Εκλογικός νόμος/ Εκρηξη ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση της Φώφης

Τρεις πάνω, τρεις κάτω: η λογιστική μπαίνει στην υπηρεσία της πολιτικής. Αν βγαίνουν καλά τα… κουκιά, η κυβέρνηση έχει μπροστά της να ξεπεράσει ένα μικρό, αλλά καθόλου εύκολο εμπόδιο για να εξασφαλίσει τους απαραίτητους 200 ψήφους που χρειάζονται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αν οι 197 (μαζί με τις ψήφους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής) είναι το τωρινό «άθροισμα», τότε, πάντα θεωρητικά, χρειάζονται άλλες τρεις ψήφοι για να πετύχει το στόχο του το Μαξίμου.

Αυτή η μικρή απόσταση από το «ευκταίο» κάνει τα κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι τίποτα

δεν έχει τελειώσει μέχρι να… τελειώσει. Οπως αναφέρει η Καθημερινή, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού έλεγε επί του θέματος αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης με κυβερνητικά στελέχη που είχε τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας: «Οι συσχετισμοί δεν έχουν παγιωθεί».

Η ανάλυση του κυβερνητικού στρατοπέδου ήταν ενδελεχής και περιλάμβανε όλες τις απόψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά ότι δεν μπορεί να συσπειρώσει την υπόλοιπη αντιπολίτευση με την επιλογή να επιμείνει στη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος, το οποίο επί της ουσίας αδικεί όλους πλην του πρώτου.

Το μπαλάκι στην αντιπολίτευση

Για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, η κυβερνητική ανάλυση είναι ότι βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς ως μικρότερα κόμματα θα είχαν κάθε λόγο να υποστηρίξουν ένα σύστημα απλής αναλογικής που θα ενίσχυε την κοινοβουλευτική παρουσία τους.

Ιδιαίτερα, όσον αφορά τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιδιώξει να στριμώξει τις επόμενες ημέρες την ηγεσία και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με διαρκή επαναφορά και υπόμνηση του επιχειρήματος ότι η πρόταση που κατατίθεται τώρα είναι πολύ κοντά στην πρόταση που πριν από ένα χρόνο έφερε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας τότε την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ταυτόχρονα, με συνεχείς αναφορές στην πάγια θέση της Αριστεράς υπέρ της απλής αναλογικής, από την κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να διεμβολίσουν το Ποτάμι, όπου επίσης εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια να πιεστεί ο Σταύρος Θεοδωράκης από τους αριστερών καταβολών βουλευτές του.

Οι διορθώσεις

Πάντως, το Μαξίμου δεν αποκλείει να κάνει κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο. Στόχος είναι να αρθούν τα όποια προσκόμματα και να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός των 200 ψήφων.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η πρόταση που κατατέθηκε αποτελεί την κοινή συνισταμένη όσων συζητήθηκαν στον κύκλο επαφών που είχε ο κ. Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, «παρακολουθούμε στενά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε προτάσεις και να παρέμβουμε», δηλώνουν σχετικά.

Οι τηλεοπτικές άδειες

Στη σύσκεψη της Δευτέρας συζητήθηκαν, επίσης, η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, με την κυβέρνηση να παραμένει στο αρχικό χρονοδιάγραμμα και να προετοιμάζεται να καταθέσει τις προτάσεις της στις 24 Ιουλίου. Συζητήθηκε, επίσης, η πορεία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, που θεωρείται από την κυβερνητική ηγεσία ότι συμπληρώνει –μαζί με τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση– το τρίπτυχο θεσμικών παρεμβάσεων που θα διαμορφώσουν το αποτύπωμα της παρούσας κυβέρνησης.

Και μπορεί επιθυμία του Μαξίμου να είναι η συζήτηση να επικεντρωθεί στα ζητήματα αυτά, ωστόσο ο χρόνος πιέζει για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το μήνυμα των εταίρων είναι ότι δεν θα επιθυμούσαν επανάληψη μιας μακράς διαδικασίας και ότι προσδοκούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η διαπραγμάτευση να έχει κλείσει. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για την προετοιμασία των τεχνικών κλιμακίων.

Η πλευρά Νικολόπουλου

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, ανακοίνωσε χθες επισήμως ότι θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο κ. Νικολόπουλος έγινε δεκτός από τον κ. Τσίπρα και στη διάρκεια της συνάντησης έβαλε στο τραπέζι τη δική του πρόταση για μείωση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 1% από 3%. Μάλιστα, σε συνομιλητές του άφηνε να εννοηθεί ότι η πρόταση αυτή δεν απορρίπτεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Νικολόπουλος, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εισόδου στη Βουλή κομμάτων με τοπικό ή θρησκευτικό χαρακτήρα (σχετικό θέμα έχει εγείρει ο Πάνος Καμμένος για τους μουσουλμάνους της Θράκης), προτείνει να υπάρχει η πρόβλεψη για κάθε κόμμα να εξασφαλίζει το 1% όχι μόνο στην Επικράτεια, αλλά σε τουλάχιστον πέντε από τις επτά αποκεντρωμένες περιφερειακές διοικήσεις (Αττική, Μακεδονία – Θράκη, Ηπειρος – Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα, Αιγαίο, Κρήτη). Πρότεινε, επίσης, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών να υπάρξει πρόβλεψη για περιορισμό των στοχευμένων μεταδημοτεύσεων.

Διπλό «όχι» από τη Φώφη Γεννηματά

Την απόφασή της να καταψηφίσει την πρόταση του Πρωθυπουργού για απλή αναλογική αλλά και του προέδρου της ΝΔ, που επιμένει στη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών, διεμήνυσε η Φώφη Γεννηματά. Με ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βάζει τέλος στα σενάρια περί του αντιθέτου, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι τυχοδιωκτικές επιλογές και οι εκβιασμοί του κ. Τσίπρα δεν περνούν. Ο δε κ. Μητσοτάκης θα μας βρει απέναντί του σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς του ληστρικού μπόνους των 50 εδρών».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Φώφη Γεννηματά επιλέγει το κρυφτό στον εκλογικό νόμο»

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στροφή 180 μοιρών. «Σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, επιλέγει το κρυφτό. Θα συνταχτεί στο πλευρό των συντηρητικών δυνάμεων και του κ. Μητσοτάκη ή θα στηρίξει το πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων για απλή αναλογική;», διερωτάται το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

The post Εκλογικός νόμος/ Εκρηξη ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση της Φώφης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα