Τα μετά το Brexit και τα προ του Ελσίνκι σχέδια των Αμερικανών

Δεν είναι δυνατόν να επισφραγιστεί διαφορετικά μια τόσο ειδική και μακροχρόνια σχέση όπως αυτή της Βρετανίας με τις ΗΠΑ: φιλόφρων και μελιστάλακτος εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέναντι στη βρετανίδα πρωθυπουργό κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών τους στο Τσέκερς της Αγγλίας.

«Αυτή η γυναίκα κάνει θαυμάσια δουλειά» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, εννοώντας ότι η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει αποφασιστικά «μια πολύ δύσκολη κατάσταση στις διαπραγματεύσεις για

το Brexit».

«Το μόνο πράγμα που ζητάω» είπε «είναι να πετύχει (το Brexit) ώστε να μπορούμε να έχουμε μια δίκαιη συμφωνία εμπορίου, επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μια δίκαιη συμφωνία με την ΕΕ. Συμπεριφέρονται απαίσια στις ΗΠΑ, μα αυτό πρόκειται να αλλάξει. Αν δεν αλλάξει, θα πληρώσουν ένα πολύ μεγάλο τίμημα».

Ετσι, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν στον στόχο μιας «φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit», όπως είπε η κυρία Μέι. «Σήμερα συμφωνήσαμε ότι όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εμείς θα επιδιώξουμε μια διακρατική φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Η συμφωνία του Τσέκερς, που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον Ντόναλντ και για εμένα να επιδιώξουμε συμφωνία που θα λειτουργεί υπέρ των οικονομιών μας».

Το Brexit έρχεται: η ειδική και μακροχρόνια σχέση της Βρετανίας με τις ΗΠΑ βαδίζει στον δρόμο της οικονομικής αναζωογόνησης αμφοτέρων (Credit: Stefan Rousseau/Pool via REUTERS)

Ο αμερικανός πρόεδρος, πέραν του Brexit, απευθυνόμενος στον Τύπο επεκτάθηκε σε όλα τα μείζονα θέματα διεθνούς πολιτικής, αναφερόμενος μάλιστα και στο ραντεβού του της ερχόμενης Δευτέρας, στο Ελσίνκι, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δηλώσεις Τραμπ επιγραμματικώς

Μεταναστευτικό εδώ και εκεί: «Η μετανάστευση αλλάζει την ευρωπαϊκή κουλτούρα, είναι ένα πολύ αρνητικό πράγμα για την Ευρώπη. Και για τη χώρα μου, επίσης. Ξέρω ότι δεν είναι απαραιτήτως πολιτικώς ορθό να λέγεται αυτό, αλλά εγώ θα το λέω δυνατά. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσέχουν»

Τα ενεργειακά της Γερμανίας: «Είναι τραγικό. Γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια στη Ρωσία με δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από τη Γερμανία. Νομίζω ότι αυτό που κάνει η Γερμανία είναι ένα φρικτό λάθος. Όπως και η κατασκευή του αγωγού αερίου NordStream 2. Πώς μπορείς να εργάζεται για την ειρήνη όταν κάποιος έχει τέτοιου είδους εξουσία επάνω σου;»

Η Κριμαία και Ομπάμα: «Ο πρόεδρος Ομπάμα απέτυχε παταγωδώς με την Κριμαία. Δεν νομίζω ότι θα το είχε κάνει αυτό (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν) αν ήμουν εγώ πρόεδρος. Αυτή ήταν μια καταστροφή του Ομπάμα Διορθώνω μία προς μία τις καταστροφές που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ξέρω να τις διορθώσω.».

Το Ιρανικό: «Το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Το ραντεβού με τον Πούτιν

Ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει τη «σημαντική μείωση» των πυρηνικών όπλων στη συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν, αφού, κατά την ακριβή δήλωσή του, η διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα του κόσμου».

«Αν μπορούμε να κάνουμε να τα μειώσουμε σημαντικά, στην ιδανική περίπτωση να τα ξεφορτωθούμε, ίσως αυτό είναι ένα όνειρο, αλλά σίγουρα είναι ένα θέμα που θα συζητήσω με τον Πούτιν. Είναι βέβαια ένα πολύ ακριβό πράγμα, αλλά αυτό είναι ήσσονος σημασίας» είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι δύσκολο να επιτύχει ουσιαστικές συμφωνίες με τη Ρωσία, επειδή οι πολιτικοί αντίπαλοί του θα τον χαρακτηρίσουν υπερβολικά φιλορώσο. «Εχουμε αυτήν την ανοησία που συνεχίζεται, είναι καθαρή ανοησία, αλλά το καθιστά πολύ δύσκολο να κάνουμε κάτι με τη Ρωσία, επειδή οτιδήποτε γίνεται λένε: ο Τραμπ λατρεύει τη Ρωσία. Αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μου αρέσει να έχω επίσης καλές σχέσεις με τη Ρωσία και με την Κίνα και με άλλες χώρες». Είπε κιόλας ότι ο ίδιος ήταν «πιο σκληρός» απέναντι στη Ρωσία από οποιονδήποτε προκάτοχό του.

Υποστήριξε ακόμη ότι το «κυνήγι μαγισσών» στις ΗΠΑ είναι αυτό που πλήττει πραγματικά τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία. (Ο κ. Τραμπ εννοούσε τις έρευνες των ομοσπονδιακών Αρχών περί ανάμειξης της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.)

Στην ίδια συνέντευξη, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο το θέμα της Συρίας και της Ουκρανίας. Ειδικά για το status της Κριμαίας είπε «θα δούμε τι θα γίνει, αλλά αν ήξερα τι θα συνέβαινε δεν θα σας το έλεγα»…

The post Τα μετά το Brexit και τα προ του Ελσίνκι σχέδια των Αμερικανών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα