Σπριντ 11 ημερών για πρόεδρο στη ΝΔ

Οι επαπειλούμενες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που προοιωνίζονται οι απαιτητικές ασκήσεις, στις οποίες θα υποβληθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πρώτο τρίμηνο του 2016 προκαλούν βαθύ προβληματισμό στους κόλπους της ΝΔ και δη στα επιτελεία των δύο υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης επιταχύνουν για τον δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου, ξορκίζουν, πάντως, ευκαιρίας δοθείσης, την προοπτική συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα,

επιχειρώντας να συσπειρώσουν την εκλογική βάση της ΝΔ, που προσήλθε μαζικά στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου.

«Χαράξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στα εθνικά μας ζητήματα και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Δεσμευθήκαμε να αντιταχθούμε σε νέους φόρους και νέες περικοπές συντάξεων και δεν αλλάζουμε θέση», αναφέρει στο μήνυμα του ενόψει του νέου έτους ο κ. Μεϊμαράκης, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλογίζει την επιστροφή στην ύφεση, την έξαρση της ανεργίας, την επανάκαμψη του κινδύνου εξόδου από το ευρώ και τις πρωτόγνωρες μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας. «Από τον κύριο Τσίπρα μας χωρίζει άβυσσος, η ΝΔ δεν θα γίνει δεκανίκι του» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και παρομοιάζοντας την κυβέρνηση με παγόβουνο, όπου πάνω από την επιφάνεια του νερού είναι ορατή η ημιτελής προσπάθεια συμμόρφωσης με το Μνημόνιο και κάτω από αυτήν δεν είναι ορατή η άλωση του Κράτους, η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και η οπισθοδρόμηση στην Παιδεία.

Κανένα παζάρι με ΣΥΡΙΖΑ

Αμφότεροι διαβεβαιώνουν ότι η συγκυβέρνηση διαθέτει ασφαλή πλειοψηφία, παραπέμποντας και στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, αποφεύγουν, πάντως, για την ώρα να προεξοφλήσουν τι θα πράξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση, που αυτή κλονιστεί, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι πιέσεις, που θα ασκηθούν για την αποφυγή μίας νέας εκλογικής αναμέτρησης τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας θα είναι πολύ ισχυρές. Και οι δύο καλούν τον κύριο Τσίπρα να παραιτηθεί -εφόσον διαπιστωθεί απώλεια της πλειοψηφίας- δείχνοντας προς τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ώστε να προκύψει λύση από την παρούσα Βουλή, χωρίς όμως να προχωρούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Αποκρούουν, πάντως, με απόλυτο τρόπο τη σεναριολογία που φέρει τη ΝΔ να «παζαρεύει» με οποιοδήποτε τρόπο με τον ΣΥΡΙΖΑ τη στάση της εν όψει απρόβλεπτων ακόμη εξελίξεων.

Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας του «καραμανλισμού» με τον κ. Μητσοτάκη να επιχειρεί να τερματίσει την υποβόσκουσα συζήτηση περί «καραμανλικών» και «μητσοτακικών»

Ο κ. Μητσοτάκης διατυμπανίζει ότι το συγκριτικό του πλεονέκτημα έγκειται στη δυνατότητα αποτελεσματικής του διείσδυσης στο λεγόμενο μεσαίο χώρο, ώστε να εξουδετερώσει την πολιτική υπεροχή, που απολαμβάνει έως τώρα ο κ. Τσίπρας. Η ανάκαμψη της ΝΔ και η συνεπακόλουθη νίκη της προϋποθέτει την επανασυσπείρωση της παράταξης αντιτείνουν οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, που παρατηρούν ότι το νεοφιλελεύθερο προφίλ, που προβάλλει -όπως λένε οι ίδιοι- ο κ. Μητσοτάκης μικραίνει τη ΝΔ και αντίκειται στον διαχρονικό αξιακό και ιδεολογικό πυρήνα του κόμματος. Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας του «καραμανλισμού» με τον κ. Μητσοτάκη να επιχειρεί να τερματίσει την υποβόσκουσα συζήτηση περί «καραμανλικών» και «μητσοτακικών» χαρακτηρίζοντας παρωχημένους τέτοιους διαχωρισμούς.

Ανασυγκρότηση ή επιστροφή στο Κέντρο;

Ο κ. Μειμαράκης υπόσχεται «λελογισμένη» ανανέωση στο κόμμα και επαίρεται ότι γνωρίζει τόσο καλά τη ΝΔ, που μόνον αυτός μπορεί να προχωρήσει στην αναγκαία ανασυγκρότηση του κόμματος, χωρίς να διαταράξει την παραδοσιακή σχέση τής παράταξης με εκείνα τα κοινωνικά στρώματα, που ανέκαθεν αποτελούσαν τις πάγιες πολιτικές της συμμαχίες. Ο κ. Μητσοτάκης ευαγγελίζεται τολμηρές αλλαγές και επιτίθεται συχνά πυκνά στην γαλάζια κομματική καθεστηκυία τάξη, καταλογίζοντάς της μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την τωρινή πολιτική ανυποληψία του κόμματος. Ο κ. Μεϊμαράκης υπογραμμίζει πως η ΝΔ δεν θα αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση, εάν δεν προσελκύσει τα λαϊκά στρώματα και δεν επαναβεβαιώσει στην κάλπη τους δεσμούς της με τον αγροτικό κόσμο. Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως η ΝΔ πρέπει να εκφράσει τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και να στρέψει την πολιτική της προσοχή προς το Κέντρο, πρακτική, που όπως λέει, απεδείχθη νικηφόρα στο παρελθόν.

Οι δύο μονομάχοι απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για μαζική συμμετοχή στη διαδικασία της 10ης Ιανουαρίου, ομολογούν, πάντως, ότι ο στόχος των 404.000 είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, ως εκ τούτου στρέφονται στους 128.000 «πολιτικά ανέστιους», οι οποίοι στις 20 Δεκεμβρίου επέλεξαν είτε τον Απόστολο Τζιτζικώστα, είτε τον Άδωνι Γεωργιάδη. Η συμμαχία Μητσοτάκη – Γεωργιάδη, μπορεί θεωρητικά να εκμηδενίζει τη διαφορά των δύο υποψηφίων, όπως λέει η πλευρά του κυρίου Μητσοτάκη, δεν αποτελεί, όμως, προάγγελος επικράτησης, καθώς οι ψηφοφόροι δεν ποδηγετούνται, όπως σημειώνει η πλευρά Μεϊμαράκη. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι σύμφωνα με πληροφορίες να μειώσει την ψαλίδα με τον κ. Μεϊμαράκη στη Βόρεια Ελλάδα και να αποκτήσει ευδιάκριτο προβάδισμα στο Λεκανοπέδιο, ενώ στο επιτελείο Μεϊμαράκη επιδιώκουν να αυξήσουν το προβάδισμα έναντι του κ. Μητσοτάκη στην περιφέρεια και να διατηρήσουν τη δυναμική τους στις μείζονες περιφέρειες της Α’ και της Β’ Αθηνών.

The post Σπριντ 11 ημερών για πρόεδρο στη ΝΔ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα