Το «καλάθι της νοικοκυράς» το γεμίζουν… ρομπότ

Ηταν γνωστό ότι η εταιρεία Ocado στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο online σουπερμάρκετ στην Βρετανία αποφάσισε πριν από λίγο καιρό σε μια από τις αποθήκες της να αντικαταστήσει τους εργάτες που τοποθετούν τα προϊόντα των παραγγελιών στα καλάθια με ρομπότ. Πριν από λίγα 24ωρα η εταιρεία έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτή η πρωτότυπη

ρομποτική γραμμή παραγωγής.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Daily Mail τα περίπου χίλια ρομπότ που βρίσκονται στην συγκεκριμένη αποθήκη μπορούν να τοποθετούν πολύ πιο γρήγορα από τους ανθρώπους τα προϊόντα μέσα στα καλάθια. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια παραγγελία 50 προϊόντων ένας εργάτης χρειαζόταν περίπου δύο ώρες για να τα βρει και να τα τοποθετήσει στο καλάθι του πελάτη ενώ τα ρομπότ χρειάζονται μόλις πέντε λεπτά. Επιπλέον την λειτουργία των ρομπότ δεν ελέγχει κάποιος άνθρωπος αλλά ένα ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση λογισμικό. Τα μόνα προϊόντα που (ακόμη τουλάχιστον) δεν μπορούν να διαχειριστούν τα ρομπότ είναι τα κατεψυγμένα αφού δεν μπορούν να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες στους καταψύκτες και έτσι τα συγκεκριμένα προϊόντα εξακολουθούν να τα τοποθετούν στα καλάθια εργάτες.

Δείτε τα ρομπότ επί το έργον:

Είναι λοιπόν ευνόητο από την μια πλευρά το τεράστιο όφελος της εταιρείας στην επιτάχυνση της διαδικασίας και τελικά στην αύξηση της παραγωγής ταυτόχρονα με την μείωση του κόστους αλλά και από την άλλη εγείρονται ζητήματα που άπτονται των θέσεων εργασίας για τους ανθρώπους.

Τα επιχειρήματα

Η Ocado υποστηρίζει ότι για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πελάτες της και να ολοκληρώνει σε εύλογο χρονικό διάστημα μαζικές παραγγελίες είναι απαραίτητη πλέον η χρήση των ρομπότ. Προς υπεράσπιση της αναφέρει ότι το πακετάρισμα των παραγγελιών, η φόρτωση τους στα φορτηγά και φυσικά η παράδοση τους γίνεται από ανθρώπους. Τα στελέχη της Ocado τονίζουν επίσης ότι στην συγκεκριμένη αποθήκη μαζί με τα ρομπότ εργάζονται και περισσότεροι από 200 εργάτες και οδηγοί. Να σημειωθεί επίσης ότι η Ocado από την πρώτη μέρα που λειτούργησε τα online σούπερμαρκετ της πριν από 17 χρόνια χρησιμοποιούσε ρομπότ σε διάφορες εργασίες στις αποθήκες της.

Οι τεχνοκράτες που ασχολούνται με τα θέματα του εμπορίου υποστηρίζουν πάντως ότι είναι πλέον θέμα χρόνου το παράδειγμα της Ocado να ακολουθήσουν όσον αφορά την λειτουργία των αποθηκών τους όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ.

Η ιστορία με την ρομποτική αποθήκη της Ocado επανέφερε όπως ήταν αναμενόμενο το ζήτημα της ανάληψης από ρομπότ θέσεων εργασίας των ανθρώπων. Πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Δικηγορικής Ενωσης (IBA), ένας οργανισμός που λειτουργεί ως φόρουμ του νομικού κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει ότι ένας εργάτης στην Γερμανία στοιχίζει στον εργοδότη περίπου 40 ευρώ την ώρα ενώ ένα ρομπότ 5-8 ευρώ την ώρα. «Ένα ρομπότ σε γραμμή παραγωγής κοστίζει λιγότερο από ένα εργάτη στην Κίνα και επιπλέον δεν αρρωσταίνει, δεν παίρνει άδεια, και δεν απεργεί. Οι θέσεις εργασίας σε όλες τις βαθμίδες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανάληψης τους από ρομπότ ή από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και δυστυχώς οι υπάρχουσες νομοθεσίες προστασίας των θέσεων εργασίας και η μη αντικατάσταση των ανθρώπων από ρομπότ σε αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει καινούργιο νομικό οπλοστάσιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής και στον αυξητικό ρυθμό της αυτοματοποίησης της βιομηχανίας.

Μια ιδέα είναι η επιβολή της παρουσίας του ανθρώπινου παράγοντα σε κάθε τομέα της διαδικασίας. Να υπάρχει σήμανση στα προϊόντα που να αναφέρει ότι είναι κατασκευασμένα από ανθρώπους και να υπάρχουν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις σε όσες εταιρείες χρησιμοποιούν ρομπότ » αναφέρεται χαρακτηριστικά στην μελέτη. Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έχουμε και το παράδειγμα της βιομηχανικής επανάστασης και τους Λουδίτες. Οι Λουδίτες ήταν τεχνίτες και εργάτες στην Βρετανία οι οποίοι όταν τον 19ο αιώνα άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους τα καινούργια μηχανήματα στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες τα οποία τους αντικαθιστούσαν σε μεγάλο βαθμό αντέδρασαν έντονα δημιουργώντας ένα κίνημα το οποίο κατέστρεφε τα νέα μηχανήματα. Τελικά η ζωή απέδειξε ότι η έλευση των νέων μηχανημάτων αρχικά μπορεί να στέρησε κάποιες θέσεις εργασίες αλλά προκάλεσε έκρηξη οικονομικής ανάπτυξης και τεχνολογικής/πολιτισμικής εξέλιξης η οποία δημιούργησε πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας αλλά και καλύτερες συνθήκες ζωής στον μέσο άνθρωπο.

The post Το «καλάθι της νοικοκυράς» το γεμίζουν… ρομπότ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα