Τα θύματα του Ορλάντο «στοιχειώνουν» το Facebook, το Twitter και την Google

Δεν είναι λίγο να κατηγορείς τρεις γιγάντιες τεχνολογικές εταιρείες ότι «έσπρωξαν» έναν άνδρα να σκοτώσει εν ψυχρώ 49 άτομα και να τραυματίσει άλλα 53 μέσα σε μία νύκτα, σε ένα γκέι μπαρ. Αλλά ουσιαστικά αυτό καταγγέλλουν οι οικογένειες τριών θυμάτων του μακελειού στο Ορλάντο οι οποίες κατέθεσαν μήνυση κατά της εταιρείας Twitter Inc., της Alphabet Inc (Google) και της Facebook Inc. Τις κατηγορούν ότι μέσα από τις διαδικτυακές

πλατφόρμες τους έδωσαν υλικό στον ριζοσπαστικοποιημένο δράστη. Αλλωστε, ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα είχε δηλώσει τότε ότι ο 29χρονος Ομάρ Ματίν -ο οποίος λίγο πριν αιματοκυλίσει το νυχτερινό κέντρο δήλωσε πίστη στο ISIS- «εμπνεύστηκε από εξτρεμιστικό υλικό το οποίο εκτίθεται στο Διαδίκτυο».

Με αυτό το σκεπτικό οι συγγενείς του Τέβιν Κρόσμπι, του Χαβιέρ Χόργε Ρέιες και του Χουάν Ραμόν Γκερέρο, που έχασαν τη ζωή τους ένα Σαββατόβραδο που είχαν βγει για να διασκεδάσουν, κατέθεσαν τη μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντιτρόιτ τη Δευτέρα. Υποστηρίζουν ότι το Twitter, το YouTube που ανήκει στη Google και το Facebook έδωσαν το «βήμα» στα μέλη του ISIS, «δίνοντάς τους τη δυνατότητα να στήνουν διαδικτυακούς λογαριασμούς και μέσα από αυτούς να κάνουν προπαγάνδα, να συγκεντρώνουν χρήματα και να προσελκύουν νέους μαχητές».

Οπως αναφέρει η μήνυση, «αυτή η υλική υποστήριξη έχει αποδειχθεί καταλυτικός παράγοντας στην άνοδο του ISIS και έχει διευκολύνει την οργάνωση να διεξάγει ή να προκαλέσει δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις». Μάλιστα, οι κατήγοροι καταγγέλλουν ότι οι εταιρείες βγάζουν κέρδος από τις αναρτήσεις του ISIS! Οπως τονίζουν, στους ίδιους χρήστες τους οποίους στοχοποιούν οι τζιχαντιστές με προπαγανδιστικό υλικό, απευθύνονται και οι εταιρείες με τις διαφημίσεις.

Η Facebook απάντησε με μία δήλωση την επόμενη ημέρα, Τρίτη, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέση στις υπηρεσίες που προσφέρει για ομάδες που συμμετέχουν ή στηρίζουν την τρομοκρατία. Επίσης διαβεβαίωσε ότι λαμβάνει αυστηρά μέτρα για να αφαιρεί περιεχόμενο όταν δέχεται σχετική αναφορά. «Είναι χρέος μας να παρέχουμε υπηρεσίες όπου οι χρήστες αισθάνονται ασφαλείς. Συμπάσχουμε με τα θύματα και τις οικογένειές τους». Η Twitter, η οποία ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι από το 2015 έχει αναστείλει 360.000 λογαριασμούς οι οποίοι παραβίασαν κανονισμούς που απαγορεύουν την προώθηση της τρομοκρατίας, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ασφαλώς υπάρχει νόμος που προστατεύει τις τεχνολογικές εταιρείες από τέτοιου είδους κατηγορίες. Σύμφωνα με το άρθρο 230 του αμερικανικού ομοσπονδιακού νόμου για το περιεχόμενο των επικοινωνιών («Communications Decency Acts»), οι διαχειριστές ιστοσελίδων δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο που αναρτάται από τους χρήστες. Αλλά καθώς τα περιστατικά βίας πληθαίνουν και η ρητορική μίσους αρχίζει από προεκλογικές εκστρατείες και σχόλια στο Twitter και καταλήγει σε μεμονωμένες ή μαζικές επιθέσεις, η πίεση προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις τεχνολογικές εταιρείες αυξάνεται. Στις αρχές Δεκεμβρίου, με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις εταιρείες να δρουν πιο γρήγορα κατά τη ρητορικής του μίσους στο Διαδίκτυο.

Και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι δείχνουν πρόθυμοι να συμβάλλουν στον αγώνα καταπολέμησης του μίσους και στον περιορισμό εξτρεμιστικού υλικού στο Διαδίκτυο. Οι τρεις εταιρείες, Twitter, Facebook, Google και η Microsoft Corp ανακοίνωσαν τον ίδιο μήνα ότι θα εντείνουν τη συνεργασία τους ώστε να αφαιρείται πιο αποτελεσματικά το εξτρεμιστικό περιεχόμενο. Και κάπου εκεί ανοίγει ο άλλος διάλογος: πότε γίνεται η προστασία των χρηστών φίμωση της έκφρασης;

The post Τα θύματα του Ορλάντο «στοιχειώνουν» το Facebook, το Twitter και την Google appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα