«Συμφωνία» για επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

11:09 7/4/2017 - Πηγή: Protagon

Πληροφορίες από τη Μάλτα έκαναν λόγο για συμφωνία της Αθήνας και των Θεσμών για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην ελληνική πρωτεύουσα «τις επόμενες ημέρες», ωστόσο σε χρόνο που δεν είναι ακόμη γνωστός με ακρίβεια. Ουσιαστικά επιστρέφουμε στη φάση που βρισκόμασταν έναν μήνα πριν, αρχές Μάρτιου, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια θετική εξέλιξη, που υπό προϋποθέσεις προεξοφλεί τη συμφωνία για την αξιολόγηση στο επόμενο διάστημα.

Καθοριστική για αυτό, όπως αναφέρει

το kathimerini.gr ήταν η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το πρωί της Παρασκευής, πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μάλτα.

Προσερχόμενος στη σύνοδο στη Βαλέτα, ο κ. Ντάισελμπλουμ –ο οποίος την Πέμπτη είχε συνάντηση στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε– μίλησε για «θετική αύρα» και για πρόοδο που έχει επιτεύχθηκε αλλά επισήμανε ότι σήμερα «δεν θα υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία».

«Εχουμε εργαστεί εντατικά με τις ελληνικές αρχές τις προηγούμενες εβδομάδες και τώρα θα ενημερώσω τους υπουργούς για τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών», ανέφερε ο ολλανδός υπουργός και πρόσθεσε ότι «το θετικό είναι πως υπάρχουν αποτελέσματα» στις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά.

Παρά ταύτα, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει πολιτική συμφωνία διότι, όπως είπε, «το μεγάλο πολιτικό θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο των μέτρων που συζητάμε».

Σε παρόμοιο κλίμα ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του για ολοκλήρωση τις επόμενες εβδομάδες της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement). Θεωρεί ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει τους στόχους που έχουν τεθεί με βάση το πρόγραμμα.

Στόχος του Eurogroup είναι να υπάρξει μια καταρχήν -και όχι τελική- συμφωνία για την αξιολόγηση, με βάση την οποία θα επιστρέψουν το ταχύτερο τα κλιμάκια στην Αθήνα για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στις ημέρες του Πάσχα.

Μέτρα το 2019 ή από το 2018;

Το σχέδιο που έχει συζητηθεί –και λογικά έχει εγκριθεί από την Αθήνα– περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στον ασφαλιστικό το 2019 και ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020 στον φορολογικό τομέα. Ωστόσο το κλίμα βάρυνε τα τελευταία 24ωρα καθώς το ΔΝΤ άνοιξε θέμα λήψης μέτρων από το 2018, αντί του 2019. Κι αυτό, γιατί το Ταμείο αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και την αξιοπιστία του «κόφτη» ο οποίος θα διορθώσει ενδεχόμενη αστοχία έναντι του στόχου. Κατά το Ταμείο, το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2% του ΑΕΠ, επομένως απαιτούνται μέτρα 1,5% του ΑΕΠ.

Ο «αισιόδοξος» Σόιμπλε

Ακόμα και ο Σόιμπλε ωστόσο είπε ότι συχνά οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι «πιο απαισιόδοξες» από την πραγματικότητα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προέβλεψε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς θα είναι σε θέση το 2018 να βγει στις αγορές. Βέβαια μια τέτοια δήλωση είναι μάλλον προεκλογικού χαρακτήρα. Θα ήταν πολύ δύσκολο για τον Σόιμπλε να έλεγε στους ψηφοφόρους του CDU ότι το τρίτο πρόγραμμα που με κόπο ψήφισαν το καλοκαίρι του 2015 απέτυχε και ότι χρειάζονται και άλλα χρήματα των γερμανών φορολογουμένων για την Ελλάδα.

The post «Συμφωνία» για επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα