Τι χρώμα έχει το παπούτσι;

Ήταν ένα από τα πιο διασκεδαστικά ντιμπέιτ του 2015. Πού πάει το μυαλό σας; Στους πολιτικούς αρχηγούς; Όοοχι, όχι εκείνο το ντιμπέιτ. Μιλάμε για τη φωτογραφία του φορέματος με τις τρέσες από δαντέλα, που εμφανίστηκε στις 25 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς και δίχασε το Διαδίκτυο. Πάνω από 10 εκατ. tweets αναφέρθηκαν -μόνο την πρώτη εβδομάδα- στο φόρεμα με τα hashtags #thedress, #whiteandgold και #blackandblue.

Οι μισοί το έβλεπαν λευκό με χρυσό και οι άλλοι μισοί μπλε με

μαύρο, προκαλώντας δυσφορία, που γρήγορα εξαπλώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, η Τέιλορ Σουίφτ παραδέχτηκε δημόσια ότι ήταν «μπερδεμένη και φοβισμένη».

Το φόρεμα που είχε διχάσει το Διαδίκτυο το 2015. Κάποιοι το έβλεπαν χρυσό και λευκό #whiteandgold και άλλοι μπλε και μαύρο #blackandblue

Τώρα έχει ξεκινήσει μια ανάλογη συζήτηση, μόνο που αυτή τη φορά σειρά έχει ένα γυναικείο αθλητικό παπούτσι. Τι χρώμα έχει; Πολλοί στα σόσιαλ μίντια υποστηρίζουν ότι η φωτογραφία δείχνει ένα τιρκουάζ ή γαλάζιο και γκρι παπούτσι ενώ άλλοι το βλέπουν ροζ και λευκό.

Πρόκειται για μια κόντρα έντονη. Και οι δύο πλευρές επιμένουν στην άποψή τους, η αλήθεια, όμως είναι ότι αυτοί που δηλώνουν ότι βλέπουν ένα μπλε και γκρι παπούτσι διαδίδουν ένα ψέμμα… Γιατί, η αυθεντική φωτογραφία, που δεν έχει υποστεί καμιά επεξεργασία, δείχνει σαφώς ότι το παπούτσι είναι ροζ και άσπρο.

Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί, γιατί κάποιοι υποστηρίζουν ότι άρχισαν να βλέπουν την επεξεργασμένη γκρι εικόνα όλο και πιο ροζ με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τον Μπέβιλ Κόνγουεϊ, νευροεπιστήμονα του Εθνικού Ινστιτούτου Οφθαλμού στις ΗΠΑ, αυτό συμβαίνει επειδή οι εγκέφαλοι των ανθρώπων προσπαθούν να διαχωρίσουν αυτό που ταυτοποιούν ως χρώμα από την πηγή του φωτός, από εκείνο που αντανακλάται στην επιφάνεια την οποία κοιτάζουν, γράφει ο Guardian.

«Βασικά, το οπτικό σας σύστημα προσπαθεί συνεχώς να διορθώνει τα χρώματα των εικόνων που προβάλλονται στον αμφιβληστροειδή, απομακρύνοντας τη “μόλυνση” του χρώματος που εισάγεται από τη φασματική παραμόρφωση στην πηγή φωτός», είπε ο αμερικανός νευροεπιστήμονας.

«Ο ουρανός είναι μπλε, αλλά όλα όσα βλέπετε κάτω από έναν μπλε ουρανό δεν είναι μπλε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το οπτικό σας σύστημα είναι αρκετά καλό στο να υπολογίσει ποιο μέρος του φωτός που βλέπετε προκαλείται από την πηγή φωτός και ποιο μέρος προκαλείται από τις ίδιες τις επιφάνειες. Στην πραγματικότητα, μάς ενδιαφέρουν μόνο οι επιφάνειες – αυτό είναι το μέρος του φωτός, που μας λέει για τα αντικείμενα. Το χρώμα του ίδιου του φωτός είναι συνήθως χωρίς νόημα», είπε ο Κονγουέι, που δήλωσε επίσης ότι η τωρινή συζήτηση είναι παρόμοια με εκείνη για το φόρεμα, διότι και οι δύο σχετίζονται με θέματα πιστότητας του χρώματος.

Εξήγησε, ακόμη, ότι η επεξεργασμένη φωτογραφία είναι γκριζογάλανη σε όλη την επιφάνειά της: «Την πρώτη φορά που την κοιτάζετε, αφού προηγουμένως έχετε κοιτάξει την ροζ εκδοχή, το οπτικό σας σύστημα εξακολουθεί να είναι προσαρμοσμένο στις συνθήκες φωτισμού της ροζ εκδοχής και έτσι όταν βλέπετε το γαλάζιο στην άλλη εκδοχή, το αποδίδετε στο ίδιο το παπούτσι. Αλλά, μετά από λίγο, το οπτικό σας σύστημα προσαρμόζεται στο γαλάζιο που υπάρχει σε ολόκληρη την εικόνα και το ερμηνεύει ως μέρος της φωτεινής πηγής, επαναφέροντας το παπούτσι στην αρχική του ροζ εκδοχή – ή, τουλάχιστον, πιο ροζ».

Ο Μπέβιλ Κόνγουεϊ είπε ότι θα μπορούσε κάποιος να επαναφέρει το οπτικό του σύστημα βλέποντας και πάλι το παπούτσι ως γαλάζιο, κοιτάζοντας την αυθεντική φωτογραφία ή ακόμα κοιτάζοντας απλά γύρω-γύρω στο δωμάτιο, αρκεί να μην φωτίζεται με ένα τιρκουάζ φως.

«Όλοι έχουμε την (πολύ ισχυρή) πεποίθηση ότι τα κορδόνια είναι λευκά. Έτσι, όταν το οπτικό σας σύστημα βλέπει την επεξεργασμένη φωτογραφία, στην οποία τα κορδόνια των παπουτσιών έχουν ένα παράξενο τιρκουάζ, τότε αφαιρεί αυτό το χρώμα και από την υπόλοιπη εικόνα, αποκαθιστώντας το ροζ χρώμα του λινού παπουτσιού», είπε.

«Στην αυθεντική φωτογραφία το ανθρώπινο χέρι έχει σαφώς κανονικό χρώμα, ενώ στην άλλη φωτογραφία είναι σαφώς περίεργο. Έτσι όταν το οπτικό σας σύστημα βλέπει το περίεργο χέρι, λέει στον εγκέφαλό σας “μια στιγμή, το χρώμα του φωτός είναι κάπως αστείο, πρέπει να το διορθώσεις!”».

Όσο για το φόρεμα, τα μάθατε τα νέα; Το πραγματικό του χρώμα είναι μπλε με μαύρη δαντέλα και αμφιβολία δεν υπάρχει. Το αποκάλυψε η εταιρεία που το έφτιαξε και βέβαια έκανε χρυσές δουλειές μετά τον θόρυβο που ξέσπασε.

The post Τι χρώμα έχει το παπούτσι; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα