Τα «δάκρυα» του Σπίρτζη για το Ελληνικό

Το τελευταίο διάστημα η άποψη του (με πολιτική καταγωγή από το ΠΑΣΟΚ) υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη για τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι και οι καλύτερη. Δεν είναι λίγες οι φορές που είχε επιτεθεί κατά της διοίκησής του, διαφωνώντας με πολλές από τις επιλογές της. Από την άλλη πλευρά, ο Στέργιος Πιτσιόρλας που προΐσταται του ΤΑΙΠΕΔ έχει ασκήσει πολλές φορές κριτική στους υπουργούς της κυβέρνησης (και στον κ. Σπίρτζη προσωπικά, καθώς οι αρμοδιότητές τους τέμνονται).

Tο Ελληνικό και η ιδιωτικοποίησή του, ήταν

φανερό ότι θα προκαλούσε προβλήματα στον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά ανέδειξε και την αντιπαράθεση των δύο.

Ηρθε η ώρα να εμφανιστούν εμφατικά όλα τα παραπάνω, με αφορμή τις επικριτικές δηλώσεις Σπίρτζη σχετικά με τη συμφωνία για το Ελληνικό και το μικρό, κατά την άποψή του, τίμημα που έπιασε η πώλησή του. Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν, έκαναν λόγο για παλινωδίες της κυβέρνησης και ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Για μια ακόμη φορά ο κ. Σπίρτζης εμφανιζόταν να κριτικάρει απόφαση που ο ίδιος ή η κυβέρνηση στην οποία μετέχει είχε υπογράψει: στο πρόσφατο παρελθόν ήταν η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων στη Fraport, συμφωνία για την οποία είχε πει ότι δάκρυσε, τώρα η παραχώρηση του Ελληνικού την οποία – μία μέρα μετά την πανηγυρική υπογραφή των συμβολαίων – επέκρινε ως φτηνή.

Δεν θα πρέπει βέβαια να μας διαφεύγει η τακτική που ακολουθεί συστηματικά το Μαξίμου σε θέματα αιχμής. Συγκεκριμένα, η πολεμική κατά του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Ο στόχος, προφανής: Να περιγραφεί το ΤΑΙΠΕΔ (το οποίο βρήκαν ως κυβέρνηση) ως κάτι το κακό και να να προβληθεί το νέο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (που δημιούργησε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ όντας κυβέρνηση) ως κάτι αν όχι θετικό, σίγουρα λιγότερο κακό.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο κ. Σπίρτζης, με δηλώσεις του την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, επανήλθε στο θέμα του τιμήματος για την πώληση του Ελληνικού, λέγοντας ότι δεν ήταν το καλύτερο, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του ΤΑΙΠΕΔ κατηγορώντας το ότι λειτουργεί πολλές φορές έξω από τις κυβερνητικές εντολές.

Η ΝΔ αντέδρασε άμεσα και ζήτησε την παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη και το Ποτάμι μίλησε με ειρωνικό ύφος για τις δηλώσεις του υπουργού σχολιάζοντας «πόσα χτυπήματα να αντέξει ένας υπουργός; Χρήστο κουράγιο…»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι αυτό που δήλωσε για το τίμημα του Ελληνικού είναι αυτό που έχει πει και στο παρελθόν ως πρόεδρος του ΤΕΕ. Η χώρα, προσέθεσε, είχε «αναλάβει δεσμεύσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η συμφωνία που έγινε το καλοκαίρι ήταν να ολοκληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις». Βεβαίως, πρόσθεσε, με τη διαπραγμάτευση που έκανε η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε ό,τι καλύτερο μπορούσε, «αλλά οι βασικές δεσμεύσεις δεν μπορούσαν να αλλάξουν». Τόνισε ότι το τίμημα για το Ελληνικό δεν θεωρείται εύλογο, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν και τον εισαγγελέα και τους εκτιμητές που το έβαλαν. Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε πάντως ότι δεν θα καταπέσει η συμφωνία από τη Δικαιοσύνη, αλλά μπορεί να υπάρξουν συγκεκριμένες ευθύνες για όσους εκτίμησαν τη συγκεκριμένη αξία για το Ελληνικό στην αρχική συμφωνία.

Και το ΤΑΙΠΕΔ στο στόχαστρο

Ο υπουργός Υποδομών ισχυρίστηκε ότι το ΤΑΙΠΕΔ στήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με στόχο να ξεπουλήσει περιουσιακά στοιχεία της χώρας. «Πολλές φορές το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί εκτός των κυβερνητικών εντολών», είπε. Μάλιστα, άφησε υπαινιγμούς και για τον πρόεδρό του, κ. Πιτσιόρλα λέγοντας πως αυτός ο άνθρωπος ήταν για «μεγαλύτερα πράγματα».

O επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, μετά τις πολλαπλές αναφορές προς το πρόσωπό του από τον υπουργό Υποδομών, με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας για το Ελληνικό, πέρασε στην αντεπίθεση. Το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά το τελευταίο «κρούσμα», (δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη στην ΕΡΤ), ο κ. Πιτσιόρλας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στον κ. Σπίρτζη δεν προτίθεμαι να απαντήσω. Εκτός από διαφορετικές απόψεις, έχουμε τελείως διαφορετική διαδρομή και διαφορετική κλίμακα αξιών».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πιτσιόρλας είναι ιστορικό στέλεχος του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς από τα χρόνια του ΚΚΕ Εσωτερικού, αργότερα στην ΕΑΡ, ακολούθως στον ΣΥΝ (υπήρξε δεξί χέρι του Νίκου Κωνσταντόπουλου επί προεδρίας του) και έπειτα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εχει ακόμα κάποια θετική αποδοχή εντός Κουμουνδούρου, παρότι κορυφαία στελέχη διατηρούν φορτισμένες σχέσεις μαζί του εδώ και μεγάλο διάστημα.

Πώς αντέδρασε η αντιπολίτευση

Σε όλα τα παραπάνω, η ΝΔ αντέδρασε άμεσα και ζήτησε την παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη. Και αυτό που ζήτησε η Συγγρού, ο υπουργός το σχολίασε. «Τώρα η ΝΔ άλλαξε τακτική και ζητάει καθημερινά την παραίτηση ενός υπουργού και καλό θα είναι να επιστρέψει στην πολιτική. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Πρωθυπουργού ήταν ότι δημιουργήθηκε το Υπερταμείο και όσες επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία πήγαν εκεί, δεν θα ξεπουληθούν αλλά θα αξιοποιηθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανέβασε τους τόνους. Και το Ποτάμι κινήθηκε σε παρόμοιο κλίμα, με διαφορετικό, όμως, ύφος. Οπως και το ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη προέβη στο εξής σχόλιο: «Ο υπουργός κ. Σπίρτζης – προφανώς με πόνο ψυχής- μας πληροφόρησε σήμερα ότι κατά την άποψή του, αποτελεί περίπου «σκάνδαλο» – λόγω του χαμηλού ύψους του οικονομικού ανταλλάγματος- το Μνημόνιο Συνεννόησης για το Ελληνικό, το οποίο όμως αποφάσισε ο κ. Τσίπρας και χαιρέτισε η κ. Γεροβασίλη. Το τσίρκο σε νέα παράσταση»…».

«Πριν προλάβει να συνέλθει από το κλάμα για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ήρθε νέο χτύπημα: Η σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού» αναφέρει χαρακτηριστικά το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη και συνεχίζει ειρωνικά: «Tο Ποτάμι συμπαρίσταται στον Χρήστο Σπίρτζη, στο νέο δράμα που περνάει» σημειώνει το κόμμα και στο ίδιο ύφος σχολιάζει «πόσα χτυπήματα να αντέξει ένας υπουργός; Χρήστο κουράγιο…».

The post Τα «δάκρυα» του Σπίρτζη για το Ελληνικό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα