«Τα σχολεία που θέλεις»

Παρουσιάστηκαν και φέτος από την Coca Cola Τρία Έψιλον τα δύο σχολεία στη Θεσσαλονίκη που ανακαινίστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας «Το σχολείο που θέλεις». Πρόκειται για το Πρότυπο Πειραματικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και για το

87ο Δημοτικό, σχολεία που αναδείχθηκαν πρώτα στην ψηφοφορία που διοργάνωσε η εταιρία στα μέσα του καλοκαιριού.

Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη το έχουμε πάρει λίγο πατριωτικά με την υπόθεση «ψηφοφορία» για «Το σχολείο που θέλεις». Προκειμένου να ψηφιστεί κάποιο από τα υποψήφια, γίνεται κανονικό lobbying. Γονείς μαθητών, απόφοιτοι των σχολείων, καθηγητές και φίλοι παρακινούν τους φίλους τους να ψηφίσουν, στέλνουν μηνύματα, κάνουν αναρτήσεις τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τηλεφωνούν. Θυμίζουν σχολικές ιστορίες, τονίζουν τις ανάγκες, υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα επισκευών. Έχει πλέον αποκτήσει έναν ξεχωριστό, ιεροτελεστικό χαρακτήρα αυτή η διαδικασία.

Στην φετινή ψηφοφορία, ήταν απολύτως αναμενόμενο να αναδειχθεί το Πειραματικό. Εκτός από το έντονο lobbying και την καμπάνια, είναι ένα από τα πιο «αγαπητά» σχολεία σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Διαχρονικά, υπήρξε αξιοζήλευτο. Την εποχή που τα δημόσια σχολεία λειτουργούσαν πρωί – απόγευμα, το Πειραματικό λειτουργούσε μόνο πρωί και έδινε έμφαση σε δραστηριότητες που θύμιζαν ιδιωτικό σχολείο.

Όπως προδίδει ο πλήρης τίτλος του, το σχολείο αποτελεί χώρο εκπαιδευτικής προβληματικής κι έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στελεχώνεται από εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1934, με πρώτο επόπτη τον μεγάλο έλληνα παιδαγωγό Αλέξανδρο Δελμούζο.

Από το Πειραματικό πέρασαν μεγάλοι δάσκαλοι και πνευματικοί άνθρωποι, όπως ο Γιώργος Θέμελης, ο Ιωάννης Ξηροτύρης, ο Πολύκλειτος Ρέγκος, ο Σαράντος Παυλέας, ο Κωνσταντίνος Μπότσογλου, ο Νίκος Παραλής. Πολλοί επιφανείς Θεσσαλονικείς έχουν αποφοιτήσει από αυτό. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο βουλευτής Κώστας Ζουράρις είναι ανάμεσά τους.

Όσες φορές, πάντως, ανατρέχω στην ιστοσελίδα με τους αποφοίτους του, δεν μπορώ παρά να εντυπωσιαστώ από τον αριθμό των επιστημόνων που έχει βγάλει το σχολείο. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών έχει σπουδάσει, όπως φανερώνει η επαγγελματική ιδιότητα που βρίσκεται δίπλα σε κάθε όνομα αποφοίτου.

Το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης πριν (επάνω) και μετά

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη και αποτελεί ένα από τα στολίδια της Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια είχε έντονα τα σημάδια της παρακμής. Πονούσε η ψυχή σου περνώντας απ’ έξω να βλέπεις το ιστορικό σχολείο μουντζουρωμένο, λαβωμένο, βιασμένο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έγιναν 48 συνολικά επισκευαστικές κινήσεις, στο εσωτερικό και το εξωτερικό και το Πειραματικό θυμίζει, και πάλι, τον παλιό καλό εαυτό του.

Η πλαϊνή πρόσοψη του Πειραματικού πριν (επάνω) και μετά

Το 87ο Δημοτικό Σχολείο δεν έχει το ένδοξο παρελθόν του Πειραματικού. Έτσι κι αλλιώς, οι απόφοιτοι μιλούν πάντα για το Λύκειο που τελείωσαν, όχι για το Δημοτικό. Είναι ένα σχολείο που βρίσκεται στην Νέα Παραλία, απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής και το Ποσειδώνιο Αθλητικό Κέντρο. Είχε κτιστεί το 1985 και το 2008 είχε γίνει με χρήματα της σχολικής επιτροπής (σημ: του δήμου Θεσσαλονίκης) μια μεγάλη ανακαίνιση στις τουαλέτες, είχαν κατασκευαστεί καινούργια γραφεία κι αίθουσες για να στεγάσουν δραστηριότητες όπως η εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η επόμενη μεγάλη ανακαίνιση ήταν αυτή η πρόσφατη της Coca Cola, όπου αντικαταστάθηκαν τα παλιά συρόμενα κουφώματα με καινούργια, προσφέροντας μεγαλύτερη θερμοηχομόνωση. Επίσης, διαμορφώθηκε ο αύλειος χώρος με νέο αγωγό υδάτων, ο τάπητας βάφτηκε με ειδικό υλικό που μειώνει τα ατυχήματα, μπήκε γκαζόν και φυτεύτηκαν λουλούδια με αυτόματο πότισμα.

Στο 87ο Δημοτικό μπήκε γκαζόν και φυτεύτηκαν λουλούδια με αυτόματο πότισμα

Αυτό που ξεχωρίζει στην ανακαίνιση του 87ου Δημοτικού, εκτός από το έντονο πράσινο, είναι τα χρώματα με τα οποία βάφτηκε το σχολείο. Τα επέλεξε ομάδα αρχιτεκτόνων από τους γονείς των παιδιών του σχολείου, διαμορφώνοντας έναν πολύ ευχάριστο εξωτερικό χώρο. Συνολικά, στο σχολείο έγιναν 32 επισκευαστικές κινήσεις.

Αρωγός του προγράμματος «Το Σχολείο που Θέλεις» ήταν η εταιρία «Μασούτης», που λειτούργησε ως σημείο ενημέρωσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να ψηφίσουν.

The post «Τα σχολεία που θέλεις» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα