«Τι θέλεις στην πόλη μου, φασίστα;»

Το πρόσωπο του φασίστα είναι εξαγριωμένο. Μην πάτε πολύ μακριά. Είναι το πρόσωπο του Κασιδιάρη όταν παίρνει τον λόγο στη Βουλή, το πρόσωπο του Μιχαλολιάκου όταν του φορέσαν χειροπέδες, το πρόσωπο του 52χρονου χρυσαυγίτη που προσέβαλε αισχρά τη Μάγδα Φύσσα κατά τη διάρκεια της δίκης για τη δολοφονία του γιου της, το πρόσωπο του διπλανού σας όταν ξαφνικά, από το πουθενά, ξερνάει έναν

οχετό ρατσιστικών απόψεων, «όχι επειδή είναι ρατσιστής» αλλά επειδή πάντα κάποιος πρέπει να φταίει.

Να και το πρόσωπο του άγγλου φασίστα. Σφιγμένα ζυγωματικά, μάτια που κρύβονται στη σκιά ενός μαύρου καπέλου, κοκκινισμένος από τα νεύρα αυχένας, σώμα σε θέση μάχης, έτοιμο να ορμήσει. Να ορμήσει πού; Απέναντί του έχει ένα μελαψό πρόσωπο, με έναν πολύ πρόχειρο κότσο, μία μεγάλη βούλα στη μύτη, ένα περήφανο διαμαντάκι στο μέτωπο ανάμεσα στα δύο μάτια. Η γυναίκα δεν είναι μόνο ατάραχη και κουλ. Μοιάζει πρόθυμη να δεχθεί τη ροχάλα του ακροδεξιού χούλιγκαν και να ανταποδώσει με ένα φιλί! Χαμογελά, ειρωνεύεται και το διασκεδάζει.

Η εικόνα έγινε βάιραλ. Το πρόσωπο της ανεκτικότητας απέναντι στο πρόσωπο του ρατσισμού. «Το παρελθόν και το μέλλον», σχολίασε με αισιοδοξία ένας ρεπόρτερ, ο Τζέιμς Ντόλεμαν.

Η γυναίκα της φωτογραφίας –το μέλλον- είναι η Σαφίγια Καν, γέννημα θρέμμα του Μπέρμιγχαμ («Brummy» όπως αυτοαποκαλούνται χαριτωμένα), ασιατικής καταγωγής, η οποία κατέβηκε στο κέντρο το περασμένο Σάββατο για να υπερασπιστεί την πόλη της απέναντι σε μία ξενοφοβική διαδήλωση.

Περίπου 100 μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Αγγλικός Αμυντικός Συνασπισμός (English Defence League) προγραμμάτισαν τη διαδήλωση, στον απόηχο της επίθεσης που σημειώθηκε στο Λονδίνο έξω από το κοινοβούλιο. Επέλεξαν το Μπέρμιγχαμ, μία πόλη που φιλοξενεί 239.000 μουσουλμάνους (το 20% του πληθυσμού) και την πόλη όπου φέρεται να μεγάλωσε ο δράστης της επίθεσης στο Γουέστμινστερ, για να καθαρίσουν με τον «εξισλαμισμό» να εκφοβίσουν τους αλλοδαπούς και να τους διώξουν «από τη χριστιανική χώρα» -ή ίσως για να δουν τι απήχηση θα είχε η ρητορική του μίσους στους ντόπιους.

Η «λίγκα» που συγκροτήθηκε το 2009 από οπαδούς (κατά βάση χούλιγκαν) ποδοσφαιρικής ομάδας του Λούτον της Αγγλίας για να καταπολεμήσει «την εξάπλωση του Ισλάμ και της σαρία στη Βρετανία» δεν ευελπιστεί να γίνει κόμμα –άλλωστε υπάρχει ήδη ένας αντιπροσωπευτικός πολιτικός σχηματισμός στη βρετανική Βουλή. Θέλει να μολύνει την κοινή γνώμη με δράσεις και διαδηλώσεις εκφοβισμού στις πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο άνδρας της φωτογραφίας είναι μέλος –ηγετικό «στέλεχος»- αυτής της οργάνωσης. Μαζί με περίπου 20 άνδρες της πορείας, είχαν περικυκλώσει μία γυναίκα που φορούσε μπλε μαντίλα και φώναζε συνθήματα κατά της ισλαμοφοβίας. Τότε επενέβη η ήρεμη δύναμη. Αυθόρμητα η Καν πετάχτηκε και στάθηκε ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. «Δεν μ’ αρέσει να βλέπω ανθρώπους να δέχονται ομαδικές επιθέσεις στην πόλη μου», εξήγησε αργότερα η ίδια. «Δεν αισθάνθηκα καμία απειλή. Παρότι οι άνδρες που περικύκλωσαν τη γυναίκα ύστερα περικύκλωσαν εμένα».

Who looks like they have power here, the real Brummy on the left or the EDL who migrated for the day to our city and failed to assimilate pic.twitter.com/bu96ALQsOL

— Jess Phillips MP (@jessphillips) April 8, 2017

Οι πολιτικοί την επικρότησαν. Η βουλευτής των Εργατικών Τζες Φίλιπς έγραψε στο Twitter: «Ποιος φαίνεται ότι έχει την εξουσία εδώ; Η αυθεντική «Brummy» στα αριστερά ή το EDL που ήρθε για μία ημέρα στην πόλη μας και δεν κατάφερε να αφομοιωθεί;» Πώς να κατάφερνε να αφομοιωθεί; Ηδη, στο κάλεσμα των ακροδεξιών να οργανώσουν τη διαδήλωση είχε προετοιμαστεί καταλλήλως το κεντρικό τζαμί του Μπέρμιγχαμ.

Στην πορεία των ρατσιστών, πριν καν γίνει η διαδήλωση, απάντησε με τον καλύτερο και πιο βρετανικό τρόπο: ένα tea party! Ηταν «ένα πάρτι για να γιορτάσουμε το θαύμα μίας φυσιολογικής ζωής και τα πράγματα που αγαπάμε περισσότερο στην πόλη και τη χώρα μας», όπως είπε ο Εργατικός βουλευτής Λίαμ Μπιρν. «Το να μαζευόμαστε όλοι μαζί, ως φίλοι, ως γείτονες, με λίγο κέικ (Victoria’s sponge) με ένα φλιτζάνι τσάι. Αυτό είναι ένα ισχυρό, ικανό μήνυμα που θα στείλουμε σε όσους προσπαθούν να μας διχάσουν». Ευτυχώς αυτό είναι το παρόν.

The post «Τι θέλεις στην πόλη μου, φασίστα;» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα