Ελσίνκι: Το κοινό συμφέρον δείχνει να ενώνει Τραμπ και Πούτιν

Δίωρη κατ’ ιδίαν συζήτηση μεταξύ των προέδρων δύο κραταιών χωρών με «κακές σχέσεις» δεν είναι και μικρό πράγμα. Συν άλλες δύο ώρες σύσκεψη (οι δύο πρόεδροι και οι κουστωδίες τους), το όλον ώρες τέσσερις. Ε, μάλλον το ραντεβού Τραμπ – Πούτιν στο Ελσίνκι ήταν πράγματι μια «καλή αρχή» για την επικοινωνία ΗΠΑ- Ρωσίας.

(Ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι εξελίχθηκε «καλύτερα και από σούπερ»!)

Οταν ήρθε η ώρα της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Πούτιν είπε ότι οι συνομιλίες τους αντικατόπτρισαν την επιθυμία τους για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης,

τις χαρακτήρισε κιόλας «ειλικρινείς και χρήσιμες». Στη βάση του κοινού συμφέροντος, φυσικά: «Κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν. Ο Τραμπ προασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα, εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εχουμε ταιριαστά συμφέροντα, αναζητούμε κοινό έδαφος. Διανύουμε δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μας, αλλά δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες, ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει» είπε ο ρώσος πρόεδρος. «Είμαστε ικανοποιημένοι. Οι θέσεις μας δεν συμφωνούν επί όλων των θεμάτων, ωστόσο ελπίζω ότι πλέον κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλον».

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες Τραμπ και Πούτιν στο Ελσίνκι (REUTERS / Leonhard Foeger)

Από πλευράς του ο κ. Τραμπ είπε ότι «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία», σχολιάζοντας πάντως ότι για την έως σήμερα κατάσταση στις σχέσεις τους ευθύνονται και οι δύο. «Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, η σχέση μας έχει αλλάξει. Η διπλωματία και η συνεργασία είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα».

Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις

Συμφωνία στα μείζονα: Αντιμετώπιση τρομοκρατίας, επίλυση παγκοσμίων οικονομικών προβλημάτων, έλεγχος πυρηνικών όπλων, επιδίωξη σταθερότητας.

Συριακό: Κατά τους Ρώσους, υπάρχουν οι συνθήκες για μια αποτελεσματική συνεργασία. Οι ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ.

Κορεατικό: Η συντελεσθείσα πρόοδος είναι σε μεγάλο βαθμό έργο Τραμπ, εκτίμησε η ρωσική πλευρά.

Ιρανικό: Η Ουάσιγκτον γνωρίζει τη θέση μας όσον αφορά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, λέει η Ρωσία. Σημαντική θεωρούν οι Αμερικανοί την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στους Ιρανούς.

Ουκρανικό: Οι ΗΠΑ θα ήταν δυνατόν να πείσουν το Κίεβο να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, διατείνεται η ρωσική πλευρά.

Φυσικό αέριο: Η ρωσική πλευρά πρότεινε συνεργασία με σκοπό τη ρύθμιση των αγορών του πετρελαίου και του σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Ειδικώς για τον τον Nord Stream 2, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να διατηρήσει τη διαμετακόμιση του αερίου μέσω Ουκρανίας. («Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε το συμβόλαιο που λήγει το 2019, εφόσον η διένεξη στο δικαστήριο της Στοκχόλμης επιλυθεί» δήλωσε ο κ. Πούτιν.)

Η υπόθεση «ρωσικός δάκτυλος»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Πούτιν και την καταγγελλόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, υπόθεση που διαψεύστηκε ρητώς από τον ίδιο τον ρώσο πρόεδρο, όπως δήλωσε ο κ. Τραμπ.

Κατόπιν όμως, σε ερώτηση αν εμπιστεύεται τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες κατέληξαν ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016, ή τη διάψευση του ρώσου προέδρου, ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει.

Ο ρώσος πρόεδρος, όπως μετέδωσε ο Guardian, ερωτηθείς είπε ότι ήθελε να εκλεγεί ο Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, επειδή προεκλογικά μιλούσε για βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας.

Πάντως για τον χειρισμό αυτού του θέματος του «ρωσικού δακτύλου» (ως παράγοντα διασάλευσης των αμερικανορωσικών σχέσεων) ο κ. Τραμπ δέχθηκε πυρά από την πλευρά των Δημοκρατικών και από την ίδια τη Χίλαρι Κλίντον που τον κατηγόρησε ότι «δεν γνωρίζει σε ποια ομάδα αγωνίζεται».

Δεν απέφυγε όμως ούτε τα σχόλια των Ρεπουμπλικανών: ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, υποστήριξε ότι η «απόδοση» του προέδρου των ΗΠΑ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει στη Μόσχα ένα μήνυμα αδυναμίας.

«Χαμένη ευκαιρία από τον πρόεδρο Τραμπ» χαρακτήρισε ο Γκρέιαμ, με ανάρτησή του στο Twitter, το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία για την ανάμιξή της στις εκλογές του 2016 και δεν έστειλε μια «ισχυρή προειδοποίηση» προς τη Μόσχα για τη στάση της σε μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες. «Αυτή η απάντηση από τον πρόεδρο Τραμπ θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ένδειξη αδυναμίας και θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιλύει».

Τη σκυτάλη των επικρίσεων, από πλευράς Ρεπουμπλικανών, στο Twitter έλαβε από τον Γκρέιαμ ο γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ ο οποίος χαρακτήρισε «επαίσχυντες» τις δηλώσεις Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου του Ελσίνκι.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα έβλεπα τον αμερικανό πρόεδρό μας να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον Ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρωσική επιθετικότητα, αυτό είναι αισχρό» έγραψε ο Φλέικ στο Twitter.

The post Ελσίνκι: Το κοινό συμφέρον δείχνει να ενώνει Τραμπ και Πούτιν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα