Τι συμφώνησαν οι «28» της ΕΕ για το Μεταναστευτικό
Πριν από λίγα χρόνια ήταν η οικονομική κρίση και συχνά η Ελλάδα που ανάγκαζαν τους «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεδριάζουν επί ώρες μέχρι να βρουν μια λύση – και αυτή όχι χωρίς αντιρρήσεις και υποχωρήσεις. Σήμερα είναι το Μεταναστευτικό που διχάζει.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής, γύρω στις 05:30 (ώρα Ελλάδας), οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού που έχει αρχίσει να οξύνεται
Οι ηγέτες συμφώνησαν συγκεκριμένα στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεων. Τα κέντρα θα βρίσκονται σε «τρίτες χώρες», εκτός ΕΕ, θα λειτουργούν με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνές Οργανισμό Μετανάστευσης.
Στα κέντρα θα διαχωρίζονται μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι θα δικαιούνται άσυλο. Οι τελευταίοι θα μοιράζονται στην ΕΕ, αλλά και πάλι σε μια εθελοντική βάση, ένα παραθυράκι που θα επιτρέπει χώρες όπως η Ουγγαρία να μην δέχονται μετανάστες. Ασαφές παραμένει και τι θα συμβεί με όσους δεν θα δικαιούνται ασύλου.
Τα κράτη-μέλη θα έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν –αν το αποφασίσουν – κέντρα φιλοξενίας στο δικό τους έδαφος. Σε αυτά θα μεταφέρονται κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται σε ευρωπαϊκή επικράτεια. Είναι μια πρόταση που προωθούσαν Γαλλία και Ισπανία, αν και δεν έχουν αποφασίσει αν θα την υλοποιήσουν.
Ακόμη συμφώνησαν να περιορίσουν την ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που πρόβαλαν η Ιταλία και η Γερμανία.
«Ολα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που συμφωνήθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις διάρκειας εννέα και πλέον ωρών.
Πάντως το σχέδιο για «πλατφόρμες υποδοχής» σε χώρες εκτός ΕΕ όπου θα φτάνουν οι μετανάστες και πρόσφυγες είναι άγνωστο αν θα υλοποιηθεί ποτέ. Το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλβανία, τρεις χώρες που πιθανόν θα τις φιλοξενούσαν ήδη έχουν πει όχι.
Η ΕΕ συμφώνησε επίσης να κάνει αυστηρότερους τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, καθώς και να αυξήσει τη χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Οι εταίροι αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Αφρική, αρχικά με 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ακόμη η γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται πως πέτυχε στο περιθώριο της συνόδου αρκετές διμερείς συμφωνίες ώστε να περιορίσει (για την ώρα ίσως) την πίεση που δέχεται από τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και την παράταξή του, την CSU. Η «Wall Street Journal» ανέφερε οι συμφωνίες αφορούν την Ελλάδα, την Ισπανία και άλλες δέκα χώρες.
Συγκρούσεις, αλλά χωρίς ουσίαΟι Financial Times, όπως σχολιάζουν στο newsletter, ήταν μια βραδιά με αρκετό «θέατρο και σύγκρουση, αλλά λίγη ουσία.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, στην πρώτη παρουσία του σε σύνοδο Κορυφής, είχε απειλήσει εξαρχής με βέτο σε κάθε απόφαη που δεν θα συνέπιπτε με την αρχή της κυβέρνησής του ότι τα κράτη μέλη πρέπει να μοιραστούν το βάρος. Ζήτησε μάλιστα να μην υπογραφούν αποφάσεις για άλλα θέματα, όπως την ασφάλεια και το εμπόριο, πριν δοθεί λύση στο Μεταναστευτικό.
Μέσα στη Σύνοδο, εκτυλίχθηκαν κάποιες από τις συνήθεις μάχες. Η ομάδα των χωρών του Βίσεγκραντ με πρώτη την Ουγγαρία ζητούσαν να μην υπάρχουν στο κοινό ανακοινωθέν αναφορές. Αλλες χώρες διαφωνούσαν με την ιδέα για κέντρα διαχωρισμού μεταναστών και προσφύγων.
Το τελικό αοποτέλεσμα, καταλήγουν οι FT, μπορεί να μην είναι εντυπωσιακό, αλλά πάντως οι 28 έδειξαν ότι έχουν ένα κοινό όραμα – έστω και πολύ αόριστο.
Ικανοποίηση από τους ηγέτες«Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε», δήλωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι επιδείχθηκε η «αλληλεγγύη» που οφειλόταν στις «χώρες πρώτης υποδοχής».
«Η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας των λαϊκιστών και της άκρας δεξιάς στην Ιταλία, ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος είχε εμποδίσει την έγκριση της πρώτης εκδοχής του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η Ρώμη θα λάβει αργότερα αποφάσεις για το εάν θα φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της, είπε ακόμη ο Κόντε.
Σε μια πρώτη παρέμβαση ο επίτροπος της ΕΕ για την Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε σε σειρά tweet ότι «είναι ένα θετικό πρώτο βήμα προς περισσότερη αλληλεγγύη». Κάλεσε δε τα κράτη-μέλη να ολοκληρώσουν την πολιτική για το άσυλο και να ενισχύσουν την Frontex.
I welcome the positive and comprehensive approach taken by our leaders and building on the achievements of the last 3 years: the EU will continue to stand by frontline Member States and continue to stem irregular migration on all existing and emerging routes. #EUCO #migrationEU
— DimitrisAvramopoulos (@Avramopoulos) June 29, 2018
A first positive step towards more solidarity on disembarkation, controlled centres for processing in the EU, including relocation and resettlement. I call on all to make this solidarity a reality. #EUCO #migrationEU
— DimitrisAvramopoulos (@Avramopoulos) June 29, 2018
Η κλυδωνιζόμενη στο εσωτερικό καγκελάριος Ανγελα Μέρκελ χαιρέτισε τη συμφωνία και έκανε λόγο για μια θετική ένδειξη, τονίζοντας πως «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις». Προσθέτοντας πως «αισιοδοξεί ότι θα μπορέσουμε πράγματι να συνεχίσουμε τη δουλειά» για το ζήτημα του ενιαίου συστήματος ασύλου.
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, θα υπάρχουν στο εξής αυστηρότεροι έλεγχοι στην κίνηση αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ, είναι σαφές πως όλοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και ότι δεν θα επιτρέπεται στους αιτούντες άσυλο να διαλέγουν εκείνοι το σε ποια χώρα θα ζητούν διεθνή προστασία.
Τέλος, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.
The post Τι συμφώνησαν οι «28» της ΕΕ για το Μεταναστευτικό appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πανικός στις παραλίες: Δεκάδες επιθέσεις από θαλάσσιες ψείρες
- Απαγορεύεται το σερβίρισμα στα beach bars!
- To σημείωμα που άφησε ο ληστής κοσμηματοπωλείου στου Ζωγράφου - Τί γράφει για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου
- Δολοφονία Ζέμπερη: Ξυλοδαρμό από τους συγγενείς της 32χρονης καταγγέλλει ο ιερέας του νεκροταφείου
- Πνίγηκε 46χρονος στη Χαλκιδική
- Το συγκινητικό μήνυμα του γιου του Λάμπρου Κωνσταντάρα για τον πατέρα του
- Κομοτηνή: Σε επιφυλακή λόγω οζώδους δερματίτιδας
- Η Ελλάδα είπε όχι σε μια Ευρώπη-φρούριο
- Θερινές εκπτώσεις 2018: Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν
- Εκτός Survivor ο Γιάννης Τσίλης - Πανηγύρια από Αγόρου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Οι 12 θυμωμένοι άνδρες και η Ηριάννα
- Απειλές από στέλεχος του Ρουβίκωνα: «Μια μέρα θα κάψουμε τον ΣΚΑΪ»
- Το Βέλγιο τη νίκη, η Αγγλία στο εύκολο «ταμπλό» των «16»
- Τι συμφώνησαν οι «28» της ΕΕ για το Μεταναστευτικό
- Απειλές από ηγέτη του Ρουβίκωνα: «Μια μέρα θα κάψουμε τον ΣΚΑΙ»
- 29.06.2018
- Το ανθρώπινο χέρι απειλεί το Βουνό των Επτά Χρωμάτων στο Περού
- Πέντε νεκροί σε ένοπλη επίθεση σε γραφεία εφημερίδας στο Μέριλαντ
- Τελευταία Νέα Protagon
- Τι συμφώνησαν οι «28» της ΕΕ για το Μεταναστευτικό
- Το Βέλγιο τη νίκη, η Αγγλία στο εύκολο «ταμπλό» των «16»
- Το ανθρώπινο χέρι απειλεί το Βουνό των Επτά Χρωμάτων στο Περού
- Οι 12 θυμωμένοι άνδρες και η Ηριάννα
- Απειλές από στέλεχος του Ρουβίκωνα: «Μια μέρα θα κάψουμε τον ΣΚΑΪ»
- Απειλές από ηγέτη του Ρουβίκωνα: «Μια μέρα θα κάψουμε τον ΣΚΑΙ»
- 29.06.2018
- Πέντε νεκροί σε ένοπλη επίθεση σε γραφεία εφημερίδας στο Μέριλαντ
- Αστατος καιρός (και) την Παρασκευή – Πού θα βρέξει
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτό είναι το καλύτερο περιοδικό αυτοκινήτου στον κόσμο και την Ελλάδα...
- 75χρονος φθάνει το Golf στα 600 άλογα!
- Σε δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων υποδοχής προσφύγων συμφώνησαν οι 28 για το μεταναστευτικό
- ΔΕΗ: Η προϋπόθεση για το «μαχαίρι» στην έκπτωση
- Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πάτρας - Αχαΐας, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018
- Ληστείες σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ σε Κρυονέρι και Περιστέρι
- Θάνατοι λουομένων στην Πάρο και στην Ιερισσό
- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει και στηρίζει τη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ
- Άλλη ένα «μυστικό» για μείωση κινδύνου για πρόωρο θάνατο