Τι έγινε στα ραντεβού Τσίπρα – πολιτικών αρχηγών για εκλογικό νόμο και Σύνταγμα

Κατ’ ιδίαν επαφές με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τη Φώφη Γεννηματά είχε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ στις 18:00 συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Στόχος ήταν η συναίνεση για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδίωκε να διερευνήσει τις

θέσεις της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να αναζητήσει κοινό τόπο μεταξύ των κομμάτων του Δημοκρατικού τόξου για τις δύο μεγάλες αλλαγές.

Οι επαφές του Πρωθυπουργού θα συνεχίζονταν την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Διαβάστε τι ειπώθηκε την Πέμπτη στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αρνητικός σε ενδεχόμενη αλλαγή εκλογικού νόμου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. «Η θέση της ΝΔ είναι αρκετά ξεκάθαρη. Δεν μπαίνει σε συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νομού στην παρούσα συγκυρία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν συζητάμε απολύτως τίποτα άλλο, ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος υπηρετεί τις συγκεκριμένες ανάγκες». Ερωτηθείς για το εάν βλέπει σύντομα εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει.

Χαμόγελα και με τον πρόεδρο της ΝΔ, παρά το ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν «βλέπει» ανάγκη για αλλαγή του εκλογικού νόμου (Nick Paleologos / SOOC)

Χωρίς να προκύψει κάτι συγκεκριμένο, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά, πάντα με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση. «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση» δήλωσε αμέσως μετά η κυρία Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «διερευνητική». «Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Ετσι, λοιπόν, αν και όταν, η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε» πρόσθεσε. Διεμήνυσε παράλληλα ότι «τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε». Καταλήγοντας, σημείωσε: «Σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».

Πλατιά χαμόγελα, παρά τη διαφωνία… (Nick Paleologos / SOOC)

Τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό έθεσε ως ζήτημα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, δεν συμφώνησε (Nick Paleologos / SOOC)

Εξερχόμενος ο κ. Κουτσούμπας, εμμέσως, τόνισε ότι «τα μείζονα ζητήματα αυτή τη στιγμή είναι η οικονομική δυσφορία που νιώθουν οι πολίτες, αλλά και τα νέα μέτρα από το φθινόπωρο. Αυτό που έθεσα στον πρωθυπουργό είναι ότι αυτή τη στιγμή τον ελληνικό λαό τον απασχολούν πάρα πολλά προβλήματα». Συμπλήρωσε ότι «ο κόσμος στενάζει στους πάγκους της εφορίας, φορολογικές δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ, πληρώνει μία σειρά χαράτσια, και βέβαια με ένα εισόδημα, με συντάξεις που έχουν μειωθεί δραστικά και αναμένονται νέα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση από φθινόπωρο, έχει ανοίξει. Αυτά είναι μείζονα ζητήματα και σε σχέση με τον οποιοδήποτε εκλογικό νόμο ή συνταγματική αναθεώρηση», υπογράμμισε. Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο δήλωσε ότι «εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη, χωρίς πλαφόν και μπόνους. Βέβαια, χωρίς άλλα ζητήματα που θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση». Ομως, επεσήμανε ότι δεν υπήρχε συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα και ότι «ο Πρωθυπουργός ακόμα ακούει τις απόψεις των κομμάτων». Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του έδωσε την εντύπωση ότι «δεν έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και θέσεις». Αντίστοιχα, αυτό ισχύει και για τη συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή για το ποιες διατάξεις θα τεθούν υπό συζήτηση θα δοθούν σε διαβούλευση. «Δεν ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο, άρα μένει να δούμε να ολοκληρώνει των κύκλο επαφών και να διαμορφώσει άποψη το κόμμα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ και τι θα θέσει στο ελληνικό κοινοβούλιο», κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Μαξίμου είδε διαφωνίες, αλλά και συγκλίσεις, για τον εκλογικό νόμο

Στην εκτίμηση πως διαμορφωνόταν ένα έδαφος για ευρεία πλειοψηφία σε ό,τι αφορά στον νέο εκλογικό νόμο προέβησαν κυβερνητικές πηγές, μετά τις πρώτες επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ειδικότερα, όπως σημείωναν μετά τις επαφές με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, οι συνομιλίες που γίνονταν μεταξύ του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών ήταν ειλικρινείς και, παρά τις διαφωνίες που είχαν εκφραστεί από τις συναντήσεις που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί, ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνταν και συγκλίσεις. Πάνω σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωνόταν και θα παρουσιαζόταν η πρόταση της κυβέρνησης, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα διαμορφωνόταν ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Ειδικότερα, επισήμαιναν ότι οι συγκλίσεις που είχαν παρατηρηθεί αφορούσαν ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι με την ολοκλήρωση, την Παρασκευή, του κύκλου διερευνητικών συνομιλιών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κυβέρνηση θα έκανε συνολική εκτίμηση ως προς τη δυναμική της πρότασης για απλή αναλογική και εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (που θα συνεδρίαζε το Σαββατοκύριακο) θα εισηγούταν την πρόταση του κόμματος προς τα υπόλοιπα κόμματα.

Αραγε, συνηγορούν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω θέμα;

Για παράδειγμα, υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά με δυνατότητα bonus στο πρώτο κόμμα ή σε συμμαχία κομμάτων που θα συγκεντρώσει ποσοστό από ένα συγκεκριμένο όριο και πάνω τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Κουρουμπλής προσδιόρισε το bonus στο 10% του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή περί τις 30 έδρες, ενώ για το ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώνει η συμμαχία κομμάτων για να λάβει το bonus είπε ότι προτείνει να κινείται γύρω στο 40%, αλλά σημείωσε για το όριο του ποσοστού πως το αναφέρει «υποθετικά και χωρίς εμμονή». «Eάν κάτι τέτοιο προκύψει, φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός θέλει να δώσει σε αυτό το κόμμα, ή σε αυτόν τον σχηματισμό τη διακυβέρνηση της χώρας», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών. Τόνισε, δε, ότι προσωπικά διαφωνεί σε σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, ενώ δήλωσε αντίθετος με την κατάργηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε θετικός στην κατάτμηση των περιφερειών και την καθιέρωση δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη. Οπως υπογράμμισε, «πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε ένα νέο παιδί 17 ετών, που σήμερα έχει πολύ μεγάλη δυνατότητα πληροφόρησης και ωριμότητας, να έχει λόγο» και υποστήριξε ότι έχει την πληροφορία πως με την ψήφο στα 17 συμφωνεί και η ΝΔ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, εξήγησε ότι πρόκειται για προσωπικές θέσεις και πως θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις λάβουν τα κεντρικά όργανα του κόμματος.

The post Τι έγινε στα ραντεβού Τσίπρα – πολιτικών αρχηγών για εκλογικό νόμο και Σύνταγμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
τσιπρας, συνταγμα, εγινε, ραντεβου, αλέξης τσίπρας, εκλογικός νόμος, εν λόγω, Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραιτηση λεβεντη, νεα δημοκρατια, εκλογες, nick, συγκεκριμένο, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, νέα, ενφια, συριζα, bonus, mega, συμμετοχή, βουλη, protagon, υπουργειο εσωτερικων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αλλαγη ωρας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, φορολογικες δηλωσεις, αλέξης τσίπρας, κομματα, εκλογικός νόμος, το θεμα, θεμα, νεα μετρα, πλαισιο, τα νεα, mega, protagon, δυνατοτητα, δηλωσεις, δωσει, εδαφος, ειπε, εκτιμηση, εν λόγω, εσωτερικων, ετη, ετων, ισχυει, κυβερνηση, κυρια, κομμα, μαξιμου, μητσοτακης, παντα, παιδι, πεμπτη, προβληματα, πρωι, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, υφισταμενος, φθινοπωρο, φωφη, φωφη γεννηματα, bonus, δημητρης, δικαιωμα, ειλικρινεις, ιδιαιτερα, οργανα, πηγες, protagon.gr, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα