Τζορτζ Σόρος/ Τα θετικά του Brexit, το Προσφυγικό και η Ελλάδα
Οταν οι συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι για θέματα ιστορικής σημασίας, όπως η αποχώρηση ενός κράτους-μέλους, τότε η προσοχή που τους δίνεται είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Και όταν στις συνεδριάσεις αυτές συμμετέχουν και προσωπικότητες όπως ο Τζορτζ Σόρος, τότε τα πράγματα… σοβαρεύουν.
Ο Ουγγρο-αμερικανός μεγιστάνας μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για το πώς θα επηρεάσει η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ όλες τις χώρες της Ευρώπης, για το τι σηματοδοτεί
Ο Σόρος στάθηκε στις αντιδράσεις αμέσως μετά την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ, τόσο στη Βρετανία, όσο και εκτός αυτής. Το πάθος που επέδειξε η νέα γενιά των Βρετανών για ακόμη περισσότερη Ευρώπη, για παραμονή στην Ενωση και για την εμβάθυνσή της, αλλά και το γεγονός πως αρκετοί από το στρατόπεδο του Leave έδειξαν να καταλαβαίνουν το λάθος τους κάνει τον Σόρος να πιστεύει πως μεταστρέφει το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και πως είναι ιδιαίτερα πιθανό να δημιουργήσει ένα φιλοευρωπαϊκό κύμα. «Σε μία αυθόρμητη κίνηση απάντηση, περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν την αίτηση για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, κάτι που είναι από μόνο του θετικό και δείχνει πως αρκετός κόσμος που δεν προσήλθε στις κάλπες και είναι νέος (κάτω των 35) αρχίζει να κινητοποιείται», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σόρος.
Αυτό που, σίγουρα, δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να τιμωρήσει του Βρετανούς. Δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς. Θα πρέπει να υπάρξει μία τέτοια απάντηση η οποία, όμως, θα σέβεται την απόφασή τους. Γρήγορη εξέλιξη μεν, προσεκτική δε
Μάλιστα, δεν δίστασε να προβλέψει πως αυτό το φιλοευρωπαϊκό κύμα ενδέχεται να αρχίσει από την ίδια τη Βρετανία. Ακόμη κι αν αυτό δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα ή να πάρει πίσω την απόφαση για Brexit.
Ωστόσο, πέρα από αυτή την αλλαγή που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία για τον Σόρος είναι το τι θα κάνει η Ευρώπη. Πώς θα αντιδράσει δηλαδή, τι θα κάνει και –κυρίως- τι δεν πρέπει να κάνει.
Οχι στην τιμωρία, όχι στον αποκλεισμόΑυτό που, σίγουρα, δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να τιμωρήσει του Βρετανούς. Δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς. Και μπορεί ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Μάρτιν Σουλτς να έδειξαν πως η ΕΕ είναι έτοιμη για το Brexit και πως αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να γίνει σε τέτοιο βαθμό που να πάρει χαρακτήρα τιμωρητικό.
Και, ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει μία τέτοια απάντηση η οποία, όμως, θα σέβεται την απόφασή τους. Γρήγορη εξέλιξη μεν, προσεκτική δε. Εύκολο; Οχι και τόσο. Οι εξελίξεις δείχνουν το αντίθετο. Οι ηγέτες αποφάσισαν να υπάρξουν εξελίξεις από το καλοκαίρι και μετά.
Πώς οδηγηθήκαμε στο BrexitΜε βάση τον Σόρος, βασικό ρόλο στην απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ έπαιξε και το Προσφυγικό. «Οταν μου ήρθε η πρόσκληση για να μιλήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Προσφυγικό ήταν ακόμη το βασικό θέμα συζήτησης, το βασικότερο πρόβλημα. Τώρα έγινε ο καταλύτης για το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ, της εξόδου της Βρετανίας. Η ευρωπαϊκή απάντηση στο Προσφυγικό δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Αρχικά γιατί δεν ήταν απόλυτα ευρωπαϊκή, η λύση προτάθηκε και επιβλήθηκε μόνο από την Ανγκελα Μέρκελ. Από εκεί και πέρα, δεν υπήρξε χρηματοδότηση, δεν ήταν εθελοντική και μετέτρεψε την Ελλάδα σε de facto χώρα παραμονής προσφύγων, χωρίς μάλιστα να έχει και τις υποδομές για να το κάνει αυτό», τόνισε ο Σόρος.
Ο Σόρος χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις για την κατάσταση με το Προσφυγικό και ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξει σαφής μεταρρύθμιση της ΕΕ, μία μεταρρύθμιση που θα κάνει την Ενωση τόσο ελκυστική ώστε να ζητούν οι χώρες να ενταχθούν σε αυτή
Μάλιστα, οι παραπάνω λόγοι είναι αυτοί που σύμφωνα με τον μεγιστάνα έχουν δημιουργήσει ένα αντιευρωπαϊκό αίσθημα σε πολλές χώρες της Μεσογείου, οι οποίες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης δέχθηκαν τις περισσότερες ροές προσφύγων και μεταναστών.
Και όσον αφορά το Προσφυγικό, αυτό που έχουν τώρα να κάνουν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο από το αυτονόητο: «Να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να καλύψουν το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει». Ο Σόρος χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις για την κατάσταση με το Προσφυγικό και το Brexit και ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξει σαφής μεταρρύθμιση της ΕΕ, μία μεταρρύθμιση που θα κάνει την Ενωση τόσο ελκυστική ώστε να ζητούν οι χώρες σαν τη Βρετανία να ενταχθούν σε αυτή.
Ο Σόρος θεωρεί πως το Προσφυγικό είναι απειλή που μπορεί να τινάξει όλη την ΕΕ στον αέρα. Και σε αυτό παίζουν ρόλο τα 200 δισεκατομμύρια που μπορεί να απαιτήσει η λύση του προβλήματος μέσα στην επόμενη πενταετία.
The post Τζορτζ Σόρος/ Τα θετικά του Brexit, το Προσφυγικό και η Ελλάδα appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΑΥΤΟ είναι το αντικείμενο που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ακουμπάτε στα δωμάτια των ξενοδοχείων
- Κλειστά τα καταστήματα τα Σάββατα. Θα ανοίξουν οι έμποροι του ιστορικού κέντρου
- Οι 8 ενδείξεις ότι είστε πιο έξυπνοι από τον μέσο όρο
- Μαρινάκης: Πάρτε κι αυτόν από τον Παναθηναϊκό
- Βαγενά σε Τσίπρα: Κόψε τους μισθούς του Δημοσίου για να σωθεί το ΕΚΑΣ
- Ενοχλητική η Μάγδα Φύσσα!
- Έξαλλος ο Βασίλειος Κωστέτσος με τη Φουρέιρα
- Ποιο αντικείμενο πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου
- Σε αδιέξοδο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων του Μαρινόπουλου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
![Τζορτζ Σόρος, Brexit, Προσφυγικό, Ελλάδα,tzortz soros, Brexit, prosfygiko, ellada](https://images32.inewsgr.com/2479/24793862/tzortz-soros-ta-thetika-tou-Brexit-to-prosfygiko-kai-i-ellada-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Protagon
- Τζορτζ Σόρος/ Τα θετικά του Brexit, το Προσφυγικό και η Ελλάδα
- Η «ανυπότακτη» αίσθηση του γελοίου
- Public Moments/ Ελληνες, οι οξυδερκείς φωτογράφοι
- Γιατί ο Guardian ξαφνικά επιτίθεται στο ΚΠΙΣΝ;
- Θα ξανάβλεπες τον «Νονό»;
- Ο Τσίπρας στο Πεκίνο εν μέσω «φουρτούνας» με την Cosco στον Πειραιά
- To Brexit φέρνει… δώρα στον Ολάντ
- 1040
- Τα «Πλωτά μονοπάτια» του Κρίστο άναψαν φωτιές στην Ιταλία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Υπουργείο Εξωτερικών: Δεν υπάρχει διάβημα από την Κίνα για την Cosco
- «Έτοιμη» η Κομισιόν να αποσοβήσει την αναταραχή λόγω Brexit
- Πούτιν για Brexit: Τώρα θα φανεί αν η Βρετανία στηρίζει τις δημοκρατικές αρχές
- Κυβέρνηση: Θα κυρωθεί κανονικά η σύμβαση με την Cosco - Στήριξη σε Δρίτσα
- Αυξήθηκαν οι νεκροί στην Τουρκία -Στους 43 συνολικά
- Βενιζέλος, Αλιβιζάτος και Τσακυράκης συζητούν απόψε για το Σύνταγμα και τη δημοκρατία
- Η Τράπεζα Κύπρου πάει Λονδίνο παρά το Brexit
- Ντομπρόβσκις για Brexit: Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε στις όποιες αναταραχές
- Με ΠΑΟΚ και Άρη ο «χάρτης» του FIBA Champions League