Το Προσφυγικό κοστίζει…

H γλώσσα της αριθμών, πολλές φορές, είναι αμείλικτη διότι εδράζεται σε μια πραγματικότητα. Μπορεί όλοι να υποθέτουν ή να πιθανολογούν ότι το Προσφυγικό εναποθέτει στις πλάτες της Ελλάδας δυσανάλογο βάρος από αυτό που μπορεί να αντέξει, αλλά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας

συγκεκριμενοποιεί τη ζημιά για την ελληνική οικονομία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έναν από τους κεντρικούς δημοσιογράφους της εφημερίδας Financial Τimes, τον Μάρτιν Γουλφ, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι η άμεση ζημιά για την ελληνική οικονομία από το Μεταναστευτικό θα αγγίξει το 0,3%-0,4% του ΑΕΠ (περίπου 500-700 εκατομμύρια ευρώ). Σημείωσε, δε, πως το έμμεσο κόστος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. «Οι χώρες που υποδέχονται τους μετανάστες έχουν κέρδος, σε αντίθεση με εκείνες που λειτουργούν ως transit (σ.σ.: όπως είναι η Ελλάδα)».

Γι’ αυτό το λόγο, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα την ευρωπαϊκή συνέργεια στο ζήτημα –άρα και την οικονομική βοήθειά της.

Το συγκεκριμένο θέμα ήταν, εν πολλοίς, το μοναδικό στη συγκεκριμένη συνέντευξη που είχε μια χροιά απαισιοδοξίας, καθώς συνολικά ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε αρκετά θετικός ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κατά το δεύτερο μισό του 2016. Τόνισε ότι αρκετοί οικονομικοί δείκτες δείχνουν πως η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη και, αν μη τι άλλο, οι προοπτικές είναι καλύτερες από τις προβλέψεις κατά το τέλος του 2015. Ενδεικτικά, σημείωσε ότι το 2015 θα κλείσει με μηδενική ανάπτυξη αποφεύγοντας, τουλάχιστον, τα αρνητικά πρόσημα.

Για το 2016 είπε ότι θα υπάρξει αρνητική επίδραση (carry over) από το τελευταίο τρίμηνο του 2015, αλλά συνολικά είναι πιθανό να σημειωθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης στα δύο τελευταία τρίμηνα, με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα κλείσει με επιτυχία.

Για την περίπτωση του Grexit ήταν κατηγορηματικός: ήταν ένα μικρό κεφάλαιο και πλέον έχει κλείσει. Κάτι που σημαίνει ότι δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο… κάδρο και είναι αδύνατο να συμβεί. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία , γρηγορότερα παρά αργότερα, καθώς αυτή θα αποτελέσει καταλύτη για μία σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα».

Σε ερώτηση του Μάρτιν Γουλφ πώς κρίνει τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αν μπορεί να δικαιώσει με τις ενέργειές της την ελπίδα ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη στην πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως από τον περασμένο Ιούλιο έχει υπάρξει ολική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης («έκανε στροφή 180 μοιρών»), κάτι που σημαίνει ότι πλέον οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους γίνεται σε καλό κλίμα. Συν ότι η Ελλάδα έχει καλύψει πάνω από τα τρία τέταρτα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής. Το δυσκολότερο κομμάτι, τόνισε, αφορά το τελευταίο μέρος του Ασφαλιστικού. Οι άλλες μεταρρυθμίσεις, είπε, είναι διαρθρωτικές και δεν θα έβλεπε πρόβλημα με αυτές.

Ο ιδανικός συνδυασμός για την Ελλάδα, είπε, είναι να έχουμε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Οι επενδύσεις, τόνισε, θα μπορούσαν να στηριχθούν στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας που θα βασίζεται σε κρατικά ακίνητα. «Το Δημόσιο στην Ελλάδα κατέχει πολλά ακίνητα, επομένως μπορεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις».

Για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και οι μικρότερες. «Το πρόβλημα στην Ελλάδα, κατά την περίοδο της κρίσης, προήλθε από τον δημόσιο τομέα και όχι από τις τράπεζες. Δεν μπορεί να τις κατηγορήσει κανείς ότι άσκησαν κακή διοίκηση. Τώρα έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία και μια πρόκληση που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ενα φαινόμενο που είναι αποτέλεσμα της ύφεσης».

Για το θέμα του χρέους, σημείωσε ότι μένει να εκπληρωθεί η υπόσχεση της Ευρωζώνης από το Eurogroup του 2012 για την ελάφρυνσή του, η οποία είναι και ουσιαστικής και συμβολικής σημασίας, όπως είπε.

The post Το Προσφυγικό κοστίζει… appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα