Στην «υπόθεση Κασόγκι» η Σαουδαραβία έχει ένα τρομερό όπλο: την τιμή του πετρελαίου

Επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, οι οποίες μπορεί να πάρουν δραματικές διαστάσεις, φέρνει η υπόθεση της εξαφάνισης του σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ενώ το Ριάντ ακόμη δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις για το τι συνέβη στον Κασόγκι, όταν μετέβη στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του, οικονομικοί εταίροι παγώνουν τις σχέσεις τους με τη χώρα.

Το ερώτημα είναι αν και πόσο θα κλιμακωθούν οι πιέσεις από την πλευρά της Δύσης και ειδικότερα από τις ΗΠΑ.

Οπως

σημειώνει ο Guardian τα τεράστια αποθέματα σε πετρέλαιο (που υπολογίζονται σε 260 δισ. βαρέλια) είναι το πιο δυνατό χαρτί του Ριάντ που κρατά στα χέρια του την τιμή του μαύρου χρυσού η οποία είναι σήμερα λίγο πάνω από τα 80 δολάρια.

Αρθρο γνώμης του γενικού διευθυντή του επίσημου σαουδαραβικού ειδησεογραφικού δικτύου Al Arabiya δίνει μια ιδέα για το πώς θα απαντήσει η Σαουδαραβία σε περίπτωση κλιμάκωσης των πιέσεων.

Σαουδάραβας υπάλληλος του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη μιλάει σε δημοσιογράφους για την υπόθεση Κασόγκι (φωτό: EPA/SEDAT SUNA)

Όπως έγραψε, το Ριάντ εξετάζει έως και 30 τρόπους απάντησης για να πιέσει τις ΗΠΑ σε περίπτωση κυρώσεων για τον Κασόγκι. Μεταξύ τους και το εφιαλτικό σενάριο του δραστικού περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου, κάτι που μπορεί να ανεβάσει τις τιμές έως και στα 400 δολάρια το βαρέλι!

Περιττό ίσως να υπερτονίσει κάποιος τι θα σημάνει για την παγκόσμια οικονομία ένα τέτοιο ενδεχόμενο την ώρα που τα σύννεφα μιας νέας ύφεσης συγκεντρώνονται απειλητικά.

Ενα άλλο πεδίο είναι οι οικονομικοί δεσμοί ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας που προχωρούν πέρα από το Ενεργειακό. Η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία συντηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης στροφής του Ριάντ σε αγορές εξοπλισμού από τη Ρωσία ή και την Κίνα θα είναι πολύ μεγάλες.

Η Σαουδική Αραβία έχει όμως και αυτή να χάσει, γιατί έχει ανάγκη από τις ξένες επενδύσεις για να υλοποιήσει τα σχέδια για σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Ο Guardian επισημαίνει πάντως ότι το Ριαντ δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να εκμεταλλευτεί την οικονομική και γεωπολιτική του θέση για να πιέσει τη Δύση ώστε να αποσπάσει ανταλλάγματα.

Σε περίπτωση διαμάχης με τις ΗΠΑ, μπορεί να επικαλεστεί το ότι είναι το ανάχωμα απέναντι στην επεκτατικότητα του Ιράν, η οποία πάντα απασχολεί την Ουάσινγκτον.

The post Στην «υπόθεση Κασόγκι» η Σαουδαραβία έχει ένα τρομερό όπλο: την τιμή του πετρελαίου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα