«ΘεΑθήναι»: ένα αφιέρωμα στην Αθήνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει την τέταρτη κατά σειρά ετήσια δράση αφιερωμένη σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού της Αθήνας, με τίτλο «ΘεΑθήναι», την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουνίου, στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Παρασκευή 22 Ιουνίου
Υπαίθρια προβολή του ντοκιμαντέρ «Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί!»,

στον εξώστη του Ιστορικού Αρχείου (2004, 110 λ.), παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Σκοπετέα, (ώρα 21:00).

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ-δοκίμιο για την αρχιτεκτονική και κοινωνική εξέλιξη της Αθήνας όπως καταγράφηκε από τον ελληνικό κινηματογράφο, από την παλαιότερη ελληνική ταινία μυθοπλασίας του 1924 έως εκείνες του 2004. Οδηγό σε αυτό το ταξίδι αποτελεί η αφήγηση τεσσάρων ηθοποιών-πρωταγωνιστών που σημάδεψαν διαφορετικές ιστορικές περιόδους του ελληνικού κινηματογράφου: του Νίκου Ξανθόπουλου, της Ξένιας Καλογεροπούλου, του Νίκου Καλογερόπουλου και της Μυρτώς Αλικάκη.

Καρέ από το ντοκιμαντέρ «Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί!», στον εξώστη του Ιστορικού Αρχείου (Piop)

Συνολικά 530 πλάνα της Αθήνας από 184 διαφορετικές ταινίες (πλέον 18 πρωτότυπων πλάνων της σύγχρονης Αθήνας) αποδεικνύουν ότι ο ιδιωτικός και δημόσιος αθηναϊκός χώρος μεταβλήθηκε ριζικά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά παρέμεινε άρρηκτα δεμένος με τις ιστορίες των ταινιών και τον τρόπο διαβίωσης των Αθηναίων.

Σάββατο 23 Ιουνίου
–Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σινέ Θησείο» (2016, 52 λ.), παρουσία της σκηνοθέτιδος Μαρίας Ντούζα, (ώρα 19:00)

Ο θερινός κινηματογράφος, δανειζόμενος το όνομά του από τον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο, λειτουργώντας συνεχώς από το 1935 μέχρι σήμερα με τον λόφο της Ακρόπολης να δεσπόζει απέναντί του κι εντασσόμενος στην πρόσφατη ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, έγινε σχεδόν σύμβολο της αναγέννησης της πόλης κι αποτελεί εμβληματικό αθηναϊκό τοπόσημο. Συνδυάζοντας αρχειακό υλικό με υλικό σύγχρονης τεκμηρίωσης, η ταινία ενσωματώνει αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες που αντανακλούν τις πολλαπλές μεταμορφώσεις της πόλης. Έτσι, η ιστορία ενός κινηματογράφου, αλλά και των ανθρώπων του, επιτρέπει μια αναδρομή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και μια αναφορά στη διαχρονική γοητεία της Αθήνας, ως μιας αντιφατικής και πολυπρόσωπης πόλης.

-Μουσική παράσταση με τίτλο «κι άλλα τραγούδια έχω για σε, πάντα για σε τραγούδια» (ώρα 21:00).
Πρόκειται για αφιέρωμα στην πόλη της Αθήνας που επιμελούνται η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου, ο τενόρος Δημήτρης Σιγαλός και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας, εμπνεόμενοι από τον ποιητικό λόγο του Κωστή Παλαμά. Συμπράττει ο βιολιστής Λευτέρης Παπανικολάου. Αριες και τραγούδια από όπερες και οπερέτες των οποίων η δράση εκτυλίσσεται στην Αθήνα, καθώς και τραγούδια-ύμνοι γι’ αυτή σπουδαίων εκπροσώπων της αθηναϊκής μουσικής σκηνής των αρχών του 20ού αιώνα συνθέτουν μια διαδρομή στην πόλη όπου «ο χρόνος είναι αιώνια παρών».

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλέφωνο 210 3418011, Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-17:00).

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
Τηλέφωνο: 210 3418051

The post «ΘεΑθήναι»: ένα αφιέρωμα στην Αθήνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα