Συμφωνία τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες μεταξύ Μέι και Γιούνκερ

Ολονύκτιες συνομιλίες, συναντήσεις που κλείνονται την τελευταία στιγμή, διαπραγματεύσεις πριν λήξουν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια: Η ΕΕ ξαναζεί σε déjà vu το δράμα μίας κρίσης, αυτή τη φορά για το Brexit.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής μετέβη στις Βρυξέλλες (7 π.μ. ώρα Βελγίου, 6 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς!) η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις για να κλείσει

συμφωνία με την Κομισιόν ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων.

Η πρωθυπουργός Μέι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις 08:00 (ώρα Ελλάδας), με παρόντες τον Ντέιβις και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Δεν χρειάστηκε μακρά αναμονή: Οι ειδήσεις για τον «λευκό καπνό» άρχισαν να έρχονται γρήγορα ενώ την επιτυχή κατάληξη αυτού του γύρου των συνομιλιών έσπευσαν να αναγγείλουν και από τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά και από τις Βρυξέλλες.

Ο Γιούνκερ στη συνέντευξή Τύπου έκανε λόγο για «επαρκή πρόοδο», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση ΕΕ και Βρετανίας. Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε «ήταν φυσικά συμβιβαστικό».

Είπε επίσης, ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, που αφορά τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.

Η συμφωνία έκλεισε κατά τη διάρκεια του πρωινού εργασίας: Αριστερά, ο Ντέιβιντ Ντέιβις και η Τερέζα Μέι, δεξιά ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τους συνεργάτες τους (REUTERS/Eric Vidal)

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της επέμεινε στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρξει «σκληρό σύνορο» και ότι θα εξακολουθούν να ισχύουν οι προβλέψεις της Μεγάλης Παρασκευής για το βορειοϊρλανδικό. Εμφανίστηκε ακόμη αισιόδοξη ότι συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης εβδομάδας (14-15 Δεκεμβρίου).

Τα σύνορα της Βορείου Ιρλανδίας με την Ιρλανδία με ένα Brexit θα μετατρέπονταν σε σύνορα της ΕΕ. Αυτή η επαπειλούμενη αποκοπή της Β. Ιρλανδίας από το υπόλοιπο νησί προκάλεσε τις αντιδράσεις του DUP, του βασικού κυβερνητικού εταίρου της Μέι, φέρνοντας την πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση.

Είχε προηγηθεί άλλωστε μια ολονυκτία διαπραγματεύσεων, τόσο της Μέι με την Αρλέν Φόστερ, πρόεδρο του βορειοϊρλανδικού κόμματος, αλλά και μεταξύ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τους βασικούς παίκτες της κρίσης, όπως ενημέρωσε σχετικά στο Twitter ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Γιούνκερ «μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και κατόπιν με την (βρετανίδα ομόλογό του) Τερέζα Μέι. Κάνουμε πρόοδο, αλλά δεν έχουμε ακόμη φθάσει στην κατάληξη» της διαπραγμάτευσης, εξήγησε.

.@JunckerEU was on the phone with Taoiseach Leo Varadkar and then with @theresa_may. We are making progress but not yet fully there. Talks are continuing throughout the night. Early morning meeting possible with press/point thereafter. Tonight more than ever, stay tuned, gsms on.

— Margaritis Schinas (@MargSchinas) December 7, 2017

Αλλά παρά ταύτα, το μικρό αλλά τόσο απαραίτητο για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Τερέζα Μέι DUP δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Μετά τις ανακοινώσεις στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα. «Ο τρόπος που θα ψηφίσουμε στην φάση 2 της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της», υποστήριξε.

Η Φόστερ δήλωσε πάντως ικανοποιημένη για ότι «δεν θα υπάρξει κόκκινη γραμμή στην Ιρλανδική Θάλασσα», εννοώντας ένα σκληρό σύνορο.

Οι πολίτες ΕΕ και Βρετανίας «θα ζουν όπως πριν»

Το σημαντικότερο είναι ίσως ότι οι Ευρωπαίοι που ζουν στη Βρετανία «θα μπορούν να ζουν όπως πριν». Πρόκειται για τρία εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ οι οποίοι θα ήταν σχεδόν νομικά (και όχι μόνο) στον αέρα, πολύ περισσότερο σε περίπτωση ενός σκληρού Brexit χωρίς συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Αμετάβλητα θα μείνουν και τα δικαιώματα του ενός εκατομμυρίου Βρετανών στις χώρες της ΕΕ

Οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο συνεχίζουν την κούρσα προκειμένου να μπορέσουν να καταλήξουν μέσα στην εβδομάδα σε συμφωνία για τους βασικούς όρους του διαζυγίου της Βρετανίας και της ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που αφορούν τη μελλοντική διμερή σχέση και ειδικά την εμπορική σχέση.

Οι Ευρωπαίοι είχαν δώσει προθεσμία ως την Κυριακή στη Βρετανία για την οριστικοποίηση αυτής της πρώτης προσωρινής συμφωνίας, προκειμένου να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ώστε οι ηγέτες των 27 να τη μελετήσουν και να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από τη δική του πλευρά έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει και αυτός δήλωση στον Τύπο όσον αφορά την πορεία των συνομιλιών για το Brexit νωρίς το πρωί στις Βρυξέλλες.

The post Συμφωνία τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες μεταξύ Μέι και Γιούνκερ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα