέθηκε να μιλήσει. Εκείνες τις αγωνιώδεις στιγμές, που όλοι οι ιθύνοντες από πλευράς ελληνικού Δημοσίου πιάστηκαν στον ύπνο και βρέθηκαν με μια εγγυητική χωρίς αντίκρισμα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η κοινοπραξία έφερε άλλη εγγυητική, αλλά από την ίδια τράπεζα! Φαίνεται λίγο τρελό, έτσι; Επίσης, φάνηκε ότι η ρωσική τράπεζα θα εξακολουθήσει να στηρίζεται από το ρωσικό Δημόσιο κι ότι θα μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Σίγουρα, όμως, η προσκόμιση εγγυητικής από την ίδια τράπεζα δεν χαροποίησε κανέναν.

Αλήθεια, δεν υπήρχε άλλη τράπεζα να εγγυηθεί για την κοινοπραξία; Οι Γάλλοι που μετέχουν σε αυτήν δεν ένιωσαν προσβολή από τη διαδικασία της περασμένης Παρασκευής; Αμ, οι Γερμανοί; Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί οι Γερμανοί; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Πρόκειται για ένα επενδυτικό fund με μηδενική άλλη γνωστή δραστηριότητα, πλην της συμμετοχής στο project «Λιμάνι Θεσσαλονίκης».

Πάντως, αν η γαλλική πρεσβεία έδειξε να αγκαλιάζει το project με την παρουσία του πρεσβευτή, Κριστόφ Σαντεπύ στην τελετή, τόσο η γερμανική εκπροσώπηση όσο και η ρώσικη σε επίσημο επίπεδο ήταν ανύπαρκτες, και αυτό είναι αξιοσημείωτο. Πρόκειται για ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο, μετέχουν μια γαλλική, μια γερμανική εταιρία κι ο Ιβάν Σαββίδης. Δεν θα ήταν αναμενόμενο να υπήρχε μια κάποια παρουσία –έστω όχι τόσο ένθερμη όσο η γαλλική- από γερμανικής και ρωσικής πλευράς;

Το μέλλον θα δείξει. Η σεμνή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τη συμφωνία εκδόθηκε ελάχιστα λεπτά πριν από τις 9, για μια τελετή που έγινε στις 6. Μας υπενθυμίζει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εγκρίνει τη συμφωνία κι απομένουν η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Βουλή των Ελλήνων. Εκτιμάται ότι η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

Οπότε, έχουμε μέλλον.

The post Σεμνά και ταπεινά με πολλά ερωτήματα υπογράφηκε η σύμβαση για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα