Το Cassini δεν υπάρχει πια, το «κατάπιε» ο Κρόνος

Αφού προηγουμένως οι κάμερες του Cassini τράβηξαν τις τελευταίες εικόνες του Κρόνου, καθώς επίσης των δορυφόρων Τιτάνα και Εγκέλαδου, και συνεχίζοντας μέχρι τελευταία στιγμή να συλλέγει με τα όργανά του και να στέλνει πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα, το σκάφος άρχισε το πρωί της Παρασκευής τη «βουτιά θανάτου».

Το Cassini λίγα λεπτά πριν από τις 3 το απόγευμα της Παρασκευής εισήλθε με τρομερή ταχύτητα στην ατμόσφαιρα του Κρόνου και μετατράπηκε σε μια πύρινη μπάλα (φωτό: NASA/JPL)

Το σήματά του τα έπιανε (με καθυστέρηση 86 λεπτών λόγω της απόστασης Κρόνου-Γης)

και τα αναμετάδιδε ο σταθμός του Δικτύου Βαθέος Διαστήματος, που βρίσκεται στην Αυστραλία. Το βάρους δυόμισι τόνων Cassini περίπου πέντε λεπτά πριν από τις 3 το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποίησε την τελευταία και «φαρμακερή» από τις «βουτιές» του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ελεγκτών του από τη Γη, κινούμενο με ταχύτητα περίπου 113.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο επικεφαλής του προγράμματος Cassini JPL, Ερλ Μέιζ (αριστερά) αγκαλιάζεται με την επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων του διαστημικού σκάφους, Τζούλι Ουέμπστερ, καθώς μέλη της ομάδας χειροκροτούν σε κλίμα συγκίνησης λίγα δευτερόλεπτα μετά την συντριβή του Cassini στον κρόνο (φωτό: NASA/Joel Kowsky)

Δύο λεπτά μετά την βουτιά το κέντρο ελέγχου έχασε την επαφή με το σκάφος καθώς οι τεράστιες ατμοσφαιρικές δυνάμεις του Κρόνου έθεσαν το Cassini εκτός ελέγχου. Σε ύψος περίπου 1.500 χλμ. πάνω από τα νέφη του Κρόνου, σύμφωνα με τη NASA, το σκάφος διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη και κάηκε όπως ένας μικρός μετεωρίτης. Εκτιμάται ότι μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα απομεινάρια του σκάφους απορροφήθηκαν πλήρως από την ατμόσφαιρα του Κρόνου.

Η συμβολή του Cassini στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος είναι πραγματικά ανυπολόγιστη. Για 13 χρόνια εξερεύνησε τον Κρόνο και τους δεκάδες δορυφόρους του πραγματοποιώντας εντυπωσιακές ανακαλύψεις ενώ τα επόμενα χρόνια η μελέτη των δεδομένων που έστελνε μέχρι και την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή το Cassini, αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για το σύστημα του γίγαντα αερίων.

The post Το Cassini δεν υπάρχει πια, το «κατάπιε» ο Κρόνος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα