Τα μουσεία ως χώροι μνήμης και συνειρμών
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, 18 Μαΐου 2017, η προσοχή και το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στο νεότευκτο μουσείο της Ακρόπολης που στεγάζει ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου του ιερού βράχου της Ακρόπολης.
Ένα μουσείο που φιλοδοξεί να συντηρήσει τη μνήμη των Ελλήνων και να διδάξει στους ξένους τη διαχρονική αξία της αρμονίας αλλά και τη σχέση της τέχνης με την πόλη, την εξουσία, την πολιτική και τη δημοκρατία.
Παρατηρώντας τα εκθέματα
Κι αυτό γιατί τα γλυπτά του ναού και η αρχιτεκτονική του εναρμονίζουν την ομορφιά με τη συμμετρία, το υψηλό με το γήινο. Η θέα αυτού του αριστουργήματος βοηθά το πέρασμα από τον έξω κόσμο στον έσω, από το γήινο στοιχείο στο άυλο και στην απεραντοσύνη του ουρανού, από το ανθρώπινο στο ιερό – θεϊκό, από το καθημερινό στο αιώνιο κι από τη φύση στην τέχνη.
Έξω από τα Προπύλαια του Ναού και στις «όχθες» του ιερού βράχου ίσχυαν οι νόμοι του κράτους. Μέσα στον ναό κι ευρύτερα στον περιβάλλοντα χώρο ίσχυαν οι νόμοι των Θεών και της Τέχνης. Άνθρωποι, ήρωες και θεοί συνυπήρχαν αρμονικά μέσα από θυελλώδεις αντιθέσεις και συγκρούσεις. Στα γλυπτά κι άλλα ευρήματα του Παρθενώνα δεν βλέπεις μόνο την απόλυτη αρμονία αλλά και τη διαμάχη του Ηράκλειτου με τον Παρμενίδη για την αιώνια μεταβολή και τη σταθερότητα του κόσμου.
Ένα σύστημα, δηλαδή, αξιών συμπυκνώνεται σε ένα αρχιτεκτόνημα που υπερέβη τον χρόνο και τον χώρο. Χτίστηκε από τη θέληση του Ενός (Περικλής) σε μια πόλη που κυβερνούσαν πολλοί (Δημοκρατία). «Λόγω μεν δημοκρατία, έργω υπό του πρώτου ανδρός αρχή».
Την ακτινοβολία του ιερού χώρου δεν την άντεξαν κάποιοι βυζαντινοί αυτοκράτορες και γι’ αυτό έκλεισαν τη φιλοσοφική σχολή Αθηνών (Ιουστινιανός). Για το θεοκρατικό Βυζάντιο ο χώρος θύμιζε ειδωλολατρία.
Ο Έλγιν, όμως, φάνηκε πιο πρακτικός, αφού με την κλοπή κάποια έργα-μάρμαρα μελαγχολούν στο μουσείο του Λονδίνου. Ποιος, τώρα, μπορεί να τα διεκδικήσει επικαλούμενος το δίκαιο και την ηθική; Εξάλλου πάντα οι δυνατοί γράφουν την Ιστορία του κόσμου αλλά οι φιλότεχνοι την ομορφαίνουν.
«Συνήθως, την ιστορία τη γράφουν οι νικητές. Μερικές, όμως, φορές οι χαμένοι κατακτούν τη συνείδηση ότι η μακροχρόνια ήττα τους είναι προσωρινή, και τότε η ιστορία δεν γράφεται ΓΙΝΕΤΑΙ» (Σύνθημα αναρχικών).
Η ζωή, δηλαδή, ανθρώπων κι εθνών γράφεται και εμπλουτίζεται από εκείνους που υπερβαίνουν το καθιερωμένο και δημιουργούν μορφές αιώνιες και πανθρώπινες. Μια σημαία των κατακτητών (Γερμανοί) βεβήλωσε την ιερότητα του χώρου, αλλά γέννησε κι ένα πρόσωπο-σύμβολο αντίστασης (Γλέζος). Το πνεύμα, τελικά, νίκησε το «ξίφος» και η δημοκρατία επέπλευσε.
Ο Περικλής επέβαλε την απόφασή του για τη δημιουργία του Παρθενώνα, αλλά ο «επιτάφιός» του έπαψε να διδάσκεται στο ελληνικό σχολείο. Γιατί άραγε; Κρίθηκε αναχρονιστικός;
Όπου η πολιτική αδιαφορεί για την τέχνη, τότε ο ορθολογισμός υποχωρεί. Τελικά από το «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» φτάνουμε στο «άνθρωπος είναι μια δέσμη ερωτήσεων». Γι’ αυτό όποιος ρωτά ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον, όπως και ένα βλέμμα στα αιώνια μνημεία της τέχνης, κι ας στέκονται σιωπηλά στις ψυχρές αίθουσες των μουσείων.
Λένε πως τα «ζώα είναι μια δέσμη απαντήσεων» γι’ αυτό δεν έχουν πολιτισμό. Οι απαντήσεις εφησυχάζουν, ενώ οι ερωτήσεις αφυπνίζουν.
Τελικά στο παραστράτημα των συνειρμών ο Παρθενώνας ήταν μια απάντηση στα ερωτήματα της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ. αλλά κι ένα συνεχές ερώτημα για τη φύση του ωραίου, της αρμονίας, του θείου, της διαλεκτικής, του δικαίου και της τέχνης του «ευ ζην» (ευδαιμονία).
Όταν η επίσκεψη σε ένα μουσείο τελειώνει, αρχίζει ο αγώνας για την ετυμολογία της λέξης άνθρωπος. Ο άνθρωπος είναι μόνο ο «άνω θρώσκων»;
*Ο Ηλίας Γιαννακόπουλος είναι φιλόλογος.
The post Τα μουσεία ως χώροι μνήμης και συνειρμών appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κάνει ένα Χ στα ροδάκινα αμέσως μόλις τα φέρει στο σπίτι. Ο λόγος; Πανέξυπνο...
- Η άτυχη 18χρονη που επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη και το πλήρωσε με τη ζωή της
- Ξαφνικό «ντου» της Τουρκικής Αεροπορίας το απόγευμα της Πέμπτης, συνάντησε τα ελληνικά F-16
- Survivor Spoiler: Διέρρευσε το αποτέλεσμα της ρεβάνς με τους Τούρκους;
- Διαρροή - Survivor: Ποιος θα είναι νικητής στην σημερινή ελληνοτουρκική μάχη (vid)
- Δεν καταργούνται τα Κτηματολόγια
- Ο Τούρκος παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε "πελάτης" του Ντάνου, του Μάριου και του Βασάλου
- Συζητούνται σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΠΝΟ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Τελευταία Νέα Protagon
- Τα μουσεία ως χώροι μνήμης και συνειρμών
- 1158
- Και οι τάξεις είναι εννιά
- Με (δύσκολο) στοίχημα την ενότητα, οι ισπανοί Σοσιαλιστές ψηφίζουν πρόεδρο
- Το κραγιόν και αβυσσαλέο ντεκολτέ του στρατιώτη Μάνινγκ
- Το φόρεμα που προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο στις Κάννες
- Η Τασία, η Θεοδώρα και ο Παπαηλιού
- 0930
- Το τελευταίο καταφύγιο του Τραμπ: «Είμαι θύμα κυνηγιού μαγισσών»
- Στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ ο Αντετοκούνμπο!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οδηγία-φωτιά «κόβει» στα δύο την ΤΣΣΚΑ– «Όταν ο Σπανούλης τους δώσει την μπάλα θα πρέπει να...»
- Συνάντηση Ιερώνυμου - Γεννηματά
- Αιώνιος εργένης: Χώρισε ο Leonardo DiCaprio από τη Nina Agdal
- Συνολική κριτική Φίλη στην κυβερνητική πολιτική
- Δείτε τον Κώστα Καραμανλή να… τσιμπάει το μάγουλο του Βενιζέλου! | Photos
- Ο Καραμανλής τσίμπησε το μάγουλο του Βενιζέλου
- Κυρανάκης για συμπολίτευση: Ψήφιζαν μνημόνιο &χασκογελούσαν με αναισθησία
- Ο πίνακας - κρανίο του Μπασκιά πωλήθηκε έναντι 99,3 εκατ. ευρώ
- Το μήνυμα των ΑΝΕΛ για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων
- Χρ. Μαντάς: Για πρώτη φορά υπάρχει προοπτική και μια ορατή άκρη στο βάθος του τούνελ