Θάνου

Η Βασιλική Θάνου αναδείχθηκε πρόεδρος του Αρείου Πάγου το από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο του 2015. Ένας από τους στόχους της αυτούς τους δύο χρόνους ήταν να παραταθεί το όριο συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστικών. Δεν τα κατάφερε. Εκλεισε τα 67 στις 30 Ιουνίου και βγήκε στη σύνταξη αναγκαστικά.

Πριν καλά καλά αποχωρήσει από το ανώτατο δικαστικό σώμα, ανακοινώθηκε ο διορισμός της στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού. Η επιλογή της εμφανίζεται να έχει γίνει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και;

Αποδεικνύει τίποτα από αυτά κάποια ιδιαίτερη σχέση της Βασιλικής Θάνου με τον Αλέξη Τσίπρα;

Κανένας δεν δικαιούται να της καταλογίζει πελατειακή σχέση με την κυβέρνηση, όπως τόνισε η ίδια μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989

«Αποδέχτηκα τον πρόταση του Πρωθυπουργού, διότι θέλω να εξακολουθήσω να υπηρετώ από μια κρατική, θεσμική θέση, προσφέροντας την εμπειρία και τις επιστημονικές γνώσεις που απέκτησα στα 42 χρόνια της δικαστικής μου σταδιοδρομίας», είπε η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Και επειδή το ζήτημα της αμοιβής απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη, η ίδια τόνισε ότι θα παρέχει τις υπηρεσίες της χωρίς καμία αμοιβή. «Οι μόνες αποδοχές που θα έχω είναι η σύνταξή μου από το δικαστικό σώμα, οι οποίες είναι λίγο πάνω από τις 2.000 ευρώ μηνιαίως», πρόσθεσε.

Μάλιστα υποστήριξε ότι ο λόγος που δέχεται πυρά η ίδια είναι επειδή «απέδειξε και από την προηγούμενη θητεία της ότι έδωσε μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Και στράφηκε συγκεκριμένα κατά της Νέας Δημοκρατίας. «Το κόμμα της Ν.Δ. δεν μπορεί τώρα αιφνιδίως να βγαίνει και να λέει ότι δήθεν αγωνιά γιατί κινδυνεύει η Δημοκρατία από το ότι η Θάνου διορίστηκε στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού, όταν όλος ο νομικός κόσμος γνωρίζει ότι ο νομικός σύμβουλος του κ Μητσοτάκη είναι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός», σημείωσε.

«‘Η ο τότε εν ενεργεία Αρεοπαγίτης και εν ενεργεία πρόεδρος των δικαστών παραιτήθηκε και την επομένη μέρα κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στις εκλογές του 2012 και μάλιστα τότε έκανε και δηλώσεις η Ν.Δ. ότι με τον τρόπο αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για τη Δικαιοσύνη. Τώρα το τότε «ενδιαφέρον» μετατρέπεται σε ¨»αγωνία» δήθεν για το ότι κινδυνεύει η Δημοκρατία», συνέχισε.

Αναφορικά με την κόντρα της Δικαιοσύνης με κυβερνητικά στελέχη η ίδια παρατήρησε ότι είναι επιτρεπτό να ασκείται κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι «όταν κανείς υπερβαίνει τα όρια και η κριτική αυτή δεν είναι επιστημονική κριτική ή ηθικού μέρους κριτική ή είναι κριτική κατά τρόπο απρεπή, τότε θα έπρεπε να αποφεύγεται».

Οπως είπε, οι πολιτικοί δεν μπορούν να μπουν στη θέση δικαστών. «Πολλές φορές ο δικαστής κρίνει μόνο με το γράμμα του νόμου και δεν προχωρεί περισσότερο να δει τις πολιτικές, κοινωνικές και λοιπές προεκτάσεις. Κατά την άποψη μου, ναι (θα έπρεπε να το κάνει)», κατέληξε.

The post Θάνου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα