Αντισυνταγματική η λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή λέει το ΣτΕ

Αντισυνταγματική έκρινε την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης (2014) που προέβλεπε την προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε οκτώ περιοχές της χώρας το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και του από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας» ανέφερε η δικαστική απόφαση η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Η υπουργική

απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 7 Ιουλίου του 2014, αφορούσε τρεις τουριστικές περιοχές της χώρας –και συγκεκριμένα οκτώ υποπεριοχές- όπου θα επιτρεπόταν πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, χωρίς να απαιτείται γι’ αυτό η έκδοση απόφασης του αντιπεριφερειάρχη. Επρόκειτο για τις εξής νομαρχίες:

1) Αττικής: στο ιστορικό κέντρο Αθηνών και στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

2) Κεντρική Μακεδονία: στο ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική

3) Νότιο Αιγαίο στους δήμους: Ρόδου, Κω, Σύρου Ερμούπολης, Μυκόνου και Θήρας.

Η επίμαχη απόφαση «πάγωσε» καθώς προσέφυγαν στο ΣτΕ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη.

Από την άλλη, παρέμβαση υπέρ της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης, είχαν κάνει στο ΣτΕ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τελικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση των επαγγελματικών Ενώσεων, κρίνοντας ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε τρεις τουριστικές περιοχές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό» είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος, που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις. Και αυτό, όπως σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, ανεξαρτήτως των λόγων οι οποίοι αναφέρονται στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας των χριστιανών.

Η δικαστική απόφαση του ΣτΕ

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κλπ) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και του από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.

Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21).

Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένειά τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία».

«Η απόφαση του ΣτΕ για τις Κυριακές μίλησε στην ψυχή της αγοράς», σχολίασε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης.

Η απόφαση του ΣτΕ για τις Κυριακές μίλησε στη ψυχή της αγοράς & δικαίωσε τις θέσεις της ΕΣΕΕ για τη μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση!

— Βασίλης Κορκίδης (@vkorkidis) January 16, 2017

Η απόφαση του ΣτΕ «δικαίωσε τις θέσεις της ΕΣΕΕ για τη μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση», πρόσθεσε.

The post Αντισυνταγματική η λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή λέει το ΣτΕ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα