Τι μέλλει γενέσθαι με τον ΟΑΣΘ μετά την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ

Νέο δικαστικό «χαστούκι» για την κυβέρνηση, αυτή τη φορά για τη διαδικασία εκκαθάρισης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, η οποία και ανεστάλη με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για τη δεύτερη ήττα της κυβέρνησης μετά την ακύρωση από το ΣτΕ της διαδικασίας δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ

και ο πρώην πρόεδρός του κ .Στεφανίδης υποβάλλοντας αίτημα προσωρινής διαταγής για τη διακοπή της διαδικασίας εκκαθάρισης του οργανισμού, όπως και για την ακύρωση της τοποθέτησης νέου διοικητικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον Στέλιο Παππά, στην εταιρεία.

Συγκεκριμένα ζητούσαν από τον προεδρεύοντα του θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπρόεδρο Ιωάννη Γράβαρη, να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή τη διαδικασία εκκαθάρισης του Οργανισμού και τη μεταβίβαση των μετοχών του στη νέα εταιρεία που συστάθηκε. Ζητούσαν επίσης, σε δεύτερο στάδιο να ανασταλούν όλες οι σχετικές αποφάσεις για την εκκαθάριση του Οργανισμού και σε τρίτο στάδιο να ακυρωθούν.

Το ΣτΕ ωστόσο, απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής ως προς την τοποθέτηση του νέου διοικητικού συμβουλίου, αλλά έκανε δεκτό το αίτημα ως προς το σκέλος της αναστολής της διαδικασίας εκκαθάρισης, όπως ορίζει το άρθρο 25 του σχετικού νόμου για τη διαδικασία και το τίμημα της εξαγοράς.

Το άρθρο 25 σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «κατά την πρώτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο αναθέτει με διεθνή διαγωνισμό σε ελεγκτική εταιρεία την αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης και τη διενέργεια των πράξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 27. Στην αξία δεν περιλαμβάνεται αυτή που οφείλεται στο μονοπωλιακό χαρακτήρα της επιχείρησης ούτε η αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΟΑΣΘ».

Με άλλα λόγια το ΣτΕ θέτει προσωρινά εμπόδια όσον αφορά την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης. Συγκεκριμένα, διατάσσει «ως προσωρινό μέτρο για την αποτελεσματική προσωρινή δικαστική προστασία των αιτούντων να μην κινηθεί η κατά το άρθρο 25 παρ. 1 του ν. 4482/2017 διαδικασία μέχρι την έκδοση απόφασης επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής». Έτσι ένα σημαντικό εργαλείο της εκκαθάρισης, η ελεγκτική εταιρεία, προσωρινά αδρανοποιείται, γεγονός που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.

Στις 5 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδικαστεί στο Εφετείο Αθηνών η αίτηση προσωρινής διαταγής των μετόχων του ΟΑΣΘ για το πάγωμα της κρατικοποίησης του Οργανισμού. Θα ακολουθήσει στις 31η Οκτωβρίου η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων και πάλι στο Εφετείο. Η όλη διαδικασία θα κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου ότα θα εκδικαστεί από το ΣτΕ η κύρια αγωγή των μετόχων του ΟΑΣΘ κατά της εφαρμογής του νόμου 4482/2017.

Σε κάθε περίπτωση η προσωρινή διαταγή θα ισχύσει μέχρι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο να εκδώσει την οριστική απόφαση επί της αίτησης ακύρωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ.

Από την πλευρά του πάντως, το υπουργείο Υποδομών επιμένει να υποστηρίζει πως δεν αναστέλλεται καμία διαδικασία εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ. Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «κατέπεσαν όλες οι αξιώσεις της ομάδας του παλαιού ΟΑΣΘ και των παλαιών μετόχων του περί αντισυνταγματικότητας της λύσης της συμβάσεως και της εξαγοράς του ΟΑΣΘ, τη διατήρηση του παλαιού και ήδη παυθέντος διοικητικού συμβουλίου και της εκκαθάρισης του».

Προαναγγέλλει, μάλιστα αποκαλύψεις για τα τεκταινόμενα στον ΟΑΣΘ καθώς, όπως αναφέρει, «ακολουθούν οι διαφορές τιμών, από τις προμήθειες που έκαναν. Τα λεωφορεία που ήταν σταθμευμένα και δεν κυκλοφορούσαν. Ακολουθεί η γνωστοποίηση του τι και από ποιούς γινόταν στον ΟΑΣΘ για 60 χρόνια και με ποιών την κάλυψη».

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το ΣτΕ αποδέχεται τη νομιμότητα του πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης με το οποίο ορίστηκε το νέο δ.σ., τέθηκε ο ΟΑΣΘ σε εκκαθάριση και ορίστηκε ο ορκωτός ελεγκτής, που είναι υπεύθυνος μαζί με τα μέλη του δ.σ. για την εκκαθάριση.

Η απόφαση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δικαιώνει την κυβέρνηση και το Ν.4482/2017 απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα προσωρινής διαταγής που αιτήθηκαν οι παλαιοί μέτοχοι του ΟΑΣΘ, από το ΣτΕ, με τα οποία ζητούσαν:

Α) Να απαγορευθεί να εγγραφεί στο ειδικό βιβλίο μετόχων του ΟΑΣΘ το Ελληνικό Δημόσιο,

Β) Να διαταχθεί η διατήρηση του διοικητικού συμβουλίου ως είχε προ του ν. 4482/2017, δηλαδή το διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του κ. Στεφανίδη,

Γ) Να αποτραπεί η απομάκρυνση του διοικητικού Συμβουλίου του κ. Στεφανίδη καθώς και των μετόχων από τη μετοχική τους ιδιότητα».

«Το μόνο που χορηγήθηκε», καταλήγει το υπουργείο, «είναι η αναστολή του διαγωνισμού ανάθεσης σε ελεγκτική εταιρία της αποτίμησης της αξίας της επιχείρησης του ΟΑΣΘ, μέχρι να αποφανθεί η αρμόδια τριμελής επιτροπή αναστολών. Όχι, όπως γράφουν, και όπως θα ήθελαν, την οριστική εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης των παλαιών μετόχων του ΟΑΣΘ στις 5 Δεκεμβρίου».

The post Τι μέλλει γενέσθαι με τον ΟΑΣΘ μετά την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υποδομών, ΟΑΣΘ,ypodomon, oasth