Υποτίμηση και «νέο» νόμισμα στη Βενεζουέλα, ενώ η χώρα καταρρέει

Ενα νέο υποτιμημένο νόμισμα, με λιγότερα μηδενικά, θα έχουν στη διάθεσή τους από αυτήν την εβδομάδα οι πολίτες της Βενεζουέλας σε μια σχεδόν απέλπιδα προσπάθεια από την κυβέρνηση Μαδούρο να στηρίξει την οικονομία και τις κρατικές δομές που καταρρέουν.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είχε ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά πάνω από 3.000%, ένα μέτρο που απλά σημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι έξω από κάθε έλεγχο.

Το ΔΝΤ

προειδοποιεί ότι μπορεί να ξεπεράσει το 1.000.000%, επίπεδο που ακυρώνει μέσα σε ελάχιστες ημέρες – αν όχι ώρες και λεπτά – κάθε φιλολαϊκό μέτρο.

Ο Μαδούρο απαντά σε όλα αυτά ότι η χώρα του και η μπολιβαριανή επανάσταση είναι στόχος οικονομικού πολέμου από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Η επιθυμία του, όπως την προσδιόρισε ο ίδιος, είναι να ανακάμψει η χώρα. «Εμπιστευτείτε με, έχω το σχέδιο», είπε σε τηλεοπτικό μήνυμα από το προεδρικό μέγαρο. Η λεπτομέρεια -που μάλλον δεν εμπνέει εμπιστοσύνη- είναι ότι «δεν αναμείχθηκαν ειδικοί» στη σχεδίαση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Τα μέτρα, όπως γράφει ο Guardian, περιλαμβάνουν την αύξηση των φόρων, την αύξηση των τιμών του πετρελαίου για κάποιους οδηγούς και το νέο μπολίβαρ – το «κυρίαρχο μπολίβαρ» – το οποίο θα έχει πέντε μηδενικά λιγότερα.

Περισσότερα μέτρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, όλα όμως κατατείνουν στο να βιώσει η χώρα ένα οικονομικό θαύμα, όπως πιστεύει η κυβέρνηση.

Βενεζουελάνοι που μετανάστευσαν στο Περού περιμένουν τα χαρτιά τους για προσωρινή διαμονή στη χώρα (REUTERS/Mariana Bazo)

Η αντιπολίτευση, που δεν πείθεται, καλεί σήμερα Τρίτη σε γενική απεργία και προειδοποιεί ότι τα μέτρα θα φέρουν όλο και περισσότερη φτώχεια και εξαθλίωση.

Δεν πείθονται ούτε οι οικονομολόγοι που βλέπουν στα μέτρα του Μαδούρο ένα μείγμα από «ασυνάρτητες και αντιφατικές ιδέες».

Αλλά δεν πείθονται ούτε οι πολίτες.

Μόνο φέτος περίπου 500.000 Βενεζουελάνοι έχουν φύγει από τη χώρα για τις γειτονικές, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τη χρόνια έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων. Από το 2015 υπολογίζονται σε περίπου 2,3 εκατομμύρια επί ενός πληθυσμού που ξεπερνά τα 30 εκατ.

Με άλλα λόγια, καταστάσεις που θυμίζουν εμπόλεμη χώρα – όχι με την μορφή του πολέμου που λέει ότι μάχεται ο Μαδούρο.

The post Υποτίμηση και «νέο» νόμισμα στη Βενεζουέλα, ενώ η χώρα καταρρέει appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα