Ζάεφ: Θα διώξουμε τον Ιβάνοφ αν συνεχίσει να λέει «όχι»

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε εφ΄όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη, ενώ μίλησε μάλιστα και για τον τρόπο με τον οποίο θα παρακαμφθεί η άρνηση του προέδρου της χώρας να την επικυρώσει, απειλώντας εμμέσως με αποπομπή του.

Εκανε ακόμη λόγο για «μακεδονικό έθνος» με μια αναγνωρισμένη «μακεδονική γλώσσα», όπως είχε κάνει λόγο την περασμένη Κυριακή στις Πρέσπες.

«Με τη συμφωνία», δήλωσε σε εκπομπή του σκοπιανού τηλεοπτικού δικτύου Kanal 5 TV, «έχουμε επιτέλους

μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο.

«Πιστεύω ότι ο λαός μας θα λάβει μια σοφή απόφαση. Είμαι πολιτικός που υπηρετεί τους πολίτες. Έκανα μια συμφωνία, που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί. Είχαν ήδη γίνει πολλές διαπραγματεύσεις πριν από μένα κι αν ήταν εύκολο θα είχε γίνει μια συμφωνία. Ήταν δύσκολο, αλλά τώρα οι πολίτες έχουν μια ευκαιρία και θα αποφανθούν οριστικά σε δημοψήφισμα.

» Είμαι πεπεισμένος ότι η ευρεία πλειοψηφία θα στηρίξει αυτές τις προοπτικές που είναι εφικτές για την Μακεδονία».

Σε άλλο σημείο είπε ξανά ότι «επιτέλους μπορούμε να βγούμε στην επιφάνεια και να είμαστε μια φυσιολογική χώρα, οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν για τις προοπτικές εδώ στη Μακεδονία, μπορούμε να παρέχουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας και στα παιδιά των μελλοντικών γενεών. Πιστεύω σ’ αυτή τη συμφωνία, γνωρίζω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο, πονά και αγγίζει την ψυχή γιατί θα έχουμε συνταγματική αλλαγή του ονόματος και μου είναι ξεκάθαρο αυτό, αλλά σε τελική ανάλυση είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας».

«Δεσμευτικό το δημοψήφισμα»

«Πιστεύω πολύ στη συμφωνία», επισήμανε, «αλλά ταυτόχρονα είμαι πολύ χαρούμενος που οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν επί τέλους για το μέλλον μας. Για πρώτη φορά οι πολίτες γνωρίζουν όλα τα δεδομένα για να λάβουν μια απόφαση και τελικά να αποφασίσουν.

» Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό ανεξάρτητα αν εμείς θα αποφασίσουμε να είναι τέτοιο ή συμβουλευτικό. Αυτό σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ, τότε η συμφωνία θα είναι έγκυρη, αλλά αν ταχθούν κατά, τότε ούτε η επικύρωση της συμφωνία ούτε το συμφωνηθέν όνομα θα είναι προδιαγεγραμμένα».

Να συνδράμει και ο πρόεδρος, αλλά…

Σχετικά με το δημοψήφισμα εξέφρασε την ελπίδα «η αντιπολίτευση να συνδράμει στην διοργάνωσή του και ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ να μην εμποδίσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Πρέπει να βρει τρόπο να μην ακυρώσει το Κοινοβούλιο μ’ ένα βέτο, όπως έγινε με το νόμο για την (αλβανική) γλώσσα», δήλωσε.

Πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αν χρειαστεί» να κινηθούν διαδικασίες αποπομπής του προέδρου της χώρας προκειμένου «να μην επιτραπεί σε κανέναν να κόψει το δρόμο της Μακεδονίας προς την Ευρώπη».

Συγκέντρωση οπαδών της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα (REUTERS/Marko Djurica)Σήμερα αποφασίζει το Κοινοβούλιο

Στις 11:00 της Τετάρτης συνέρχεται στα Σκόπια το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για να επικυρώσει την συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. Αν περάσει από το σώμα, θα έχει γίνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Χθες Τρίτη η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου ενέκρινε το σχέδιο νόμου με 69 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά (υπήρξαν και αποχές).

Υπενθυμίζεται ότι για την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία επίσης είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές.

Εν τω μεταξύ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO, που αντιτίθεται στη συμφωνία, έχει καλέσει σε συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο Κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται η κύρωσή της.

Τη συμφωνία παρουσίασε την Τρίτη στα μέλη της Επιτροπής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της ως «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού». Την ίδια στιγμή αντιπολιτευόμενοι βουλευτές τον αποκαλούσαν «προδότη».

Εκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για την χώρα του και ακόμη υπογράμμισε ότι η νέα πολιτική οδηγεί τη χώρα σε ευημερία, μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια. Ζήτησε να γίνει η υπερψήφιση ως αυτήν την Παρασκευή (22 Ιουνίου) για να μην επηρεαστούν οι προθεσμίες για το ΝΑΤΟ.

Σχετικά με την ονομασία και τη συμφωνία για την Ελλάδα, ο υπουργός μίλησε για συμβιβασμό, «στον οποίο εμείς και οι έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς». Πρόσθεσε, τέλος, ότι η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης.

The post Ζάεφ: Θα διώξουμε τον Ιβάνοφ αν συνεχίσει να λέει «όχι» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα