Τα ιταλικά: τιέλα ή ταϊέντρα, ένα διαφορετικό μυδοπίλαφο

Taieddhra (ταϊέντρα), taieddra, tjedd αλλά και tiella Barese. Δεν είναι σίγουρα από τις πολύ γνωστές στο εξωτερικό ιταλικές συνταγές και πολύ πιθανόν να μην την έχετε ακούσει καν. Πρόκειται όμως για ένα απίστευτα απλό αλλά και απίστευτα νόστιμο πιάτο, που προέχεται από την παραδοσιακή φτωχική κουζίνα της Απουλίας (Puglia).

Τα βασικά συστατικά του είναι τα μύδια, το ρύζι και οι πατάτες. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της συνταγής, αλλά με μικρές διαφορές μεταξύ τους, κυρίως ως προς τα χρησιμοποιούμενα λαχανικά. Ετσι θα συναντήσετε

την taieddhra με ή χωρίς κολοκυθάκια, ντομάτα, σκόρδο ή μαϊντανό.

Η ονομασία tiella, αν και έχει καταλήξει σήμερα να σημαίνει και την πήλινη γάστρα, υποδηλώνει τον τρόπο ψησίματος, και πολύ πιθανόν η λέξη να προέρχεται από την ισπανική γλώσσα (η παρουσία των Ισπανών στην Νότια Ιταλία διήρκεσε περίπου μισό αιώνα και άφησε κατάλοιπα στον πολιτισμό αλλά στην γαστρονομία της περιοχής).

Ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος δημιουργήθηκε μέσα στα φτωχικά σπίτια των χωρικών, από την ανάγκη να τραφεί η πολυμελής οικογένεια το βράδυ, που γύριζε κουρασμένη και πεινασμένη στο σπίτι, μετά από την ολοήμερη δουλειά στα χωράφια.

Η νοικοκυρά έβαζε μέσα σε ένα είδος χαμηλής πήλινης γάστρας και σε εναλλασσόμενα στρώματα λίγα λαχανικά, λίγο ρυζάκι και πατατούλες, για να γεμίσουν τα πεινασμένα στομάχια. Προσέθετε λίγο ζωμό και έβαζε το φαγάκι επάνω στην θράκα στο τζάκι και την σκέπαζε με λίγα αναμμένα κάρβουνα. Το φαγητό σιγοψηνόταν και παρ’ όλα τα φτωχικά του υλικά γινόταν πολύ νόστιμο.

Η tiella, λοιπόν, ξεκίνησε από τους χωρικούς και διαδόθηκε και στα παραθαλάσσια, όπου εισήχθη και η χρήση των θαλασσινών (πάλι ίσως εξ’ αιτίας των Ισπανών) και μάλιστα των πιο φτωχικών από αυτά: των μυδιών.

Είναι εκπληκτική η οικιακή οικονομία σε αυτό το φαγητό: ουσιαστικά χρειάζονται 2-3 πατάτες, 1 κρεμμύδι, 1-2 κολοκυθάκια, 1 σκελίδα σκόρδο, μια φουντίτσα μαϊντανός, μια χούφτα τυράκι και μερικά μύδια. Το ότι ανάμεσα στα συστατικά της συνταγής δεν συμπεριλαμβάνεται το αλάτι, δεν είναι παράλειψη. Το φαγάκι νοστιμίζει με το ζουμί από τα μύδια, που συλλέγεται προσεκτικά και προστίθεται μέσα στο σκεύος ψησίματος.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ

The post Τα ιταλικά: τιέλα ή ταϊέντρα, ένα διαφορετικό μυδοπίλαφο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα