Ταξίδια υψηλού κινδύνου ανά τον κόσμο – πού να μην πάτε

Ποιες είναι οι χώρες που παρέχουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια στους επισκέπτες τους σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, την υγειονομική κάλυψη αλλά και το οδικό δίκτυο. Ο ιδιωτικός οργανισμός International SOS, που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο αντικείμενο, έχει στην ιστοσελίδα του, Travelriskmap.com, πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται για ζητήματα ασφάλειας και υγείας προτού ταξιδέψουν. Οι συντάκτες του σχετικού χάρτη λαμβάνουν υπόψη τους δεδομένα που αφορούν την ποιότητα των νοσοκομειακών παροχών, την εγκληματικότητα, την τρομοκρατία, την

ασφάλεια του οδικού δικτύου, αλλά και τη συχνότητα ακραίων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μία γενικά ασφαλής χώρα με χαμηλό μόνο κίνδυνο σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα και την οδική ασφάλεια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναγράψουν την πόλη και τη χώρα που θέλουν να επισκεφθούν και αυτόματα ο χάρτης εμφανίζει τον βαθμό επικινδυνότητας βάσει των παραπάνω παραμέτρων.

Υγεία

Σε ό,τι αφορά στην υγεία, στον παγκόσμιο χάρτη για το 2018 οι χώρες -ή οι περιοχές- που είναι με κόκκινο, εκτιμάται ότι δεν διαθέτουν επαρκείς νοσοκομειακές δομές. Με πορτοκαλί χρώμα σημειώνονται οι χώρες όπου ο κίνδυνος σε περίπτωση ασθένειας είναι σχετικά υψηλός, αλλά διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές όπως, μονάδες άμεσης ιατρικής βοήθεια και οδοντιατρική περίθαλψη. Η πρόσβαση όμως σε εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες είναι περιορισμένη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο σε περίπτωση ασθένειας. Οι χώρες με κίτρινο θεωρούνται μεσαίου κινδύνου: οι νοσοκομειακές υπηρεσίες είναι επαρκείς αλλά η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος εξαιτίας της τροφής ή του νερού είναι σχετικά αυξημένη. Με πράσινο σημειώνονται οι χώρες όπου ο κίνδυνος είναι μικρός. Με καφέ σημειώνονται οι χώρες στις οποίες υπάρχει σημαντική απόκλιση των υπηρεσιών υγείας από περιοχή σε περιοχή: στις μεγάλες πόλεις η νοσοκομειακή περίθαλψη θεωρείται επαρκής, ενώ στις περιφερειακές πόλεις και στην επαρχία κρίνεται κατώτερη των υγειονομικών επιπέδων που θεωρούνται στοιχειώδη. Η Ελλάδα, με πράσινο χρώμα, ανήκει στην κατηγορία των ασφαλών χωρών σε ό,τι αφορά την υγεία.

Εγκληματικότητα

Οι χώρες με κόκκινο είναι εκείνες που παρουσιάζουν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια των επισκεπτών: υψηλή εγκληματικότητα, συχνές τρομοκρατικές επιθέσεις, εξεγέρσεις ή επιθέσεις κατά ξένων συνιστούν τις παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψιν. Με κίτρινο αναφέρονται οι χώρες μεσαίου κινδύνου, όπου οι επιθέσεις κατά τουριστών είναι σπάνιες. Οι συντάκτες εντάσσουν σε αυτή την κατηγορία τις περισσότερες δυτικές χώρες, με κάποιες «πράσινες» εξαιρέσεις. Πρόκειται για «οάσεις ασφάλειας» όπως η Ελβετία, η Νορβηγία ή η Ισλανδία, χώρες που θεωρούνται απόλυτα ασφαλείς για τους επισκέπτες τους.

Οδική ασφάλεια

Η κατάσταση των οδικών δικτύων και των υποδομών μεταφοράς είναι σημαντική παράμετρος για τους τουρίστες. Με καφέ σκούρο λοιπόν σημειώνονται οι χώρες των οποίων οι δρόμοι είναι σε κάκιστη κατάσταση. Με καφέ ανοιχτό οι χώρες όπου οι δρόμοι είναι μεν σε καλύτερη κατάσταση από τις προηγούμενες, αλλά γενικώς καλό είναι να αποφεύγει κανείς να κάθεται στο τιμόνι. Με σκούρο ροζ οι χώρες των οποίων οι δρόμοι θεωρούνται σχετικά ασφαλείς. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και οι ΗΠΑ. Στην υψηλότερη κατηγορία και εδώ οι σκανδιναβικές χώρες αλλά και οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

The post Ταξίδια υψηλού κινδύνου ανά τον κόσμο – πού να μην πάτε appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα