Θέλει να αλλάξει την Ιστορία ο υπουργός;

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να καθοδηγείται η εκπαιδευτική πολιτική από την «φυσική» ανευθυνότητα των ΜΜΕ. Από παντού, εμφανίζονται «ένοχοι» και αυτόκλητοι «τιμητές». Αλλά ακόμα χειρότερο για την εξουσία είναι να επιτρέπει στη δημόσια σφαίρα να κανιβαλίζει την οποιαδήποτε πρόθεσή της για αποφάσεις ή αλλαγές.

Το προηγούμενο Σάββατο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μίλησε σε ημερίδα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ- εκεί επιτρέπεται να μιλάει αλλά στο Γκάζι, την περασμένη Τρίτη, δεν τον άφησαν οι «ομοϊδεάτες» του- και ανακοίνωσε

την επικείμενη αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών της Ιστορίας . Αναφέρθηκε και σε σταδιακή κατάργηση του βιβλιοκεντρικού πολιτισμού της εκπαίδευσης, εκτός των αλλαγών που θα προκύψουν για το λύκειο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Το ΙΕΠ θα ανοίξει τη συζήτηση σύντομα για τα προγράμματα σπουδών Ιστορίας», είπε ο κ. Γαβρόγλου και χαρακτήρισε ευκαιρία το να «μιλήσουμε για το πώς θέλουμε να διδάσκεται η Ιστορία».

Για άλλη μία φορά, είναι βέβαιο ότι κάθε επικείμενη ανακοίνωση του ΙΕΠ για συζήτηση περί Ιστορίας, θα καταλήξει σε «εμφύλιο». Από τη μία, θα παραταχθούν οι «εθνικόφρονες» και από την άλλη οι «αποδομιστές». Από τη μία οι θεματοφύλακες των ιερών και οσίων και από την άλλη, οι οπαδοί του «ριζοσπαστικού αναθεωρητισμού».

Και οι δύο έχουν κάτι κοινό: Τη φαντασίωση ότι η Ιστορία τους ανήκει. Είτε ως «Ευαγγέλιο» είτε ως πεδίο «ιστορικού υλισμού» ευέλικτο για προσαρμογή στην ιδεοληψία τους.

Υποθέτω ότι οι προθέσεις του κ. Γαβρόγλου είναι οι καλύτερες. Η διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία θα πρέπει πράγματι να αλλάξει. Και τα βιβλία και τα προγράμματα και η ύλη και όλα όσα σχετίζονται με την επιστημονική θεώρηση του παρελθόντος. Θα αλλάξουν όμως και οι δάσκαλοι που διδάσκουν την Ιστορία; Aν δηλαδή συμφωνήσουμε ότι το βιβλίο της Α΄Γυμνασίου που απευθύνεται σε ένα ειδικό κοινό πέντε ατόμων σε μία 25μελής τάξη, αλλάξει, θα διευρυνθεί αυτόματα, η δυνατότητα εμπέδωσης της ιστορικής γνώσης; Aς πούμε ότι διδάσκει Ιστορία στην Β΄Λυκείου η θεοσεβούμενη Φιλόλογος που όλες οι «ρήσεις» της περνούν μέσα από τον «θρησκευτικό εθνοκεντρισμό» της. Eνα νέο σύστημα διδασκαλίας θα την εμποδίσει να αναθέσει εργασία στους μαθητές υπέρ της Eικονολατρίας; Θα εμπνεύσουμε άραγε, με κάποια διαλεκτική παιδαγωγική πρόταση τη μονοδιάστατη σκέψη του κουρασμένου δασκάλου που αδυνατεί – από την φύση του– να ανοίξει παραγωγικό διάλογο με τους μαθητές του;

To διαχρονικό λάθος που κάνουν πάντα οι υπουργοί Παιδείας είναι ότι αποθεώνουν το σύστημα, αγνοώντας την ύπαρξη των ανθρώπων. Και των μαθητών και κυρίως των καθηγητών τους. Όλοι αυτοί έχουν την δική τους προσωπική «Ιστορία» η οποία θα πρέπει να κουβαλήσει στην πλάτη της την εθνική ή οποιαδήποτε άλλη Ιστορία. Έχουν πίσω τους μια οικογένεια, ένα βομβαρδισμένο πεδίο μιντιακών μηνυμάτων, αντιλήψεις, πεποιθήσεις, ιδεολογίες, ιδεοληψίες… Ποιος θα μπορέσει να σταθεί πάνω από όλα αυτά για να αλλάξει το παρωχημένο σχολείο που κρατάει τις πόρτες του ερμητικά κλειστές στην κοινωνία και στις ανάγκες της;

Η Ιστορία δεν αλλάζει μόνη της σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα παραμείνει στατικό και απομονωμένο από την ιστορική εξέλιξη. Και δεν αλλάζει επίσης, από ένα κόμμα. Ούτε καν από κάποιο εθνικό συμβούλιο παιδείας. Αλλάζει όταν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα επιδείξει την δέουσα ωριμότητα να μεταρρυθμίσει την Παιδεία της χώρας, με κάθε τίμημα και κάθε θυσία.

Ολα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένων των καλών προθέσεων, είναι για άσκηση «πολιτικού ακτιβισμού», σε μία συντηρητική κοινωνία, έτοιμη να πάρει φωτιά, σε οποιαδήποτε ρήξη. Ιδιαίτερα με το παρελθόν της.

Ολοι οι Eλληνες πιστεύουν ότι η Ιστορία τους λέει ψέματα. Στην πραγματικότητα όμως, εννοούν ότι δεν μιλάει αποκλειστικά, για την δική τους αλήθεια…

The post Θέλει να αλλάξει την Ιστορία ο υπουργός; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα