RAF: 30 χρόνια από τη δολοφονία Χερχάουζεν

11:31 30/11/2019 - Πηγή: In.gr

Ήταν 30 Νοεμβρίου του 1989. Στις 08:30 π.μ. ο επικεφαλής της Deutsche Bank Άλφρεντ Χερχάουζεν επιβιβάζεται στην υπηρεσιακή Mercedes και ο οδηγός ξεκινά το αυτοκίνητο. Ακολουθούν άλλα δύο αυτοκίνητα με την προσωπική του φρουρά. Από τότε ήταν γνωστό ότι ο Άλφρεντ Χερχάουζεν αποτελούσε στόχο ως ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας. 500 μέτρα πιο κάτω μια μεγάλη έκρηξη

που πυροδοτήθηκε με φωτοκύτταρο διαλύει στην κυριολεξία το μεγάλο όχημα. Ο πρόεδρος της Deutsche Bank πεθαίνει επί τόπου, ενώ ο οδηγός του μεταφέρεται βαριά τραυματισμένος στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Οι αστυνομικοί βρίσκουν στο σημείο της επίθεσης ένα φύλλο χαρτιού με το σύμβολο της τρομοκρατικής οργάνωσης «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RAF), στο οποίο απεικονίζεται ένα αυτόματο όπλο. Λίγο αργότερα οι τρομοκράτες της RAF αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης κατηγορώντας τον πρόεδρο της γερμανικής τράπεζας για «εκμετάλλευση εκατομμυρίων ανθρώπων».

Οι αστυνομικές έρευνες εστιάζουν στην λεγόμενη τρίτη γενικά της γερμανικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Μέχρι σήμερα όμως οι δολοφόνοι του Άλφρεντ Χερχάουζεν δεν έχουν συλληφθεί. Ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά, η γερμανική αστυνομία καταζητεί τρία μέλη της RAF, οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται στις δολοφονίας του Ντέτλεφ Κάρστεν Ρόβεντερ, επικεφαλής της Τρόιχαντ, της υπηρεσίας αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το 1991 και του μάνατζερ της Siemens Καρλ Χάιντς Βάκουρτς το 1986. Οι γερμανικές διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι μέλη της τρίτης γενιάς της RAF εμπλέκονται σε ληστείες σε βάρος χρηματαποστολών και σουπερμάρκετ πριν από μερικά χρόνια στην βόρεια Γερμανία.

Αίνιγμα για τις διωκτικές αρχές η τρίτη γενιά της RAF

Ελάχιστα είναι γνωστά για την τρίτη γενιά της «Φράξιας Κόκκινος Στρατός». Λίγα χρόνια μετά την σύλληψη των ιδρυτικών στελεχών της RAF Ουλρίκε Μάινχοφ και Αντρέας Μπάαντερ, τα μέλη της λεγόμενης δεύτερης γενιάς προσπαθούν να πετύχουν με ομηρίες την αποφυλάκιση τους. Η τρίτη γενιά όμως είναι διαφορετική και επικεντρώνεται σε επιθέσεις και σαμποτάζ. Το 1998 η RAF ανακοίνωσε επισήμως την αυτοδιάλυσή της.

30 χρόνια μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της Deutsche Bank, η αστυνομία έχει στη διάθεσή της περισσότερες από 1.500 ενδείξεις, οι οποίες ωστόσο δεν οδήγησαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Για τους τρομοκράτες της RAF, ο Άλφρεντ Χερχάουζεν ήταν μισητό πρόσωπο ως οικονομικός παράγοντας χωρίς αναστολές και ως εκπρόσωπος του διεθνούς κεφαλαίου αλλά και του πολιτικού κατεστημένου.

Ο πρόεδρος της Deutsche Bank γνώριζε ότι ήταν στόχος της RAF. Είχε μάλιστα ζητήσει από τη γυναίκα του σε περίπτωση απαγωγής του, όπως είχε γίνει αρκετά χρόνια νωρίτερα με τον επικεφαλής των γερμανών εργοδοτών, να μην ικανοποιήσει το γερμανικό κράτος τα όποια αιτήματα τους. Στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή του Άλφρεντ Χερχάουζεν υπάρχει σήμερα ένα μικρό μνημείο με ένα στίχο, μιας από τις σημαντικότερες συγγραφείς του γερμανόφωνου χώρου, της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν: «Ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει την αλήθεια».

Φόλκερ Βίτινγκ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα