Τσίπρας: Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος «εκπληρώνει ένα χρέος τιμής της Θεσσαλονίκης»

Η ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη είναι «φόρος τιμής για τους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένοι εκεί από τις ναζιστικές αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας που το θεμελίωσε μαζί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «τίποτε και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες, ούτε τα θύματά τους.

» Και θέλουμε, από την άποψη αυτή, να είναι μία διαρκής υπενθύμιση, ένα διαρκές SOS, τόσο για τις σημερινές, όσο και για τις αυριανές γενιές, για το πού μπορούν να οδηγήσουν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για ανώτερες και κατώτερες φυλές, οι θεωρίες για την καθαρότητα του έθνους και οι πρακτικές της βίας εναντίον όποιου θεωρείται διαφορετικός και κατώτερος.

» Οι θεωρίες και οι πρακτικές τού μίσους και των διακρίσεων, με όποια παραλλαγή κι αν εμφανίζονται».

To Μουσείο του Ολοκαυτώματος, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός, «εκπληρώνει ένα χρέος τιμής της πόλης, απέναντι στους πολίτες της που εξοντώθηκαν. Απέναντι στην ίδια την ιστορία της. Και απέναντι στον ίδιο τον εαυτό της.

«Είναι ένα όπλο στη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη. Είναι μία δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε το παρελθόν να επιστρέψει ως εφιάλτης» τόνισε και πρόσθεσε: «Ότι δεν θα αδιαφορήσουμε για τις σκιές που εμφανίζονται ξανά στην Ευρώπη. Για τις φωνές που ξανακούγονται ενάντια στην ανεκτικότητα. Για τον ρατσισμό που δοκιμάζει ξανά τις δυνάμεις του. Για τα μνημεία που βεβηλώνονται. Είναι μία δέσμευση στο δικαίωμα των λαών και των ανθρώπων όλου του κόσμου, να ζουν χωρίς φόβο και μισαλλοδοξία, με ειρήνη και αξιοπρέπεια».

(Intimenews/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)«Ανεξίτηλο το αποτύπωμα της εβραϊκής κοινότητας»

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, υπενθυμίζοντας ότι οι Σεφαραδίτες Εβραίοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη τον 15ο αιώνα σαν πρόσφυγες και ρίζωσαν στην πόλη για περισσότερα από τετρακόσια χρόνια.

Όπως συμπλήρωσε, οι Εβραίοι συνυπήρξαν με τις άλλες δύο κοινότητες της πόλης, τη χριστιανική και τη μουσουλμανική, συνθέτοντας ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό που υπήρξε πλούτος για τη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και η Θεσσαλονίκη χαρακτηριζόταν για πολλά χρόνια Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, Ιερουσαλήμ της Ευρώπης, επειδή ζούσε και άνθιζε στην πόλη μία μεγάλη και δυναμική εβραϊκή κοινότητα, η οποία έχει αφήσει έντονο και ανεξίτηλο το αποτύπωμά της.

«Και κατά την πολυτάραχη περίοδο του Μεσοπολέμου, ο φασισμός επιχείρησε να εδραιωθεί υποκινώντας τη βία και το μίσος σε βάρος και της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Υπήρξαν θλιβερές στιγμές στον Μεσοπόλεμο, με πράξεις βίας και βανδαλισμών εναντίον των Εβραίων. Υπήρξε, όμως, και η μεγάλη πλειοψηφία των απλών ανθρώπων αυτής της πόλης, που στάθηκε απέναντι σε τέτοιες πρακτικές».

Τελικά, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, «αυτό που δεν κατάφεραν οι περιθωριακές φασιστικές συμμορίες των χαλυβδόκρανων της 3Ε (σ.σ. φασιστική οργάνωση με την επωνυμία «Εθνική Ενωσις Ελλάς (ΕΕΕ) υπεύθυνη για σειρά εγκληματικών ενεργειών κατά του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης με αποκορύφωμα τον εμπρησμό του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ το βράδυ της 29ησ Ιουλίου 1931, με νεκρούς και τραυματίες), το κατάφερε με ψυχρό και μεθοδικό τρόπο η ναζιστική μηχανή θανάτου».

(Intimenews/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)Ριβλίν: «Να φτιάξουμε κόσμο που θα φωνάξει: Ποτέ Ξανά»

«Μουσείο μνήμης και μαρτυρίας» θα είναι το Μουσείο του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, και «οφείλει να γίνει μάρτυρας της υποχρέωσής μας να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, που θα φωνάξει πραγματικά: Ποτέ ξανά», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν, στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θεμελίωσης του μουσείου, στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

«Το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο εβραϊκό θέμα. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί μια παγκόσμια υπόθεση. Κι εδώ στην Ελλάδα αποτελεί και ελληνικό θέμα. Μια εθνική υπόθεση. Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που θα ανεγερθεί εδώ θα είναι ένα μουσείο Μνήμης και Μαρτυρίας» τόνισε.

Όπως επισήμανε για το Μουσείο: «Οφείλει να δώσει βήμα έκφρασης στην πλούσια, στην πολυποίκιλη και μοναδική ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας και ιδιαιτέρως εκείνων της Θεσσαλονίκης. Οφείλει να εκφράσει τις τραγικές στιγμές εξολόθρευσης της ηρωικής, αυτής, εβραϊκής κοινότητας. Και οφείλει να γίνει μάρτυρας της υποχρέωσης μας να δημιουργήσουμε ένα κόσμο που θα φωνάξει πραγματικά: Ποτέ Ξανά».

«Το «Ποτέ Ξανά» δεν είναι μόνο έκφραση των επιζησάντων του Ολοκαυτώματος και του Ισραήλ, που είναι το κράτος των Εβραίων. Είναι ένα διεθνές μήνυμα, που δείχνει ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθούν στον κόσμο» προσέθεσε ο κ. Ρίβλιν.

Ο κ. Ρίβλιν στάθηκε ιδιαίτερα στον Θεσσαλονικιό Εβραίο Ζακ Στρούμσα, που πέρασε στην ιστορία ως ο «βιολιστής του Άουσβιτς» επειδή, ως κρατούμενος, με το βιολί του ήταν αναγκασμένος να παίζει μουσική στην ορχήστρα του στρατοπέδου του θανάτου, ενώ οι μελλοθάνατοι κρατούμενοι όδευαν προς τα κρεματόρια.

Ο Ζακ Στρούμσα έχασε εκεί τους συγγενείς του, ο ίδιος επέζησε, δημιούργησε μια νέα οικογένεια στο Ισραήλ και έγραψε και ένα βιβλίο για το Άουσβιτς, ενώ ως εθελοντής στο μουσείο «Γιάντ Βασέμ» στο Ισραήλ, συνεισφέρει στην διατήρηση της μνήμης.

Πενήντα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, ο Ζακ Στρούμσα επέστρεψε στο Άουσβιτς και ξανάπαιξε, το «Εγώ Πιστεύω», είπε ο πρόεδρος του Ισραήλ και παρέπεμψε στα λόγια του επιζώντα του Άουσβιτς: «Πιστεύω ότι η διαφορά ανάμεσα στην ευλογία και την ύβρη είναι ένα θέμα επιλογής. Επιλογής του καθενός. Κι ο δρόμος της επιλογής είναι ανοιχτός σε όλα τα έθνη. Και η δυνατότητα να προσφέρεις στην ευημερία της ανθρωπότητας βρίσκεται ολοκληρωτικά στην επιλογή του καθενός».

Ολοκλήρωση του Μουσείου το 2020

Το Μουσείο πρόκειται να ανεγερθεί στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, από όπου, στη γερμανική κατοχή, αναχωρούσαν τα «βαγόνια του θανάτου» με τους (συνολικά 50.000) Έλληνες Εβραίους για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος θα αρχίσουν το καλοκαίρι του 2018 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2020. Υπενθύμισε πως, όταν πριν από περίπου έναν χρόνο τον επισκέφθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, προκειμένου να συζητήσουν για την ανέγερση του Μουσείου, δεν πίστευαν ούτε οι ίδιοι ότι θα προχωρούσαν τόσο γρήγορα οι διαδικασίες.

Η κυβέρνηση προώθησε το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και καθορίζει τις αλλαγές στη χρήση γης και την παραχώρηση έκτασης από τη ΓΑΙΟΣΕ ΑΕ.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε το γερμανικό Δημόσιο που ανέλαβε τη χρηματοδότηση ενός μέρους των εργασιών και εξήρε την παρουσία του πρέσβη της Γερμανίας στην τελετή, Γενς Πλέτνερ, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που επίσης χρηματοδοτεί το Μουσείο, την ΓΑΙΟΣΕ ΑΕ και όλους τους δωρητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η περιοχή θα αποτελέσει έναν υπερτοπικό πόλο πρασίνου, μουσειακών χώρων, αναψυχής και περιπάτου, σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Επιπλέον, χιλιάδες δέντρα, όπως ελιές, θα φυτευθούν στη μνήμη των θυμάτων, με τη συνεισφορά της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρεουβέν Ριβλίν φύτεψαν δύο ελιές που είναι το παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης και της συμπόρευσης των λαών.

(Intimenews/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

The post Τσίπρας: Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος «εκπληρώνει ένα χρέος τιμής της Θεσσαλονίκης» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα