Τσίπρας και Μητσοτάκης στις συνόδους των ευρωπαϊκών κομμάτων

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανήκει στην ομάδα των ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων, ωστόσο η σχέση του με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές φαίνεται πως έχει περάσει σε νέα φάση. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Τρίτης 28 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίασή τους, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε μέρος – όχι ασφαλώς ως μέλος- αλλά ως παρατηρητής.

Ως μέλος συμμετείχε στη συνεδρίαση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, που προσήλθε λίγο πριν από την άφιξη του έλληνα πρωθυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως υπάρχουν «πολλά μέτρα και σταθμά» στη μεταχείριση των κρατών – μελών της ΕΕ, επισημαίνοντας πως το βρετανικό δημοψήφισμα αντιμετωπίστηκε με «εξαιρετική ευγένεια», εν αντιθέσει με το ελληνικό, που αντιμετωπίστηκε περισσότερο «επιθετικά» και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός «προοδευτικού πόλου», καθώς τίθεται συνολικό ζήτημα ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

«Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι των συντηρητικών στην Ευρώπη», δήλωσε και έθεσε το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης στη διαπραγμάτευση με το Λονδίνο, τονίζοντας πως πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν και να μην αποτελέσει αντικείμενο διακυβερνητικών συμφωνιών ερήμην των θεσμών.

«Να υπάρξει συλλογική ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικό και στήριξη της Ελλάδας»

Σχετικά με το Προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να είναι διττός ο στόχος της συμφωνίας με την Τουρκία. Θα πρέπει να στοχεύει αφενός στον τερματισμό των δικτύων της παράνομης μετανάστευσης και αφετέρου στο άνοιγμα ενός νόμιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.

H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προσήλθε λίγο πριν από την άφιξη του έλληνα πρωθυπουργού (Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC)

Τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του Προσφυγικού, τόσο με εξειδικευμένο προσωπικό όσο και με πόρους. Σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μαζική μετεγκατάσταση στην Ευρώπη από την Ελλάδα, ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία και μια αξιόπιστη πολιτική επιστροφών, καθώς και ότι στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου.

Αλέξης Τσίπρας και Ματέο Ρέντσι στάθηκαν στην ανάγκη διαμόρφωσης αναπτυξιακής πρότασης από τις χώρες του νότου (Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC)

Λίγο αργότερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στη διαμόρφωση ενός «νοτίου άξονα», με τη συμμετοχή των χωρών της Μεσογείου, σε συνάντηση που είχε με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι. Οι δύο ηγέτες στάθηκαν στην ανάγκη διαμόρφωσης αναπτυξιακής πρότασης από τις χώρες του νότου, ιδέα την οποία φέρονται να στηρίζουν ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα. Συμφώνησαν δε ότι στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μεσογειακού πόλου, για να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη, μπορούν να ενταχθούν κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας πλάι στον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ (αριστερά) (Andrea Bonetti /PM Handout/SOOC)

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως θα αξιοποιήσει την παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού, ζητώντας να του να μεσολαβήσει προς τον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση αριστερού συνασπισμού στην Ισπανία. Τον κάλεσε, μάλιστα, να ασκήσει όλη του την επιρροή στους Podemos σε αυτή την κατεύθυνση.

Μητσοτάκης: «Ευθύνη των 27» η διαφύλαξη της ακεραιότητας της ΕΕ»

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για στιγμές δοκιμασίας για την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Aris Oikonomou / SOOC)

Σχολίασε το αποτέλεσμα του Brexit, κρίνοντας την απόφαση της Βρετανίας ως «ατυχή αλλά σεβαστή». Τόνισε πως είναι ευθύνη των 27 κρατών – μελών να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της ΕΕ, καθώς η ανησυχία των ευρωπαίων πολιτών αυξάνεται. Σχολίασε και το εκλογικό αποτέλεσμα της Ισπανίας, σημειώνοντας πως «ο λαϊκισμός δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες. Χαρακτήρισε μάλιστα υποχρέωση των πολιτικών ηγετών να οδηγήσουν τα έθνη, και την ΕΕ, σε μια νέα περίοδο, που θα την χαρακτηρίζει ο μετα – λαϊκισμός στην πολιτική.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, έκανε σαφές το ισχυρό αίτημά του για εκλογές στην Ελλάδα, προκειμένου, με την αλλαγή κυβέρνησης, η χώρα να βγει από την κρίση.

The post Τσίπρας και Μητσοτάκης στις συνόδους των ευρωπαϊκών κομμάτων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα