Τι αέρα αναπνέουμε;
Μολυσμένο αέρα αναπνέουν στις πόλεις όπου ζουν περισσότεροι από εννέα στους δέκα κατοίκους του πλανήτη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και 2.500 στη χώρα μας, οι οποίοι πεθαίνουν από νοσήματα όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και τα εγκεφαλικά, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αλλα 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν επειδή αναπνέουν συνεχώς μολυσμένο αέρα μέσα στα σπίτια τους (π.χ. από ξυλόσομπες).
Πάρτε βαθιά ανάσα, έρχονται κι άλλα στοιχεία. Στο διαδραστικό γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζονται
Η έκθεση στηρίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από 3.000 σημεία σε ολόκληρον τον κόσμο -κυρίως στα αστικά κέντρα- και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στη Βρετανία.
Τι συμπεραίνει; ότι το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ποιότητα του αέρα δεν πληροί τις προδιαγραφές του ΠΟΥ για τα μικροσωματίδια, η διάμετρος των οποίων είναι κάτω των 2,5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο (PM2,5). Οπως αναφέρει ο ΠΟΥ, για να θεωρείται ο αέρας καθαρός σε μία περιοχή, ο ετήσιος μέσος όρος των συγκεντρώσεων των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (PM) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 μg/m3, ενώ για τα PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνονται τα 10 μg/m3. Το όριο αυτό έχει θεσπιστεί επειδή τα σωματίδια αυτά μπαίνουν με την αναπνοή στον οργανισμό και προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το 11,6% των συνολικών, παγκόσμιων θανάτων ή 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι, οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση, η ατμοσφαιρική ρύπανση είχε συμβάλει στον θάνατο 3,7 εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, το 2012.
Ετσι, μόλις το 12% του συνολικού πληθυσμού 1.600 πόλεων σε 91 χώρες αναπνέει αέρα που είναι συμβατός με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Συνολικά, δυστυχώς, η κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιδεινώνεται», αναφέρει η διευθύντρια του τμήματος δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ, Μαρία Νέιρα.
Στην έκθεση του ΠΟΥ αναφέρεται πως οι πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτήν την επιδείνωση βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ πόλεις πλούσιων χωρών είδαν την ποιότητα του αέρα τους να βελτιώνεται. Ομως, η ρύπανση προσβάλλει πρακτικά όλες τις χώρες και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Σε όλον τον κόσμο, κάτω του 20% του πληθυσμού ζει σε ζώνες όπου η ποιότητα του αέρα πληροί τις προδιαγραφές του ΠΟΥ.
.@WHO data reveals worst cities in terms of dangerous air pollution around the world. https://t.co/w3ZdkUislN via @guardian
— NRDC (@NRDC) February 13, 2017
Η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται, κυρίως, στην καύση άνθρακα και στις μηχανές οχημάτων που καίνε ντίζελ.
Οι δημοτικές αρχές των Σκοπίων, εν έτει 2017, προσφέρουν δωρεάν χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς στους κατοίκους, με στόχο τη μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση της πρωτεύουσας της πΓΔΜ. Τα επίπεδα των τοξικών αερομεταφερόμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα των Σκοπίων ήταν περίπου 20 φορές πάνω από τα ασφαλή επίπεδα κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, η πόλη -με πληθυσμό μόλις 750.000 κατοίκους- είναι η πλέον πιο μολυσμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, με την κακή ποιότητα του αέρα να ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο 1.300 ανθρώπων κάθε χρόνο. Το μέτρο ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Σκοπίων, Κότσε Τραϊανόβσκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα μεταβαίνει και ο ίδιος στη δουλειά με το λεωφορείο. Ο Τραϊανόβσκι προέτρεψε τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία που κινούνται με αέριο και να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι. Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στην ευρεία χρήση ξυλόσομπων και στην κυκλοφορία παλαιών, ρυπογόνων οχημάτων. Οι αξιωματούχοι των Σκοπίων αναφέρουν ότι, τα τελευταία τρία χρόνια, η ρύπανση είναι εν μέρει υπεύθυνη για το 30-35% των θανάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με το ποσοστό στις άλλες πρωτεύουσες σπάνια να υπερβαίνει το 20%.
Is your #city on the list of #cities with worst #air pollution? Check it here -> https://t.co/dTYRjk7rSe @guardian @WHO pic.twitter.com/6Xy6wISQBk
— Connect4Climate (@Connect4Climate) February 14, 2017
Τα Σκόπια είναι η δεύτερη πιο μολυσμένη πόλη της Ευρώπης και 46η στον κόσμο. Οπως θα δείτε πιο κάτω, η Αθήνα βρίσκεται στη 13η θέση, μπροστά από τη Ρώμη και το Παρίσι, σύμφωνα και με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων Numbeo.
Ο πιο καθαρός αέρας, λοιπόν, βρίσκεται στη Σουηδία, εκεί όπου προσέχουν το περιβάλλον, έχουν εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, τα καύσιμα είναι ανόθευτα, ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους.
New resource describing @WHO's trajectory on air quality and health: #airinequality https://t.co/MN1F8pmJnw
— Open_AQ (@Open_AQ) February 13, 2017
Παγκόσμια ασφυξίαΣτο Ραουαλπίντι στο Πακιστάν τα επίπεδα των σωματιδίων PM10 είναι τα εικοσαπλάσια από αυτά που προβλέπονται από τις προδιαγραφές του ΠΟΥ, ενώ στο Νέο Δελχί είναι 28 φορές ανώτερα του επιτρεπόμενου. Επίσης, οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων PM2,5, τα οποία μπορούν να περάσουν στο αίμα μέσω των πνευμόνων, είναι οι δεκαπλάσιες αυτών που προβλέπουν οι προδιαγραφές στο Ραουαλπίντι και οι 15πλάσιες στο Νέο Δελχί. Η πιο μολυσμένη πόλη των ΗΠΑ είναι η Καλιφόρνια. Αντίστοιχα, οι πιο «καθαρές» είναι οι μικρές πόλεις Βισάλια και Πόρτρβιλ, μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Λος Αντζελες, σε μια κοιλάδα γνωστή ως «σαλατιέρα της Αμερικής» – επειδή παράγουν πολλά λαχανικά, τα οποία τρέφουν μεγάλο μέρος της άλλης άκρης του Ατλαντικού. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της ΠΟΥ, τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα είναι ιδιαίτερα αυξημένα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη νοτιο-ανατολική Ασία και στον Δυτικό Ειρηνικό.
«Υπάρχουν λύσεις, κυρίως περισσότερα βιώσιμα συστήματα μεταφορών, διαχείριση των στερεών αποβλήτων, χρησιμοποίηση καθαρών θερμαντικών μέσων και καυσίμων από τα νοικοκυριά, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιορισμός των βιομηχανικών εκπομπών ρύπων», τονίζει ο ΠΟΥ. Αλλά αυτό είναι το ιδανικό, το οποίο δεν φιλτράρεται από την έλλειψη κοινωνικής περιβαλλοντικής αγωγής και, βασικά, δεν γίνεται θυσία στον βωμό του κέρδους.
Ισως θα πρέπει, λοιπόν, να σταματήσουμε να παίρνουμε βαθιές ανάσες…
The post Τι αέρα αναπνέουμε; appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Δαχτυλίδι» θανάτου 33χρονης μητέρας για να χάσει βάρος
- Τι πρόλαβε και είπε στους υπαλλήλους του αεροδρομίου ο αδελφό του Κιμ Γιονγκ Ουν
- Το νησί με την ασυνήθιστη ομορφιά και τη μυστικιστική αύρα
- Εντυπωσιακά χρώματα στο εσωτερικό πετρώματος - Δείτε το video
- Πήγε να δει τις 50 Αποχρώσεις μαζί με ένα αγγούρι
- Θα χρεοκοπήσουμε; Oχι, θα πέσουμε ηρωϊκώς!
- Οι ανατριχιαστικοί θάνατοι που έχει δει μια ιατροδικαστής
- Μπαλάφας για ΕΦΚΑ: Τι είναι αυτό; [video]
- SZ: Το Βερολίνο αλλάζει στάση σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Τελευταία Νέα Protagon
- Τι αέρα αναπνέουμε;
- 16.02.2017
- Η Ακρόπολη, ο Gucci και ο γρύλος
- Θα χρεοκοπήσουμε; Oχι, θα πέσουμε ηρωϊκώς!
- Οταν η σημαία πάει στην τουαλέτα
- Οι «σύντροφοι» που περιμένουν τον Παππά στη γωνία
- Ο αποξενωμένος αδελφός τού βορειοκορεάτη δικτάτορα
- 0200
- 211
- Η Gucci διαψεύδει τα περί οικονομικής προσφοράς για την Ακρόπολη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ναυτιλία: Ανοίγουν 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας
- Γκάμπριελ: Η διαμάχη για το Grexit είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε
- ΝΔ για τις διπλές εισφoρές: Ανικανότητα ή σκοπιμότητα;
- Αμύνταιο: Έκλεισαν τον δρόμο Φλώρινας -Θεσσαλονίκης
- Ηράκλειο: Σύλληψη 28χρονου με 351 γραμμάρια κάνναβη
- Νέα εμφάνιση για All Star Game από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Μοσέ Νταγιάν, ο αντάρτης που έγινε στρατηγός και ήταν Νο 1 εχθρός των Αράβων
- Νέος «κόφτης» έως 30% στις συντάξεις – Ποιους αφορά
- Στο τραπέζι σχέδιο για μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος
- Βέμπερ: Και χωρίς το ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα