Σκάνδαλο με «ανήθικο» φοινικέλαιο σε προϊόντα γνωστών πολυεθνικών

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία το φοινικέλαιο που χρησιμοποιούν πολυεθνικές εταιρείες σε δημοφιλή προϊόντα όπως το Kit Kat, η οδοντόκρεμα Colgate και τα καλλυντικά Dove παράγεται από παιδιά που εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες. Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει εντοπίσει μια σειρά από γνωστά προϊόντα που περιέχουν φοινικέλαιο της εταιρείας Wilmar με έδρα τη Σιγκαπούρη και καταγγέλλει ότι σε διυλιστήρια της Ινδονησίας η Wilmar απασχολεί παιδιά σε κοπιαστική σωματική εργασία. Μάλιστα ανάμεσα

στους πιο σημαντικούς πελάτες της, είναι οι πολυεθνικές εταιρείες Kellogg’s, Unilever, Colgate-Palmolive, Reckitt Benckiser και Nestlé.

Σε μια έκθεση 110 σελίδων που συνοδεύεται από ένα βίντεο, η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι προϊόντα που πωλούν οι εν λόγω εταιρείες είχαν «στιγματιστεί από φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων … με παιδιά οκτώ ετών να εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες». Και κάλεσε τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις να πουν στους πελάτες τους αν το φοινικέλαιο που χρησιμοποιούν σε προϊόντα, όπως τα παγωτά Magnum, το απορρυπαντικό Ariel, οι σούπες Knorr και τα σαμπουάν Pantene έγινε με τη χρήση παιδικής εργασίας.

Εργοστάσιο παραγωγής φοινικέλαιου στην Ινδονησία

«Τα ευρήματα θα σοκάρουν κάθε καταναλωτή που νομίζει ότι οι επιλογές του στο σούπερ μάρκετ είναι ηθικές όταν αγοράζει προϊόντα εταιρειών που ισχυρίζονται ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιούν προέρχεται από αειφόρες πηγές ανάπτυξης», δήλωσε στον Guardian η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Μέγκνα Έιμπραχάμ, τονίζοντας ότι: «Δεν υπάρχει τίποτα το αειφόρο στο φοινικέλαιο που παράγεται με τη χρήση παιδικής εργασίας και της καταναγκαστικής εργασίας. Κάτι δεν πάει καλά, όταν εννέα εταιρείες με τζίρο πάνω από 300 δις ευρώ το 2015 δεν είναι σε θέση να κάνουν τίποτα για την αποτρόπαια μεταχείριση των ανθρώπων που εργάζονται στη βιομηχανία του φοινικέλαιου για ένα κομμάτι ψωμί.» Είπε ακόμη ότι οι καταγγελίες για παιδική εργασία στη Wilmar δεν ήταν «μεμονωμένα περιστατικά, αλλά συμβαίνουν συστηματικά και είναι ένα προβλέψιμο συμπέρασμα από τον τρόπο που η Wilmar κάνει τις δουλειές της».

Στην έκθεση, καταγγέλλεται ότι παιδιά 8 – 14 ετών εκτελούσαν επικίνδυνες εργασίες χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας, είχαν εκτεθεί σε τοξικά φυτοφάρμακα και συχνά μετέφεραν σακιά που ζυγίζουν 25 κιλά. Ένα 10χρονο αγόρι, δήλωσε ότι άρχισε να εργάζεται για έναν προμηθευτή της Wilmar όταν ήταν οκτώ ετών. Σηκώνεται στις 6 το πρωί για να μαζέψει τους καρπούς και δουλεύει καθημερινά εκτός από την Κυριακή. «Δεν πάω στο σχολείο … μπορώ να μεταφέρω μόνο τα μισογεμάτα σακιά γιατί πονάνε τα χέρια μου και όλο μου το σώμα», είπε.

Όταν τις πλησίασε η Διεθνής Αμνηστία, επτά από τις εννέα εταιρείες παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποιούν φοινικέλαιο από το ινδονησιακό δίκτυο της Wilmar, αλλά μόνο δύο -οι Kellogg’s και Reckitt Benckiser- έδωσαν λεπτομέρειες για τα προϊόντα τους. Και οι δύο εταιρείες απέδωσαν στην «ιχνηλασιμότητα» την αιτία για την οποία δεν είχαν λάβει γνώση των καταχρήσεων στις φυτείες που τους προμηθεύουν φοινικέλαιο μέσω της Wilmar.

Μικρά παιδιά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των καρπών από τις φάρμες με τα φοινικόδεντρα σε διυλιστήρια της Ινδονησίας

«Χρησιμοποιούν βελούδινες δικαιολογίες περί «ιχνηλασιμότητας» για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε ο Πέτερ Φράνκενταλ, διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, «αλλά να είστε σίγουροι ότι αν ένα από τα προϊόντα τους είχε μολυνθεί και έπρεπε να αποσυρθεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, θα διαβεβαίωναν ότι μπορούσαν να εντοπίσουν ακριβώς από ποια φυτεία είχε προέλθει.», είπε.

Η Wilmar δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων πριν έρθει σε επαφή με τη Διεθνή Αμνηστία και έχει αρχίσει ήδη να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων. «Η Wilmar έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να λυθούν εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα στις δραστηριότητές μας και στην αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας που είπε ακόμη: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν εν εξελίξει εργασιακά θέματα στη βιομηχανία φοινικέλαιου, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν οποιαδήποτε εταιρεία που παράγει φοινικέλαιο στην Ινδονησία». Τόνισε επίσης ότι: «Η εστίαση στην Wilmar, που είναι ο μεγαλύτερος επεξεργαστής και έμπορος φοινικελαίου σε όλο τον κόσμο, συχνά χρησιμοποιείται για να επιστήσει την προσοχή στα προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη βιομηχανία φοινικέλαιου.»

Η Colgate-Palmolive, δήλωσε ότι ανησυχούν «για τις συγκεκριμένες καταγγελίες που έκανε η Διεθνής Αμνηστία» και θεωρούν την Wilmar υπεύθυνη για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Είπε ακόμη ότι θα διακόψουν «τη συνεργασία με κάθε προμηθευτή που αδυνατεί να εφαρμόσει τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εργασία». Η Nestlé δήλωσε: «Θα ερευνήσουμε τις καταγγελίες για το φοινικέλαιο που αγοράζουμε, μαζί με τους προμηθευτές μας.» Είπε ακόμη ότι δεν ήταν προς το παρόν σε θέση να εντοπίσει τις φυτείες πίσω από τα προϊόντα της.

Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του φοινικέλαιου εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στην Ινδονησία

Η Kellogg’s είπε: «Όταν βρίσκουμε … τυχόν παραβιάσεις των αρχών μας στην αλυσίδα που μας εφοδιάζει παγκοσμίως με φοινικέλαιο, συνεργαζόμαστε με τον εκάστοτε προμηθευτή για να κατανοήσει τις διορθωτικές ενέργειες [που πρέπει να γίνουν] και να εγγυηθεί ότι κατανοεί τις δεσμεύσεις μας. Αν τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν όπως πρέπει τότε τον αφαιρούμε από την αλυσίδα του εφοδιασμού μας.» Τέλος, η Procter and Gamble, είπε ότι «συνεργάστηκε με την Wilmar για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να διορθώσουν τυχόν παραβιάσεις των νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αλυσίδα εφοδιασμού τους».

The post Σκάνδαλο με «ανήθικο» φοινικέλαιο σε προϊόντα γνωστών πολυεθνικών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα