Το πολιτικό αδιέξοδο νίκησε στην Ισπανία

Οι κάλπες στην Ισπανία… μίλησαν. Μόνο που έστειλαν και πάλι χρησμό. Χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες αβεβαιότητας, πολιτικών διεργασιών, αντιπαραθέσεων, χτυπημάτων πάνω και… κάτω από τη ζώνη, για να φτάσει η Ισπανία ξανά στο ίδιο σημείο. Η βρετανική εφημερίδα Guardian, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls έκανε λόγο, ορθώς, για νέο αδιέξοδο. Και, όντως, κάπως έτσι διαμορφώθηκε το σκηνικό.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό

ότι το αδιέξοδο είναι τόσο ευρύ που οδήγησε και σε λάθος προσέγγιση τα exit polls. Ετσι, ενώ στην πρόθεση ψήφου των εταιρειών δημοσκόπησης οι Unidos Podemos εμφανίζονταν ως δεύτερη δύναμη, στο 36% των επίσημων αποτελεσμάτων (στις 22.30 ώρα Ελλάδας), το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρισκόταν τη δεύτερη θέση και το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην τρίτη.

Νικητής ο Ραχόι

Ο Μαριάνο Ραχόι είναι ο νικητής των εκλογών, εκμεταλλευόμενος τη μεγάλη αποχή (40%), οι Unidos Podemos δεν κατάφεραν να διεμβολήσουν τα δύο παραδοσιακά κόμματα κι έτσι οι Σοσιαλιστές διατήρησαν τη δεύτερη και ο Πέδρο Σάντσεθ την… καρέκλα του. Μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης, είναι ο Αλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos, το ποσοστό του οποίου συρρικνώθηκε.

Τα υπόλοιπα περιφερειακά κόμματα, κυρίως από τη Χώρα των Βάσκων, την Καταλονία και τα Κανάρια Νησιά κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά της κάλπης του 2015. Υπενθυμίζεται ότι η αυτοδυναμία είναι 176 έδρες (επί συνόλου 350).

Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίπονη διαδικασία της συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι στο ισπανικό σύστημα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει δύο ευκαιρίες για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης: στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη δεύτερη μπορεί να επιβιώσει και με τη σχετική πλειοψηφία.

Πάντως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν δημιουργεί σοβαρές ελπίδες για συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, δεδομένου ότι κανένας δεν έχει δείξει διάθεση συνεργασίας με τον Μαριάνο Ραχόι. Ο τελευταίος βγαίνει σημαντικά ενισχυμένος από την κάλπη, καθώς ούτε καν το σκάνδαλο με τον υπουργό Εσωτερικών που προκάλεσε σάλο τις τελευταίες ημέρες δεν τον επηρέασε.

Μένει να φανεί αν ο Ραχόι θα επιδιώξει αυτή τη φορά να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -την προηγούμενη φορά αρνήθηκε, καθώς δεν έβγαιναν τα κουκιά.

Αν ο ίδιος αρνηθεί και η εντολή περάσει και πάλι στον Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών, θα είναι ενδιαφέρον αν θα επιδιώξει συνεργασία μόνο με τους Podemos για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, ή θα επιμείνει και πάλι να κρατήσει στο κάδρο και τους συρρικνωμένους πλέον Ciudadanos, γεγονός που την προηγούμενη φορά δεν χαροποίησε το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Όλα αυτά βέβαια, εφόσον δεν τεθεί θέμα ηγεσίας στους Σοσιαλιστές.

O Πέδρο Σάντσεθ του PSOE γίνεται δεκτός με χειροκροτήματα στα αρχηγεία των Σοσιαλιστών στη ΜαδρίτηΗ εξέλιξη

Στις 22:47 (ώρα Ελλάδας) με καταμετρημένο το 47,48%, το Λαϊκό Κόμμα λάμβανε 134 έδρες, οι Σοσιαλιστές 94 έδρες, οι Unidos Podemos 69 και οι Ciudadanos 28 έδρες.

Στις 22.53 (ώρα Ελλάδας) έχει καταμετρηθεί το 54,49% και τα αποτελέσματα είναι: Λαϊκό Κόμμα 134 έδρες, Σοσιαλιστές 92 έδρες, Unidos Podemos 70 έδρες, Cuidadanos 29 έδρες.

Στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) έχει καταμετρηθεί το 61% των ψήφων: Λαϊκό Κόμμα 135 έδρες, Σοσιαλιστές 90 έδρες, Unidos Podemos 71 έδρες, Ciudadanos 29 έδρες.

Στις 23:14 (ώρα Ελλάδας) έχει καταμετρηθεί το 78,35% των ψήφων: Λαϊκό Κόμμα 136 έδρες, Σοσιαλιστές 89 έδρες, Unidos Podemos 71 έδρες, Ciudadanos 29 έδρες.

Στις 23:31 (ώρα Ελλάδας) έχει καταμετρηθεί το 84,04% των ψήφων: Λαϊκό Κόμμα 136 έδρες, Σοσιαλιστές 88 έδρες, Unidos Podemos 71 έδρες, Ciudadanos 30 έδρες.

Ο Μαριάνο Ραχόι ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. Δύσκολα, όμως, θα διατηρήσει τη θέση του πρωθυπουργού (Reuters)

Οι Unidos Podemos θεωρητικά, μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές . Τα… κουκιά βγαίνουν: η αυτοδυναμία απαιτεί να υπάρχουν 176 έδρες κάτι που σημαίνει ότι οι δύο σχηματισμοί, δυνητικά, θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Η αριθμητική λέει «ναι», η πολιτική λογική λέει «όχι». Αν ο Σάντσεθ παραιτηθεί από την ηγεσία των Σοσιαλιστών, ίσως υπάρξει η διάθεση για συνεργασία (δύσκολο μετά τα αποτελέσματα των δεύτερων εκλογών). Αλλά κι αυτό θα εξαρτηθεί από τον επόμενο αρχηγό που δεν αποκλείεται να είναι η πρόεδρος της Ανδαλουσίας, Σουσάνα Ντίαθ.

Η ίδια, πάντως, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση των Σοσιαλιστών που έγινε στην Ανδαλουσία (παραδοσιακό προπύργιο του κόμματος) μίλησε με σκληρά λόγια για τους Podemos. Τυχόν συνεργασία PSOE-Podemos απαιτεί επίπονες διαπραγματεύσεις για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο η οικονομία, είναι και το «καυτό» ζήτημα της Καταλονίας, όπου οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι μεγάλες.

Θα μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων πολιτικών αντιπάλων, δηλαδή Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών; Αμφότεροι ξορκίζουν ένα τέτοιο σενάριο. Εκτός και αν έρθουν στην επιφάνεια νέα πρόσωπα, περισσότερο πρόθυμα να συνεργαστούν. Σε μια τέτοια περίπτωση «παρών» δηλώνει και ο τέταρτος της κάλπης, Αλμπερτ Ριβέρα, πρόεδρος των Ciudadanos.

Υπάρχει πιθανότητα να γίνουν και τρίτες εκλογές; Στο ένα και μοναδικό ντιμπέιτ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υποσχέθηκαν ότι δεν θα υπάρξει νέα κάλπη. Το ίδιο βέβαια είχαν υποσχεθεί και την προηγούμενη φορά. Επομένως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ο επικεφαλής των Unidos Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας υψώνει τη γροθιά του λίγο πριν ψηφίσει (Reuters)

Επομένως, είναι προφανές πως ο νικητής των ισπανικών εκλογών είναι η… πολιτική αβεβαιότητα. Η οποία μένει να σχηματοποιηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την επομένη των εκλογών.

Οσο για τα exit polls, έδειξαν τα εξής:
1. Λαϊκό Κόμμα (PP) 28,5% (117-121 έδρες)

2. Unidos Podemos 25,6% (91-95 έδρες)

3. Σοσιαλιστές (PSOE) 22% (81-85 έδρες)

4. Ciudadanos 11,8% (26-30 έδρες)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ήταν -αναμενόμενα- χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, κυμαινόταν μόλις στο 51,17% -ήτοι, περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου- στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Αρκετά χαμηλή ήταν η προσέλευση του κόσμου στις κάλπες (Reuters)

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν υπό το φάσμα μιας επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου, το οποίο προκάλεσε ο τερματισμός του μακρού κύκλου του δικομματισμού, αλλά και υπό την προοπτική μίας κατακλυσμιαίας αλλαγής του πολιτικού χάρτη με την ανάδυση μίας πραγματικά αριστερής κυβέρνησης για πρώτη φορά στη μετα-Φράνκο εποχή.

Το ποσοστό συμμετοχής ούτως ή άλλως αναμενόταν χαμηλότερο από τις προηγούμενες εκλογές, καθώς οι Ισπανοί βρίσκονται ήδη σε περίοδο διακοπών, ενώ εμφανίζουν και σημάδια κόπωσης από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα.

The post Το πολιτικό αδιέξοδο νίκησε στην Ισπανία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα