Απαράδεκτη η απουσία στη ΔΟΕ

11:58 2/4/2019 - Πηγή: In.gr

ΘΛΙΒΕΡΗ και απαράδεκτη η συνεχιζόμενη επί μία τετραετία απουσία της Ελλάδας από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Εδώ και 124 χρόνια ιδρύθηκε στο Παρίσι, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου που οργάνωσε στη Σορβόννη ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν (για τη μελέτη των αρχών του φιλαθλητισμού και ενδεχομένως την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων που έγινε πραγματικότητα στην Αθήνα

του 1896), η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, πιο πολύ γνωστή ως ΔΟΕ (πρώτος πρόεδρός της ως γνωστόν – όχι για όλους – ο Δημήτριος Βικέλας, αυτός ο μεγάλος Ελληνας της Ευρώπης). Ουδέποτε μέχρι το 2016 απουσίαζε από τη ΔΟΕ εκπρόσωπος της Ελλάδας. Φυσικά δικαιούνται θέση τα νησιά Φίτζι, το Κουβέιτ, η Γουινέα, το Λιχτενστάιν, η Ταϊλάνδη, η Ρουάντα κ.λπ., αλλά και ο Κίσινγκερ (ολυμπιακό Grexit).

ΤΟ ΘΕΜΑ φέρνει στο προσκήνιο με πλήρως τεκμηριωμένη επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (κοινοποίηση και στον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη) το μέλος της ΕΟΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τοξοβολίας Πέτρος Συναδινός. Επισημαίνει την εθνική και ηθική αναγκαιότητα – με πάρα πολλές παραμέτρους – να τεθεί τέρμα στην απαράδεκτη και επιζήμια για τη χώρα απουσία από τον κορυφαίο παγκόσμιο αθλητικό θεσμό.

ΔΙΚΑΙΩΣ αναρωτιέται ο κ. Συναδινός: «Μας αρκεί άραγε η ανάκρουση του ύμνου, η είσοδος ως πρώτη στην παρέλαση των αποστολών της ελληνικής σημαίας κ.λπ.; Ασφαλώς όχι. Η Ελλάδα δικαιούται τη θέση που της αρμόζει στη ΔΟΕ και μόνο από το γεγονός ότι έχει διοργανώσει δύο Ολυμπιακούς Αγώνες». Και προσθέτει: «Η συμμετοχή μας στη διεθνή εικόνα του αθλητισμού μέσω της ΔΟΕ είναι αναγκαία, απαραίτητη και άκρως δημιουργική. Στην τελευταία δεκαετία το ολυμπιακό χρίσμα δίνεται σε νέα αθλήματα και άλλα πολλά».

ΠΡΟΣ αφύπνιση αλλά και ενημέρωση αναφέρεται στην επιστολή αυτή ότι έχουν καθιερωθεί τέσσερις πηγές υποψήφιων μελών: «Αθάνατοι», Αθλητές – Αθλήτριες, Διεθνείς Ομοσπονδίες και συναφείς Οργανισμοί, όπως και εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Από τις 115 προβλεπόμενες θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί από 73 χώρες – με την Ελλάδα εξαφανισμένη – 100. Από τις 73 χώρες 151 έχουν περισσότερα από ένα μέλη και μερικές μέχρι τέσσερα… «Επιτακτική η ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής δράσης. Οψόμεθα, αλλά τα περιθώρια έχουν στενέψει χρονικά και αριθμητικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα