Το νέο Πολιτμπιρό

Η αναδιάρθρωση της 29μελούς Πολιτικής Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία 11μελούς Πολιτικού Συμβουλίου και 16μελούς Εκτελεστικού Συμβουλίου χωρίς αμφιβολία έχει πολλές αναγνώσεις, πέρα από τη συγκρότηση μηχανισμών για την διαχείριση προσώπων και την εκτόνωση δια της διαχύσεως κοινωνικοπολιτικών πιέσεων.

Η εκλογή των μελών των δύο οργάνων εκτιμήθηκε από τους περισσότερους πολιτικούς παρατηρητές

ως σαφής οριοθέτηση των κινήσεων του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, εξέλιξη για την οποία είχαμε προειδοποιήσει (εδώ) τονίζοντας πως οι διαφοροποιήσεις που σημειώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή δεν αποτελούν κάποιο ψυχαναλυτικό άλλοθι για τις ενοχές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εγγυήσεις για την αποφυγή της μετατροπής του κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό.

Κατ’ αρχήν το Πολιτικό Συμβούλιο θύμισε σε πολλούς το πάλαι ποτέ Πολιτμπιρό που λειτουργούσε ως πολιτικό γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ και ήταν υπεύθυνο για τα μέλη του κόμματος. Στην ουσία όμως λειτουργούσε ως εκτελεστικό όργανο της κεντρικής κυβέρνησης και έδινε εντολές στην ΚΕ, στο Ανώτατο Σοβιέτ και το Συνέδριο του Κόμματος.

Οπως επισήμως ανακοινώθηκε, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ θα ασχολείται με όλα τα θέματα κυβερνητικής πολιτικής και υποκαθιστά την άτυπη κυβερνητική συνάντηση που γινόταν κάθε Δευτέρα, ενώ το Εκτελεστικό Συμβούλιο, θα ασχολείται με οργανωτικά και πολιτικά θέματα, όπως προετοιμασία και δράση των τμημάτων του κόμματος.

Το Πολιτικό Συμβούλιο συγκροτείται κυρίως από στελέχη που έχουν ήδη καταλάβει θέσεις στον κρατικό μηχανισμό (υπουργικές κ.ά.) και σίγουρα για τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις δομές και τα όργανα των αριστερών ή κομμουνιστικών κομμάτων, θα γεννάται η απορία αν το ΠΣ θα υποκαταστήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού τα μέλη του είναι υπουργοί που θα ασχολούνται με τα θέματα που αντιμετωπίζουν ως υπουργοί. Βέβαια, Πολιτικό Συμβούλιο έχουν σχεδόν όλα τα κόμματα και φαίνεται πως ήρθε η ώρα να αποκτήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνήθως το ΠΣ λειτουργεί ως καθοδηγητικό όργανο όταν τα κόμματα βρίσκονται στην αντιπολίτευση με χαλαρή συχνότητα. Οι αρχηγοί το συγκαλούν μόνο για κρίσιμα ζητήματα, για να μοιραστούν κάποια ευθύνη και να αποσπάσουν την έγκριση των μελών του, ή για να ανακοινώσουν αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει και να «δοκιμάσουν» το «κλίμα». Όμως, η περίπτωση τώρα είναι διαφορετική, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση και το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά. Συνεπώς, η δημιουργία του Πολιτικού Συμβουλίου τρία πράγματα μπορεί να σημαίνει:
• είτε πρόθεση κομματικοποίησης του Υπουργικού Συμβουλίου
• είτε το μοίρασμα της κυβερνητικής ενοχής με το κόμμα και τη ρυμούλκησή του στον κυβερνητισμό και τη θεσιθηρία
• είτε και τα δύο μαζί

Πάντως, η πρώτη συνεδρίαση του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ συνέπεσε με δύο άσχετες πολιτικές αποφάσεις που αποπνέουν αυταρχισμό:

1) την αποπομπή του γενικού διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ, Σταύρου Καπάκου, λόγω αδυναμίας συνεργασίας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη.

2) την αποπομπή της εταιρείας έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων Public Issue από την εφημερίδα «Αυγή» με την οποία συνεργαζόταν, λόγω των αρνητικών δημοσκοπήσεων. Οι δύο αυτές κινήσεις εσωστρέφειας δείχνουν πανικό, αλλά το χειρότερο για την κυβέρνηση είναι ότι δικαιώνουν το επικοινωνιακό θεώρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί αλήθειας…

The post Το νέο Πολιτμπιρό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα